Rödbetssallad utan tillsatser

Rödbetssallad lchfTill julens kalvsylta vill både jag och sambon gärna ha rödbetssallad, men just rödbetssallad är tyvärr ett av de där riktiga lågvattenmärkena vad gäller tillsatser. En innehållsförteckning på en av marknadens mest sålda förpackningar med det rosa tillbehöret lyder som följer:

Rödbetor (65%), vegetabilisk olja, äggula, gult senapsfrö, ättika, socker, salt, kryddor, konserveringsmedel (E202, E211, E262, E270), stabiliseringsmedel (E412, E415), surhetsreglerande medel (E330)

Tack och lov är det enkelt att göra egen rödbetssallad – helt utan konstigheter. Jag unnar mig till lite äpple i min, för krisp och sötma, och en klick dijonsenap för sting. Och ja, jag använder faktiskt vanliga, inlagda rödbetor i det här receptet, men den som vill slippa undan sockret helt kan förstås koka, skala och tärna helt naturella rödbetor. Ruggigt gott till både kalvsylta och köttbullar blir det oavsett!

Rödbetssallad utan konstigheter

  • 10 små inlagda rödbetor
  • 0,5 äpple
  • 2 msk finhackad röd lök
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • havssalt
  • svartpeppar från kvarn

Fiska upp rödbetorna ur burken och låt dem rinna av på lite hushållspapper. Tärna dem fint. Använd engångshandskar om du ska på fest samma dag – man blir härligt rosa om fingrarna!

Skala äpplet och skär även det i riktigt små tärningar, samt finhacka löken. Två matskedar motsvarar ungefär en halv liten röd lök.

Blanda crème fraiche, majonnäs och dijonsenap i en bunke. Tillsätt rödbetor, äpple och lök och blanda.

Smaka av med salt och peppar.

 

 

Print Friendly

2 thoughts on “Rödbetssallad utan tillsatser

  1. Mi Andrén

    Hej,
    Gjorde denna underbara rödbetssallad och den blev succé på vårt julbord! (Tog bort äpplet eftersom dottern är allergisk.) Spridda kommentarer vid julbordet var: Va! Kan man göra egen rödbetssallad? Trodde bara det fanns färdig att köpa. Har aldrig tänkt på att man kan göra egen. Mycket godare än den färdigköpta! m m m m.
    Kul och tack för receptet!

Kommentera