Dags att tänka på nyår!

Nu är de två mest juliga dagarna över och det är dags att börja tänka på nästa fest ... NYÅR! Jag gillar nyår och är helst hemma med ett gäng vänner och äter en god middag. Vi brukar antigen dela upp så att man får ha ansvar för en rätt var (eller per familj), men är vi fler tycker jag även att en lite lyxigare buffé kan passa bra. Om ni köper senaste numret av Expressens LCHF-bilaga så hittar ni en nyårsmeny som jag har gjort. Här kommer tre recept som också passar bra tillsammans. Hoppas att ni får ett bra slut på 2013 och att 2014 blir så som ni önskar det!

5_2 Näringsrik & Naturlig Viktminskning av Klara Desser

Skaldjurstallrik med aioli

4 portioner

  • 8 stora pilgrimsmusslor eller några fler om de är små, frysta eller färska
  • salt och peppar
  • smör eller kokosfett att steka i
  • 2 dl majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 20 rökta musslor
  • 400 g skalade räkor
  • 200 g cocktailtomater
  • 1 knippe rädisor
  • citronskivor

Låt pilgrimsmusslorna tina om de är frysta. Salta och peppra dem och stek hastigt i smör eller kokosfett.

Lägg majonnäsen i en skål. Riv eller pressa i vitlöken och smaka av med salt och peppar. Lägg upp pilgrimsmusslor, aioli, musslor och räkor på en tallrik tillsammans med cocktailtomater och rädisor. Garnera med citronskivor.

5_2 Näringsrik & Naturlig Viktminskning av Klara Desser

Oxfilé med ädelostsallad 

4 portioner

  • 200 g sockerärtor
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 1 grön paprika
  • 70 g färsk bladspenat
  • 75 g ädelost
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 1/2 dl tjock yoghurt, 10 % fetthalt, eller crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  • 500–600 g oxfilé
  • 8 skivor lufttorkad skinka
  • smör eller kokosfett att steka i
  • några tsk balsamicokräm
  • ev färsk persilja

Skär sockerärtorna på längden och selleristjälkarna i tunna skivor. Skär paprikan i bitar. Lägg grönsakerna i en skål tillsammans med spenaten.

Mixa ädelost, vinäger, yoghurt eller crème fraiche, majonnäs och olivolja i en mixer. Riv vitlöken och blanda ner. Smaka av med salt och peppar.

Blanda ner såsen i grönsakerna och rör runt ordentligt. Skär köttet i lagom stora bitar, gärna åtta bitar. Vira skinkan runt oxfilébitarna. Salta och peppra och stek i smör eller kokosfett.

Servera oxfilén med balsamicokräm och ädelostsallad. Garnera eventuellt med persilja.

Chokladmousse

4 portioner

  • 100 g mörk choklad, 70 % kakaohalt eller mer
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl färska hallon
  • ev ätbara blommor

Hacka chokladen och smält den i mikro eller över vattenbad. Dela äggen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

Låt chokladen svalna lite. Rör sedan ner vaniljpulver och äggulor. Vänd därefter försiktigt ner chokladsmeten i äggvitorna. Rör lugnt men grundligt så att allt blir blandat. Fördela i små glas eller skålar.

Låt moussen stå i kylen cirka 1 timme eller längre före servering. Servera med vispad grädde, några hallon och eventuellt ätbara blommor.

Print Friendly

Postad i Efterrätter, Festmat, Kött (fläsk, nöt), Skaldjur den av .

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

Kommentera