Sockerchock i skolans café

Skolan är så mycket mer än lärande, kunskapsinhämtning, prover, betyg och skolluncher. I de högre klasserna brukar det ofta finnas tillgång till ett skolcafé. Hur ser då utbudet ut där? Vad vill man ge barn och unga för alternativ att köpa som mellanmål och frukost?

Det varierar garanterat en hel del, men i de flesta fall förefaller det vara rena rama sockerchocken.

Ett exempel är frukost som en del skolcaféer erbjuder:

Vad sägs om 22 sockerbitar till frukost?
Vad sägs om 22 sockerbitar till frukost?

En frukost med Risifrutti, macka och juice för 15 kronor.

Vid analys av näringsvärdet uppskattas det att motsvara hela 22,5 sockerbitar när det hamnar i magen.

Risifrutti innehåller (enligt hemsidan): mjölk, vatten, ris (8,5%), socker (8%), jordgubbar (7%), grädde, fläderbärsjuice, förtjockningsmedel (pektin, karragenan), naturliga aromer bl.a. vanilj, salt, syra (citronsyra).

En riktig sockerbomb kan man säga. En portion/förpackning omfattar 175g och kolhydratmängden kan omräknas till sockerbitar: 9,5 sockerbitar.

Ett glas apelsinjuice (2dl): 6 sockerbitar

En enkel smörgås med ost till hela 7 sockerbitar.

Summan av kardemumman, alltså 22,5 sockerbitar. På morgonen, innan första lektionen i skolan.

Mängden kolhydrater i det du äter ombildas till glukos och skapar ett förhöjt blodsocker med ett kraftigt insulinpåslag som följd. Ett perfekt sätt att få en sockerchock på morgonen och dessutom påverkar sockermängden mättnad och hungersignaler negativt vilket skapar ett ökat sug efter ett par timmar när blodsockret sjunker igen. En rejäl stress för kroppen, med andra ord.

Ha gärna i åtanke att många barn i den åldern också väljer att dricka energidrycker, köper godis, glass, bakverk osv. Så efter frukosten innan skolan blir det kanske ytterligare något sött som mellanmål innan / efter skollunchen. Dessutom förekommer det att unga ratar skollunchen och vad är då alternativen? Alltför ofta har jag stått i matbutiken och sett hur ungdomar lägger upp chips, kakor, läsk och annat skräp vid lunchtid när de borde sitta och äta lunch och fylla på näring för att orka en lång krävande skoldag.

Varför ska skolan bidra till allt detta socker? Och hur påverkar detta lärandet, koncentrationen och prestationerna i skolan? I de högre årskurserna är det många prov och kunskapstester där barnen behöver vara skärpta och ha rätt förutsättningar för lärandet.

Det är ett faktum att många barn i skolåldern är trötta, bråkiga och har ont i magen. Koncentrationssvårigheter ökar och vi hör allt oftare om ADHD och andra NPF-diagnoser. Födoämnesallergier blir allt vanligare. Var femte barn i vårt land är överviktigt och det förekommer till och med att sjukvården skär i barns friska organ, så kallade Gastric Bypass-operationer som en ”sista lösning” på barnfetma.

Skulle det kunna se annorlunda ut om vi kunde ge våra barn och unga rätt förutsättningar genom att låta dem tanka sina kroppar med rätt bränsle som skapar stabil mättnad, jämnare blodsockernivå och som ger möjligheter till ökad koncentration och bättre upplevd hälsa?

46-48kg socker om året
46-48kg socker om året

Mängden socker vi får i oss ökar hela tiden. Kring år 1900 åt vi ca 4 kg synligt socker (sackaros), år 2000 40 kg och idag uppåt 46-48kg per person i vårt land.

De offentliga måltiderna skulle absolut kunna bidra till att göra faktisk skillnad. Skolorna skulle också kunna bidra aktivt till att se över innehållet i sina cafémenyer, i utbudet av mellanmålsalternativ.

 

Cecilia Blidö
Följ gärna arbetet för Naturlig Mat i Skolan på Facebook
Läs mer på bloggen

 

Print Friendly

Postad i Barn, Reflektioner den av .
Cecilia Blidö

Om Cecilia Blidö

Kostrådgivare och Certifierad Massör som driver friskvårdsföretaget Cecilia of Sweden med mottagning i Lerum utanför Göteborg. Cecilia ger individuell kostrådgivning, friskvårdande behandlingar och håller kurser i kost och hälsa. Cecilia är även initiativtagare och grundare av det nationella hjärteprojektet ”Naturlig Mat i Skolan” för barn & ungas hälsa med välbesökt blogg och aktivt forum på Facebook. Cecilia är skribent och kan också anlitas som föreläsare i hela landet.

4 thoughts on “Sockerchock i skolans café

 1. Helena

  Jag håller med dig att det är trist att det ser ut som du berättar. Jag var med på disco för förskoleklass till 3:an. Där såldes mängder av, godis, chips, ostkrokar, poocor, läsk och juice. På det ena lotteriet fanns bara godis som vinst. Trist. Min barn tyckte att jag lite tråkig när hon inte fick köpa av allt som flera barn fick göra.

 2. Yvonne

  Bra skrivet! Det värsta är att många tror/tycker att det verkligen är en hälsosam frukost. Tänk vad man blir insatt både i hur kroppen fungerar och vad maten egentligen innehåller när man äter LCHF. Tack för att du kämpar för barnens skolmat 🙂

 3. Det börjas tidigare, barn på förskolan lär sig växa upp med macka, margarin, mjölk och frukt som mellanmål. Gluten, omega 6, kasein och socker. Hypade barn blir desto mer hypade vill jag lova, men konstigt ingen ifrågasätter maten?!?!!

 4. Zee

  Ägg/omelett med svamp/skink/bacon stuvning.

  Ägghalvor "deviled eggs" där man delat dom, och mosat gulan med riktig 40% grädde, dill och kaviar och fyllt i hålen. Kanske tom möjlighet att få lite sillbitar till för dom som vill ha.

  Där har du frukostar man står sig på och som inte behöver kosta mycket.

  Grovt bröd med riktigt smör (eller bregott då till smörgåsar) om det ska vara bröd och fullfet mjölk eller vatten som dryck.

  Fullkornsgröt med rårörda lngon och fullfet mjölk.

Kommentera