Hemlagad kalvsylta till julbordet

Tomtefamilj på Jamtlis julmarknad 023 2

Förbered julmaten i god tid

Idag bjuder jag på ännu ett recept från min senaste kokbok, Långkok för LCHF och Paleo.

Kalvsylta är ett exempel på traditionell husmanskost som passar mycket bra in i en modern lågkolhydratkost, den innehåller i stort sett inga kolhydrater alls.

Märgen i kalvbenen är mycket näringsrik och vid långkokning frigörs dessa nyttiga ämnen till buljongen.

Syltan är riktigt lättgjord, en väldigt bra rätt att förbereda i god tid innan jul, eftersom den går fint att frysa.

Kalvsylta foto Mikael Eriksson

Kalvsylta

  • 1 kg kalvkött med ben
  • 1 liter vatten + 1msk salt
  • 1 gul lök
  • 1 liten morot
  • 8 vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 4 hela nejlikor
  • 2 lagerblad
  • Till den färdiga kalvsyltan:
  • 3 blad gelatin
  • 1 msk ättikssprit 12%
  • ½ tsk vitpeppar
  • ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev. Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna. Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.
Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen. Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen. Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar. Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.
Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull. Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt.
Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag. Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten. Stjälp upp syltan på fat. Den går även bra att frysa in i formarna. När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen.

Jultomte

Print Friendly

6 thoughts on “Hemlagad kalvsylta till julbordet

  1. Susanne

    Hmm... Ättiksprit?
    Vilken funktion fyller den?
    Kan inte påminna mig att min mamma hade det i sin sylta...men det är å andra sidan länge sen hon kokade nån, då det är 10 år sen hon dog...

  2. Susanne

    Till bruna bönor känner jag igen det där med ättika, men inte till sylta.
    Kalvsylta kan väl ändå inte räknas till en fet rätt? Har alltid ansett det som relativt magert...

Kommentera