Vinnarrecept: Varmrätt!

Sandra Medin vann en av böckerna i tävlingen där ni kunde vinna Klara Dessers senaste bok. Besök gärna Sandras blogg för mer inspiration och recept. Sandra bidrog och vann med nedan recept. Hon skriver också: "Rätten är min egen, så jag bifogar några bilder från matlagningen. Sojan gör kycklingen väldigt mörk, men den är inte bränd, bara smakrik! Och ingefärsaoiolin är supergod, så den kommer jag nog ha som tillbehör till grillad kyckling och lax i sommar. Och salladen var superfräsch och knaprig. Man kan ju byta ut morotsbanden mot gurka eller zucchini om man vill minska kolhydratsmängden, men då blir salladen inte lika smakrik och färggrann. Eller kanske rättika, om man gillar rädisstinget."

Kyckling

Asiatisk kyckling med lök- och morotssallad och ingefärsaioli

4 portioner

1 hel kyckling à ca 1,3 kg

Till glazen:

  • 1/2 dl soja
  • 4 tsk krossad ingefära (på burk, men det går lika bra med färskriven)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk sesamolja
  • sesamfrön (strös på efter halva stektiden)

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda alla ingredienser till glazen.

Dela kycklingen längs med ryggbenet med en kraftig sax eller en vass kniv.

Klä en långpanna med folie och bakplåtspapper. Lägg kycklingen med insidan nedåt och pensla skinnet med rikligt med glaze (spara resterande glaze och pensla mer under stektiden).

Ställ in kycklingen i ugnen i 40-60 minuter. Ta ut kycklingen då och då och pensla på mer glaze. Strö sesamfrön över hela kycklingen efter halva stektiden.

Kolla om kycklingen är klar: köttsaften ska vara klar och köttet ska släppa från benet (kolla lårbenet, det tar lång tid att bli klart).

Blanda till ingefärsaiolin och gör salladen medan kycklingen ugnssteks.

Ingefärsaioli

  • 1 dl majonnäs (helst hemlagad)
  • 1 pressad vitlöksklyfta eller 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1-2 tsk ingefära (på burk, men det går lika bra med färskriven)

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och smaka av. Krydda mer om det behövs.

Tänk dock på att ingefärans smak förstärks med tiden.

Lök- och morotssallad

  • 4-5 morötter
  • 3 rödlökar
  • 2 msk limesaft
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk ättika
  • 3 tsk ingefära (på burk, men det går lika bra med färskriven)
  • 1/2 tsk örtsalt (eller herbamare)
  • 1/2 tsk chilisalt (eller herbamare och några stänk kajennpeppar)

Gör så här:

Skala rödlökarna och skär dem i tunna ringar. Lägg dem i en skål. Massera in saltet och tillsätt resterande ingredienser till dressingen.

Skala morötterna och skär dem i tunna band med potatisskalare eller mandolin.

Blanda morotsbanden med rödlök och dressing. Låt stå så att smakerna blandas och förstärks.

Servera salladen på en bädd av färsk, späd spenat.

Ta ut kycklingen ur ugnen och skär upp den. Servera med lök- och morotssallad på spenatbädd, ingefärsaioli och rostade sesamfrön.

Sallad

Tack Sandra Medin för ditt bidrag!

Print Friendly

Kommentera