Upptäck vad matlandet Sverige har att erbjuda

I år har vi då verkligen begåvats med en riktig sommar. Jo för all del, det är väl sommar varje år men i år tror jag bestämt att vi fått en sommar med råge. Sol och värme och vips så känns det så där härligt mysigt att äta frukost, lunch och middag ute och klura på vilken av uteplatserna vi ska njuta vid just den här måltiden och framåt kvällen känns det lockande att sitta i solnedgången och bara njuta av lugnet. TV-n har lyst med sin frånvaro och Facebook har fått vila sig mer än vanligt. Grillen däremot har gått varm här den här sommaren, jämfört med förra året som mest regnade bort då jag tror vi knappt tog ut grillen från sitt vinterviste, men i år har vi tagit igen det.

För oss i vår familj är en stor del av sommaren en matupplevelse. Både genom egen odling av grönsaker och färska örter i köksträdgården och av att unna oss att laga god mat i lugn och ro av det som mognat och växt fram och av att besöka lokala odlare och gårdar med gräsbeteskött eller lokal ekologisk tillverkning av lokala matvaror. På sommaren har man oftast lite mer tid och måste inte handla allt i den lokala matbutiken utan kan göra dagens provianterande till en liten upplevelse och utflykt i sig.

Ekologiska tomater hos Mandelmann (privat bild)
Ekologiska tomater hos Mandelmann (privat bild)

I det avseendet är det helt fantastiskt att uppleva vilket fint matland Sverige är! Så mycket kunskap, så många entusiaster, entreprenörer och härliga människor som man möter när man ger sig ut. Allt från medvetna lokala bagerier, caféer och restauranger till handelsbodar, gårdar, odlare, gräsbetesköttsuppfödare, lokala charkuterier, rökerier, grönsaksodlare och frukt och bärentusiaster. Vid sidan om detta, en uppsjö av idérika människor som förädlar lokalodlat till fina produkter med naturliga råvaror genom gedigna hantverkstraditioner och förpackar dem i vackra burkar, förpackningar och lådor. Från grunden, naturligt och utan att det förvanskats av kemiska tillsatser. På något sätt får en "kostnörd" på semester aldrig ro. Det svämmar istället över av tankar att det känns mer tilltalande att handla och njuta av det detta genuina istället för butikspackade plastförpackningar med milslånga ingredienslistor och snirklig text som vill ge sken av ”Gammaldags”, ”Äkta” eller klassikern ”Farmors”, ”mormors recept” och så vidare utan att vara det.  

Det som sammantaget imponerar allra mest på mig är den drivkraft och gemensamma övertygelsen om att naturlig mat är framtiden och oftast en starkt bidragande anledning till att dessa verksamheter och alla dessa entreprenörer finns.
Att gå "back to basic" och ta del av det jorden har att ge, din jord, där du finns. Inte från andra sidan jordklotets jord, utan där du står och går. Härlig känsla!

Var på Österlen under några fina dagar och området är ett gott exempel på all den mångfald som finns inom vårt lands gränser. Många resurser att ta till vara. Förstås kan man inte undgå äppellundarna och trädgårdarna, rökerierna i de små byarna vid havet men något som jag fann lite annorlunda och extra intressant att besöka var Petersborgs Gård som är en av få odlare av senap i vårt land. Nu är jag ingen senapsodlarexpert men det lär vara utmärkta odlingsförhållanden i Sverige för senap. Ger säkra skördar med god avkastning och klimatet är utmärkt men på grund av att det importeras så mycket från andra delar av världen är det svårt att konkurrera med priset och svårt att slå sig in på marknaden varför senap inte fått något vidare fäste för svenska lantbrukare. Säkert ett scenario som delas av andra lokala entreprenörer och odlare av andra livsmedel också. Hur som helst, så känns det förstås mer genuint att ha en burk ”Dischång-senap” från Österlen istället för en importerad Dijon från landet långt bort. Nu är ju inte senap något vi äter i överflöd och kanske inte en stor sak, men ändå en tanke om de förutsättningar som råder i vårt land när det gäller att värna om det lokala och att överleva på det som vår jord har att erbjuda. (Blev du själv nyfiken? De har en webshop).

Mandelmanns trädgård är en ljuvlig upplevelse
Mandelmanns trädgård är en ljuvlig upplevelse

Mandelmanns trädgård är ett annat exempel på att allt är möjligt. Ekologisk grönsaksodling på hög nivå och en fin gård fylld av liv och rörelse. Grönsaker, örter, fruktträd och blommor i en härlig mix för ögat , bästa odlingsförutsättningarna och med till synes enkla medel utan kemisk besprutning eller alltför många tekniska attiraljer. Till detta adderas liv och rörelse i form av får, bin, gäss, ankor och höns som ger ägg och säkert mat på annat sätt när tiden är mogen.

Vi har mycket att lära av dessa fantastiska människor som lever som de lär. Brukar jorden och de möjligheter som finns där de finns. Kanske vi inte kan ha stora gårdar eller bamsestora trädgårdar för självhushållning året runt, men visst kan vi nog alla finna något litet som vi kan odla och skörda. En kruka timjan eller basilika eller rent av en tomatplanta i köksfönstret kanske kan funka om du inte har en liten täppa som jag där jag i år njuter mest av de olika sorterna av gurka. Slanggurka och druvgurka till sallader och Västeråsvarianten som just omvandlats till några burkar inlagda som skall avnjutas när vintern kommer i antågande så småningom.

Vill du hitta lokala gårdsbutiker nära dig? Här har du några länktips:

Svensk Lantmat
Bondens Egen Marknad
Vägvisare till Svenskt Mathantverk (finns även som app för iPhone och Android)

Nyfiken på Österlen?

Matrundan på Österlen
Österlen

Ut på upptäcktsfärd – det finns garanterat något nytt i matväg att uppleva i närheten där du bor.

Cecilia

 

Print Friendly

Postad i Miljö, Odling/matens ursprung, Reflektioner den av .
Cecilia Blidö

Om Cecilia Blidö

Kostrådgivare och Certifierad Massör som driver friskvårdsföretaget Cecilia of Sweden med mottagning i Lerum utanför Göteborg. Cecilia ger individuell kostrådgivning, friskvårdande behandlingar och håller kurser i kost och hälsa. Cecilia är även initiativtagare och grundare av det nationella hjärteprojektet ”Naturlig Mat i Skolan” för barn & ungas hälsa med välbesökt blogg och aktivt forum på Facebook. Cecilia är skribent och kan också anlitas som föreläsare i hela landet.

Kommentera