Tre goda avocadosallader till grillat

Fruktsallad LCHF

Avocado är den frukt som passar bäst in i LCHF-kosten, tack vare dess höga halt av fett. Ja, det är faktiskt en frukt, även fast de flesta av oss nog ser den som ett grönt tillbehör till maten.

Guacamole i all ära, men avocadon går fint att göra mycket annat gott med. I Turkiet serveras den ofta till frukosten, som en sallad med tomat och dill. Mycket gott till det urval av ganska salta ostar och oliver som äts i mängd på morgonen, i den östra grenen av medelhavskosten.

Vill man inte ha sin avocado med dill till frukost, så passar den ypperligt till en grillad fisk också. Den lite hetare röran blir ett väldigt gott tillbehör till hamburgare eller grillad kyckling.

Sallad nummer tre med aubergine och majonnäs passar fint till grillade revbensspjäll eller karré istället för potatissallad.

Avocadosallad med dill

  • 1 avocado
  • 1 tomat
  • 1 dl tärnad gurka
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk kallpressad olivolja
  • 1 tsk pressad citron
  • Havssalt

Skär avocadon i små tärningar. Kärna ur och tärna tomaten. Blanda tomat, gurka och hackad dill.

Smaksätt med citron, olivolja och salt. Vänd försiktigt ner avocadotärningarna.

Avocadoröra med paprika, chili och vitlök

  • 1 välmogen avocado
  • ½ dl majonnäs
  • ½ finhackad röd paprika
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 krm chiliflingor
  • Äppelcidervinäger
  • Havssalt

Mosa avocadon med en gaffel. Blanda med majonnäs, paprika, vitlök och persilja.

Smaksätt med vinäger, chili och salt. Låt stå i kylen och mogna en stund.

Avocadoröra med aubergine, tomat och majonnäs

  • 2 dl tärnad aubergine
  • 1 röd paprika
  • 6 cocktailtomater
  • 3 msk smör
  • 1 avocado
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk oregano
  • Havssalt och nymald vitpeppar

Bryn auberginen i smöret tills det fått färg, krydda med salt och peppar. Skär paprika och tomater i små bitar. Låt paprikan steka med auberginen 5 minuter.

Rör ner tomaterna och krydda med oregano. Låt fräsa en minut, inte längre för då blir tomaterna mjuka. Ta från värmen och smaksätt med vinäger. Rör ner majonnäsen och smaka av om det behövs mer kryddor.

Blanda försiktigt ner avocadon skuren i små bitar. Låt stå en stund så utvecklas smakerna mer.

Vill du ha fler tips på röror, sallader, marinader och annat gott till försommarens grillkvällar? Ta då en titt i min nya kokbok Grillmat LCHF 🙂

Grillmat LCHF

Print Friendly

2 thoughts on “Tre goda avocadosallader till grillat

Kommentera