Det positiva med ett avsteg…

Nu drar sommaren så sakteliga mot sitt slut och semesterperioden är över för de flesta. Kanske har det blivit många avsteg från vardagsmatplanen? När man är på resande fot, umgås med släkt & vänner är det lätt att man ramlar av banan – speciellt om man inte har ätit lågkolhydrat så länge.
En stor fördel med att ha gjort avsteg är att man verkligen får ett kvitto på att lågkolhydratkosten är bra för kroppen. När gluten, vete, glass o farmors kakor landat i magen brukar de flesta ganska direkt få obekväma känningar i mage och tarm. Man svullnar upp, får gaser och en del får värsta socpastakersuget och börjar äta ännu mer socker/kolhydrater och mår sedan ännu sämre....det blir som en ond spiral.

Men lugn! Det går alltid att komma tillbaka, börja om och äta bra igen. Kroppen kommer att tacka dig och det dröjer inte många dagar innan du känner av de positiva effekterna igen. Sötsuget försvinner, eventuell värk minskar/försvinner, magen blir normal och svullnader går ner.

Bästa sättet att komma tillbaka på rätt kostspår är att vara väl förberedd. Se till att du har bra mat hemma i kyl och skafferi, planera gärna i förväg vad du ska laga till middag. Det är ofta de där planlösa inköpsrundorna på väg hem från jobb i hungrigt tillstånd som får en att lägga de mest konstiga saker i kundkorgen.
För dig som behöver lite hjälp på traven med matsedel och recept finns det 20st färdiga gratis veckomenyer  här på Kostrådgivarna, du kan tom skriva ut inköpslistor som hör i hop med menyerna/recepten!

 

Lite livräddningsplankor att ta till när det är riktigt bråttom:

  •  Ägg är riktigt bra snabbmat som både mättar och ger bra med näring! Koka flera stycken o lägg i kylen, ät med en klick majonnäs o lite goda kryddor när det ska gå snabbt!
  •  Avocado är sprängfylld av nyttigheter, snabb o lätt att äta, perfekt att ta med sig i väskan när man är på språng!
  • Kallskuret och helfeta ostar i olika varianter är toppenmat som inte behöver förberedas.

 

 

Print Friendly

Postad i Reflektioner den av .
Ingela Jönsson

Om Ingela Jönsson

Jag började äta lågkolhydratkost i hopp om viktras efter många års rörelsehinder som jag fått efter en ryggolycka som gjort mig förlamad i benen. Trots 6 års rehabilitering med sjukgymnastik, styrketräning, vattengympa och flera operationer kunde jag inte gå utan kryckor. Jag kunde inte cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid eller ha en aktiv fritid. Jag plågades av ständig värk och trots att jag åt kalorisnålt med minimalt med fett & mycket fullkorn gick jag upp i vikt. Efter omläggning till lågkolhydratkost gick jag ner 10-15 kg väldigt snabbt, sedan tog det stopp. Eftersom jag hela tiden kunde äta gott utan att vara hungrig beslöt jag mig för att fortsätta äta enligt kostplanen. Efter ca 6 månader kunde jag börja röra på mina förlamade tår, balansen kom tillbaka, jag kunde successivt släppa mina kryckor och trots att läkarna sagt till mig att "du blir inte bättre" kan jag idag: cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid och ha en aktiv fritid. Min kroniska värk har försvunnit och jag har återfått min livskvalitet. Idag driver jag en Handelsbod med café och hälsomottagning i Arlöv mellan Malmö och Lund tillsammans med Kicki Käller som är specialiserad på Biokemisk reparation och sockerberoende. Hela vårt sortiment är naturligt glutenfritt och lågkolhydrat, vi är båda utbildade kostrådgivare. Lågkolhydratkost är anti-inflammatorisk och med rätt matplan kan man äta bort många krämpor. Vi hjälper gärna dig som har en besvärlig kropp, du som har provat allt och inte fått den hjälp du behövt av vanliga sjukvården, läs mer om oss på: http://www.arteget.se

One thought on “Det positiva med ett avsteg…

Kommentera