Mat i den ständiga vardagen

Ibland undrar jag hur ”alla andra” hinner och orkar… Denna mat i tid och otid. Det är faktiskt inte bara att ställa sig vid spisen och slänga ihop något, det ingår en massa moment för den där korta tiden som måltiden intas.

  • Först ska man tänka ut vad man ska äta. Vad är gott, hur varierar man, vad tycker de andra i familjen om?
  • När beslutet är fattat ska man handla. Hitta en bra affär. Hitta bra råvaror. Bära hem maten.
  • Sen ska man hem och laga maten. Fixa och trixa och mixa och krydda. Och duka. Sen äter man. Det tar en kvart ungefär.
  • Nu finns det disk som skall tas om hand. Diska, in och ut ur diskmaskin.
  • Sen är det över. I några timmar. Eller till nästa dag. Sen börjas det om igen. För den här kvarten av ätande…

MEN, trots att det kan kännas otacksamt och kanske svårt ibland så är den här tiden viktig. Att äta gott och näringsriktigt ger hälsa. Att sitta ner kring en måltid och prata om hur dagen varit tillsammans med sin familj är oerhört betydelsefullt. Att använda ett fint porslin och kanske tända ljus ger en stund av avkoppling.  Och gör det enkelt på vardagarna. Så enkelt du bara kan!

Här är två av mina favoritrecept. En fisk och en kötträtt. När jag ändå håller på så gör jag riktiga storkok. Sen fryser jag in, och sen har jag de där dagarna när fantasin och orken är slut.  Och tillbehören kan du variera. Gräddkokt vitkål eller blomkål till köttfärsen. Eller smörstekta sockerärter. Eller en mungbönspasta för en liberalare, men glutenfri, LCHF-kost. En sallad till laxen. Färsk spenat är gott. Eller lite kokt broccoli. Eller smörstekt broccoli.

En kosthållning som ska kännas bra i längden måste fungera i vardagen.

Vad är dina bästa vardagstips?

 

Mustig köttfärssås

Recept 4 personer

  • 400-500 gram köttfärs
  • 1/2 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyfta
  • 3 msk tomatpuré
  • 1/2-1 dl rödvin
  • 2 msk kalvfond eller oxfond
  • 1 burk krossade tomater (jag använder märket Mutti)
  • 1 dl creme fraiche eller vispgrädde 
  • Salt, vit/svartpeppar
  • cayennepeppar
  • timjan
  • basilika
  • grillkrydda

Bryn lök och vitlök (pressad eller hackad) på svag värme tills de blir mjuka men inte får färg. I med köttfärs och bryn den färdigt tillsammans med tomatpuré, rödvin och kalvfond.

Häll sedan på de krossade tomaterna och krydda.Låt koka ihop minst 15 minuter, gärna 20 - 30 minuter. Smaka av. Krydda mer om det behövs.

Blanda i créme fraichen/grädden och servera.

Ibland tillsätter jag lite rivna morötter eller soltorkade tomater i köttfärssåsen.

Servera med gräddkokt vitkål, blomkål eller smörstekta sockerärter. En mungbönspasta passar för den liberalare, men glutenfria.

 köttfärssås

Lax med kräfttäcke

Recept 3-4 personer

  • 500-600 g färsk laxfilé
  • 1 burk kräftstjärtar
  • 1/2 dl dill (jag köper fryst från Findus)
  • 1 dl creme fraiche
  • 1/2 dl majonnäs
  • 2 dl stark lagrad ost t ex Västerbotten eller prästost

Lägg laxen i en ugnssäker form och salta och peppra lite. Blanda ihop kräftstjärtarna med dill, creme fraiche och riven ost. Smaka av med lite peppar och ev salt.

Sätt in i ugnen på 200 grader 20-35 minuter beroende på laxens tjocklek.

lax

Print Friendly

Postad i Fisk, Köttfärsrätter, LCHF, Reflektioner den av .

Om Veronica Aderö

Veronica Aderö är kostrådgivare i Stockholm med stort intresse för hälsa, naturlig kost och enkel matlagning som fungerar i folks vardag. Hon erbjuder kurser, föreläsningar och enskild kostrådgivning i olika former som anpassas efter önskemål. Under vintern -2013 kommer en bebis så det är nu en hel del fokus på graviditet, kost, och näring, samt kommer framöver att bli fokus på barn och kost generellt. Veronica driver en välbesökt blogg som heter Kostvägen.

10 thoughts on “Mat i den ständiga vardagen

  1. För mig lönar det sig att tänka mer långsiktigt. Tex. storhandlar vi kött en gång i månaden (vi har bäst ekokött i en butik en timme bort, så det är ingen resa man gör så ofta) och fyller frysen. Sen så skriver jag veckomatlistor, plockar ut ingredienserna från måltiderna där och gör inköpslistor, och så storhandlar vi en gång i veckan. Det låter som om det tar mycket tid, men en stunds planering vid ett enda tillfälle gör ju att vi dels inte behöver handla ofta och dels att det går snabbt när vi handlar (och blir billigare, eftersom vi håller oss till listan). Dessutom har vi en lista färdig med maträtter som ingredienser finns hemma till, man slipper det ständiga "vad blir det för mat?" varje dag.

  2. Veckomatsedlar, och därmed veckohandling, var perfekt när glinen bodde hemma och det verkligen lagades mat samma tid varje dag. Man kunde kombinera så att rester från ena dagen ingick i nästa dags måltid etc och svinnet blev mindre. Och det där kinkiga "det vill inte jag ha" som man ibland fick till svar när man berättade vad det skulle bli till middag, det försvann helt när matsedeln satt fullt synlig på kylen hela veckan. Det kanske tog ett par timmar av söndagen men det sparade tid och stress sen hela veckan.

  3. Jenny

    Åh jag håller med dig! Jag tycker också matlagning och handling etc etc blir jobbigt ibland när lust, ork och inspiration tryter. Bra snabbrecept!

    Lämnar ett recept som går fort och är gott i min smak:)

    Tonfiskröra

    1-2 burkar tonfisk i vatten

    Lök eller purjolök

    Smetana eller creme fraiche

    Salt och peppar

    Bara att blanda i allt i stekpannan, steker tonfisken i smör först med löken och sen i med resten. Servera med zucchinipasta eller blomkålsris.

    Snabbt och gott:) Vår Ett och ett halvt åring gillar det också.

  4. Margaretha

    Hej något som jag ofta gör när jag kommit över fö
    ärs till bra pris. Bryn massa tex nötfärs låt svalna fryss in i plastpåsar så mycket ni brukar avända. Sedan har jag bas till köttfärssås soppor gratänger och grytor går jätte snabb att tillaga.

  5. Madde

    Ja, det där med maten är jobbigt.
    Försöker att variera mig mellan fisk, färs, kött, kyckling samt soppa i veckorna.
    Kollar hur jag jobbar samt hur barnens aktiviteter är för veckan o gör matsedel efter det.
    Gör gärna lite extra mat, så kan barnen värma matlådor, tycker inte att de ska äta en massa mackor.

Kommentera