Är naturliga aromer naturligt?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-frightened-woman-doctor-chemist-image18744327I var och varannan livsmedelsförpackning stöter vi på ingrediensen AROM i olika begrepp, tyvärr är det långt ifrån alla (eller nästan ingen!) som är sådär naturlig och o-processad som det låter som….

En arom är ett koncentrat av en specifik smak som används inom livsmedelsindustrin för att framhäva en produkts smak när inte den naturliga råvaran håller tillräckligt hög kvalitet eller när man inte vill lägga pengar på att tillsätta en viss naturlig ingrediens.

Aromer utvinns antingen direkt ur livsmedel eller råmaterial till livsmedel eller på konstgjort vis genom kemisk syntes. För något år sedan ändrade EU lagstiftningen för märkning av livsmedel med aromer i så nu får tillverkarna kalla både kemiskt framställda och naturligt framställda som bara  ”aromämnen” vilket gör att det är svårt för oss konsumenter att veta vad det är vi stoppar i oss.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-enjoying-taste-yogurt-image18521590Ekologiska aromer framställs genom en destillation/extraktion av ett livsmedel. Dessa smakar inte lika mycket som de kemiska varianterna, de är dyra att framställa och har sämre hållbarhet så de används därför o-gärna av livsmedelsindustrin.
När det gäller smaksatta bordsvatten och glass/godis är det ofta en kemisk arom som används och i de flesta fall är själva smakbäraren gjord av glycerin som smakar VÄLDIGT sött. Du som är känslig för söta smaker bör därför vara försiktig med livsmedel med tillsatta aromer om de inte är ekologiska. Glycerin framställs i bästa fall av rapsolja – och i sämsta fall av råolja i en tuff kemisk process. I stort sett all glycerin som tillverkas i  USA  framställs av råolja.

För att få kalla en arom NATURLIG (som det ofta står på bordsvatten) måste grundråvaran komma från naturen vilket låter väldigt tryggt för oss konsumenter, vad som inte framgår är att man nödvändigtvis inte måste utgå ifrån SMAKEN på aromen man vill framhäva – med dagens välutvecklade aromindustri kan man tillexempel framställa jordgubbsarom från sågspån av gran – och det är enligt EU helt OK att benämna detta som ”naturlig jordgubbsarom” i innehålls förteckningen!
För att framställa exempelvis en kycklingarom behöver man 12 olika kemiska aromer och slutresultatet får sedan lov att kallas naturlig arom trots att ingen kyckling var närvarande!

Print Friendly

Postad i Kemikalier, Reflektioner den av .
Ingela Jönsson

Om Ingela Jönsson

Jag började äta lågkolhydratkost i hopp om viktras efter många års rörelsehinder som jag fått efter en ryggolycka som gjort mig förlamad i benen. Trots 6 års rehabilitering med sjukgymnastik, styrketräning, vattengympa och flera operationer kunde jag inte gå utan kryckor. Jag kunde inte cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid eller ha en aktiv fritid. Jag plågades av ständig värk och trots att jag åt kalorisnålt med minimalt med fett & mycket fullkorn gick jag upp i vikt. Efter omläggning till lågkolhydratkost gick jag ner 10-15 kg väldigt snabbt, sedan tog det stopp. Eftersom jag hela tiden kunde äta gott utan att vara hungrig beslöt jag mig för att fortsätta äta enligt kostplanen. Efter ca 6 månader kunde jag börja röra på mina förlamade tår, balansen kom tillbaka, jag kunde successivt släppa mina kryckor och trots att läkarna sagt till mig att "du blir inte bättre" kan jag idag: cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid och ha en aktiv fritid. Min kroniska värk har försvunnit och jag har återfått min livskvalitet. Idag driver jag en Handelsbod med café och hälsomottagning i Arlöv mellan Malmö och Lund tillsammans med Kicki Käller som är specialiserad på Biokemisk reparation och sockerberoende. Hela vårt sortiment är naturligt glutenfritt och lågkolhydrat, vi är båda utbildade kostrådgivare. Lågkolhydratkost är anti-inflammatorisk och med rätt matplan kan man äta bort många krämpor. Vi hjälper gärna dig som har en besvärlig kropp, du som har provat allt och inte fått den hjälp du behövt av vanliga sjukvården, läs mer om oss på: http://www.arteget.se

3 thoughts on “Är naturliga aromer naturligt?

 1. Per

  Jag har faktiskt funderat över vad det är för naturliga kakao-aromer i Lokas chokladmilkshakesmak som i slutänden ändå är helt transparanta.

  Eller så menar de kanske "naturliga" i den bemärkelsen att de är baserade på isotoper av grundämnen som inte faller sönder direkt när de lämnar partikelacceleratorn hos CERN.

 2. kent

  läst ovan om lchf och lågkolhydratkost.
  måste säga att jag gjort precis tvärtom högkolhydratkost och gått ner ca 50 kilo på 7 månader,?? sug på den lite hehe
  dvs low fat vegan diet , fungerar otroligt bra ,fördelen är att du kan äta hur mycket du vill, poängen är att du måste äta minst 3000 kcal per dag MINIMUM!!
  fördelarna med vegankost är att du orkar mer, du får i dig massivt med mineraler,vitaminer ,fibrer,vatten , som inte finns i ex kött eller mjölk i samma mängd PER KALORI!! dvs att äta ex 100 kcal spenat motsvarande 100 kcal kött är stor skillnad , alltså inte per gram utan KALORI!!!!

 3. Bra att du hittat något som passar för dig Kent. Spenat är ju supernyttigt. Tror du missuppfattat det här med LCHF, vi äter massor av grönsaker sprängfyllda av vitaminer, mineraler och spårämnen och mår toppen på det, det vi undviker är stärkelse och sockerrik mat.

Kommentera