Nya vanor med barnens mellanmål i skolan

Ny termin och redan full rulle med nytt terminsschema, packa gymnastikpåsar, hämta och lämna på aktiviteter och en massa annat. Ny skolväska och lite annat smått och gott har säkert inhandlats på många håll inför skolstarten.

Den nya terminen har också känts av då många har vaknat till från sommarlovs-slummern och börjar återigen intressera sig lite extra för maten i skolan. Den har varierad standard och är på en del håll riktigt bra, medan på andra är den tyvärr uppåt väggarna. Med tanke på det kan det vara en god investering att satsa på en bra medhavd mellanmålslåda så barnen orkar med långa skoldagar.

Skolstart kräver koncentration och rätt bränsle
Skolstart kräver koncentration och rätt bränsle

Att koncentrera sig, bevara sin nyfikenhet i att vilja lära nytt i skolan, klara att prestera vid viktiga kunskapstester och inte minst hålla få en lugnare vardag med bättre fungerande barngrupper är kosten en kraftfull ingrediens som spelar stor roll. Att tanka sin kropp med rätt bränsle är a och o för att ge rätt förutsättningar till att må bra och hålla sig frisk och full av energi. Dessutom kan det innebära att den klassiska "hell hour" uteblir på eftermiddagen när ni kommer hem från skola och jobb.

Det klassiska är medhavd frukt. Det får barnen lära sig ända från förskolan och där är det inte ovanligt med medhavd utflyktsfika där allt från frukt till kakor, saft, festis och annat mer eller mindre sockerrikt åker ner i barnens små ryggsäckar. Till detta bjuds det på glassar för att fira terminsstarter, lucia, jul och barnens födelsedagar. Systemet och reglerna varierar friskt över landet men allt förekommer.

Vad kan man då göra för att bidra till en stabilare vardag för barnen när det kommer till kosten? Ja, ett sätt är mellanmålslådan. Gärna en sådan där variant med inbyggd frysklamp i locket som gör att innehållet håller sig fräscht många timmar. ”Vanliga dagar” kan man med fördel variera innehållet och välja ut 3-5 olika ingredienser och är det ”utflyktsdagar” eller friluftsdagar eller liknande kan man behöva lite mer matiga varianter eftersom det ibland inte serveras vanlig lunch från skolan.

Barn är i växande ålder och är oftast mer aktiva än vi vuxna genom lek, träning och aktiviteter på raster och i skolan i övrigt varför man kan utgå från att vara generös och liberal i sitt val av råvaror. Många vuxna som äter lågkolhydratkost väljer gärna att vara mer strikta och begränsar större mängder av vissa livsmedel. Det behöver man inte göra till barnen om det inte finns medicinska anledningar förstås. Utgångspunkten är givetvis naturliga kostval med så rena råvaror som möjligt, utan tillsatser och så hälsosam och miljövänlig man kan.    

Här är tips på mättande förslag att fylla mellanmålslådan med:

Ostkuber

Köttbullar - trilla egna och stek eller välj ”fuskvarianten” med att köpa i butik men välj då med hög kötthalt och med låg kolhydratmängd.

Skink och ostrullar (hårdost i skivor som rullas med skinka)

Skink och färskostrullar (ta en klick färskost med favoritsmaken på en skinkskiva och rulla ihop)

Kokt ägg

Grönsakstavar av gurka, paprika, blomkål

Morotsstavar eller morotsslantar (varför inte variera olika dagar?)

Cocktailtomater

Fruktbitar, gärna av säsongens aktuella frukter i mindre mängder som äpple, plommon, päron.

Exotisk frukt, physalis, halv passionsfrukt med sked eller kiwi skuren i båtar.

Oliver (jo, en del barn gillar det!)

Fetaost i tärningar

Kallskuret pålägg i rullar (välj helst med så få tillsatser som möjligt!, finns de med ”bara ett E-nummer”)

Färska bär (blåbär, hallon, jordgubbar när det är säsong)

Skurna munsbitar av ugnsgrillad kycklingfilé eller pannbiff (gör lite extra när du lagar mat och skär i lagom bitar!)

Kokoschips

Äppelchips torkade

Pannkakor kan du göra i stor mängd och förvara i kylen flera dagar. Tänk på att välja en variant utan nötmjöl på grund av allergiker. Glutenfria givetvis! Prova till exempel Åses goda kesoplättar eller Pias favoritrecept på våfflor går snabbt att göra både mjölk och mejerifritt också.

Fröbröd – finns i otaliga varianter. Välj ditt favoritrecept. Här nedan hittar du min familjs favorit. Det kommer från Anna Halléns familjebok. De är dessutom nötfria så de funkar utmärkt att ha med till skolan.

3 ägg
3 dl riven ost
1 dl pumpakärnor
1 dl melonkärnor
1 dl sesamfrön
1dl solrosfrön
1 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 200grader. Blanda ägg och ost i en bunke. Häll mer alla frön och blanda noga. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Bred ut det till ca 1,5 cm tjockt. Forma brödet så fyrkantigt du kan så kan du lätt skära fyrkantiga bitar när det gräddats färdigt.
Grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna något innan du delar brödet i lagom stora bitar. Förvara gärna i kylen några dagar om inte alla går åt direkt.

Låt barnen vara med och välja sina favoriter och variera litegrann under veckans dagar. På det viset blir det spännande att lyfta på locket och se vad det innehåller idag.

Lycka till och ha en härlig start på höstterminen!

Cecilia

Är du intresserad av dina barns skolmat?
Följ mig gärna med på Naturlig Mat i Skolans blogg i höst. Och häng även med på Facebook  

Print Friendly

Postad i Baka bröd, Barn, Mellis den av .
Cecilia Blidö

Om Cecilia Blidö

Kostrådgivare och Certifierad Massör som driver friskvårdsföretaget Cecilia of Sweden med mottagning i Lerum utanför Göteborg. Cecilia ger individuell kostrådgivning, friskvårdande behandlingar och håller kurser i kost och hälsa. Cecilia är även initiativtagare och grundare av det nationella hjärteprojektet ”Naturlig Mat i Skolan” för barn & ungas hälsa med välbesökt blogg och aktivt forum på Facebook. Cecilia är skribent och kan också anlitas som föreläsare i hela landet.

2 thoughts on “Nya vanor med barnens mellanmål i skolan

Kommentera