Grillade pilgrimsmusslor

Grillade pilgrimsmusslor från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Grillade skaldjur till förrätt

Idag bjuder jag på ett grillrecept till augustikvällarnas skaldjursfester, för dig som vill ha lite omväxling till kräftorna.

Alla former av skaldjur har vi människor ätit sedan tidernas begynnelse, det hjälpte oss att utvecklas till de tänkande varelser vi är idag. Skaldjur innehåller mängder av nyttiga mineraler och omega-3 som behövs för hjärnans utveckling. De passar väldigt bra för oss nutidsmänniskor, som vill försöka äta mer som våra förfäder gjorde.

Jag har marinerat musslorna i en basilikaolja för att sen snabbgrillas på spett. De smakar underbart serverade med en syrlig aioli till.

Bilderna och recepten i den här artikeln kommer från min kokbok Grillmat LCHF. Bilderna är tagna av Mikael Eriksson.

Basilikamarinerade pilgrimsmusslor på spett med aioli

  • 16 pilgrimsmusslor
  • 1 dl kallpressad rapsolja med citron
  • 1 kruka basilika
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • ½ krm vitpeppar

Repa bladen av basilikan och lägg i en matberedare eller mixer. Tillsätt olja, vinäger och kryddor. Mixa tills bladen finfördelats.
Låt stå i rumstemperatur till nästa dag. Sila av bladen.

Lägg musslorna i en plastpåse och häll på oljan. Spar lite att ringla över vid serveringen. Förslut påsen och massera musslorna lite försiktigt, så oljan fördelas runt om. Lägg på ett fat i kylen ett par timmar.

Låt musslorna rinna av och trä på spett. Jag använder dubbla spett, så går de hala skaldjuren lättare att vända på grillen.

Pensla gallret med olja, och grilla musslorna nära het glöd, en halv minut på var sida. Krydda med lite flingsalt.

Aioli från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Aioli

  • 3 ekologiska äggulor
  • 3 klyftor vitlök
  • 1½ dl kallpressad olivolja
  • 1½ dl neutral rapsolja
  • Strimlat skal och saft av ½ ekologisk citron eller lime
  • 1½ -2 krm salt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.

Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.

Smaka av med citron eller lime och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.

Strimla basilika och strö över spetten vid serveringen.

Print Friendly

4 thoughts on “Grillade pilgrimsmusslor

  1. Inläggsförfattare

    Hej Eva. Visst kan du det. Hetta upp smör utan att det blir alltför brynt och stek musslorna en minut på ena sidan, vänd och stek en halv på andra. Musslorna blir godast om de bara blir genomvarma så de går snabbt att tillaga. Lycka till 🙂

Kommentera