Majs kan inte ens bli bajs…

Jag får ofta frågan varför vi inte rekommenderar majs inom naturlig LCHF, soja vet ju de flesta redan att den påverkar våra hormoner negativt och att den kan ge upphov till tarmproblem precis som gluten. Majs är sött och gott och mångas favorit, speciellt barnens. Kanske inte så konstigt - den konserverade majsen ligger ofta i ett sötsliskigt vattenbad. (Jämför smaken på färsk fryst majs med den konserverade) och den växer ju ovanjord och borde vara LCHF okej.
majsJag såg ett TV program för längesedan som handlade om majsproduktionen i USA. Där visade man hur man tagit fram en majssort som kunde ge dubbla mängden skörd på halva ytan vilket bönderna och livsmedelsproducenterna tyckte var jättebra...problemet var bara att majsen var oätlig, stenhård och oaptitlig (inte ens skadeinsekterna ville ha den). I stället för att skippa odlingen av denna majssort löste man problemet med att först lägga majsen i stora kar med lösning av lut och kemikalier som mjukade upp majsen...efter denna behandling smakade majsen ÄNNU värre (fast den var mjuk och gick att tugga). Nästa process var att lägga majsen i sockerlösning och VOILA nu kunde man fylla konservburkar med majsen och sälja till Amerikanarna (eller skicka på export till Europa).

De största genetiskt modifierade grödorna i världen är soja, majs, raps och bomull.
Vi vill gärna tro att vi i Sverige är skonade från GMO produkter men just genetiskt modifierade växtsorter som soja, majs, raps och sockerbeta  är godkända inom EU  för användning inom livsmedelsproduktion . (Källa: Livsmedelsverket)

Majs höjer blodsockret snabbt och det är i stort sett det enda den gör riktigt bra, tarmen kan inte bryta ner den eftersom den mest består av hårda tarmirriterande fiber/cellulosa - den kommer också ut hel i toastolen, så ur näringssynpunkt är den så gott som värdelös. Det spelar ingen roll hur mycket näringsämnen/vitaminer en produkt innehåller om kroppen inte kan ta upp den! Man brukar säga: Du är vad du äter! Jag skulle vilja ändra det till: Du är vad du tar upp i näring!

Majs innehåller precis som bönor/linser och fröer ganska mycket lektiner. Lektin är växtens gift som den har för att skydda sig från att bli uppäten, när vi får ett överskott av lektiner i tarmen rubbas tarmfloran - det bildas små sprickor i tarmen och gifter som finns i maten kan läcka ut i blodomloppet och ge grogrund eller näring till inflammatoriska sjukdomar.
Genom att skölja, blötlägga och koka/baka livsmedel kan man få bort mycket av lektinerna, men det går inte att få bort dem helt och äter man lite av många lektinrika produkter varje dag blir bägaren snabbt överfull och värken/problemen är snart ett faktum.

Om du fortfarande är sugen på majs till maten rekommenderar jag dig att välja ekologisk färsk majs, den är garanterat GMO fri och har inte legat i sockerlösning!

 

 

Print Friendly

Postad i Grönsaker, Odling/matens ursprung den av .
Ingela Jönsson

Om Ingela Jönsson

Jag började äta lågkolhydratkost i hopp om viktras efter många års rörelsehinder som jag fått efter en ryggolycka som gjort mig förlamad i benen. Trots 6 års rehabilitering med sjukgymnastik, styrketräning, vattengympa och flera operationer kunde jag inte gå utan kryckor. Jag kunde inte cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid eller ha en aktiv fritid. Jag plågades av ständig värk och trots att jag åt kalorisnålt med minimalt med fett & mycket fullkorn gick jag upp i vikt. Efter omläggning till lågkolhydratkost gick jag ner 10-15 kg väldigt snabbt, sedan tog det stopp. Eftersom jag hela tiden kunde äta gott utan att vara hungrig beslöt jag mig för att fortsätta äta enligt kostplanen. Efter ca 6 månader kunde jag börja röra på mina förlamade tår, balansen kom tillbaka, jag kunde successivt släppa mina kryckor och trots att läkarna sagt till mig att "du blir inte bättre" kan jag idag: cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid och ha en aktiv fritid. Min kroniska värk har försvunnit och jag har återfått min livskvalitet. Idag driver jag en Handelsbod med café och hälsomottagning i Arlöv mellan Malmö och Lund tillsammans med Kicki Käller som är specialiserad på Biokemisk reparation och sockerberoende. Hela vårt sortiment är naturligt glutenfritt och lågkolhydrat, vi är båda utbildade kostrådgivare. Lågkolhydratkost är anti-inflammatorisk och med rätt matplan kan man äta bort många krämpor. Vi hjälper gärna dig som har en besvärlig kropp, du som har provat allt och inte fått den hjälp du behövt av vanliga sjukvården, läs mer om oss på: http://www.arteget.se

13 thoughts on “Majs kan inte ens bli bajs…

 1. Det är bara så SANSLÖST hur MAT behandlas med myndigheter tillåtelse!! Varje dag hör man nya helt otroliga historier om hur kemikalier, genmodifiering etc är inblandat i det som vi ska stoppa i oss! Flamskyddsmedel i fiskmat, lut i majsen, palmolja i bensintankar, citronsyra utan citron...tar det aldrig SLUT??? Vi människor och vår mat borde vara en naturlig del i naturens kretslopp och det var inte speciellt länge sen som det faktiskt var så. Innan de gigantiska livsmedelsjättarna och läkemedelsbolagen köpte upp jordklotet.

  1. Sant Lena! Och även om alla dessa livsmedel har gränsvärden för hur mycket gift de får innehålla per 100g så äter man ju av mer ett sorts livsmedel per dag så summan blir ofta långt över gränsvärdena. Inte konstigt att allergier och sjukdomsförlopp ökar. Barn och äldre som redan har sämre motståndskraft för gifter får mycket för-fabricerad mat på skola/dagis/vårdhem med mycket tillsatser och de blir mest utsatta.

 2. Therese

  på tal om din beskrivning av den oätliga majssorten. Samma process genomgår de där läskiga, svarta oliverna som är helt genomfärgade, har samma form, samma storlek, samma färg - man hittar de ibland på salldsbufféer, pizzerior och annorstädes. Äckligt smakar de och äckliga är de. Det är gröna, stenhårda, omogna oliver som först läggs i samma kemiska lösning för att mjukna och blekna. Sedan färgas de svarta och får lite aromer omkring sig. Mysigt.

 3. Mia Haegg Hawley

  Tack för en jättebra artikel! Jag bor i USA och har lagat mina hundars mat från scratch sedan de var små. De får brunt ris, grönsaker och olika källor av protein, dvs "human grade whole foods". När jag lärde mig om hundmat, fick jag veta att hundar saknar ett slags enzym som gör att majs inte bryts ner i deras system och därför är majs bara en fyllnadsprodukt i billigt torrfoder. Jag visste däremot inte att det är samma för människor... Otroligt. Tack igen för en bra artikel

 4. Jenny

  Finns absolut många anledningar till att inte äta majs. Har dock aldrig någonsin sett konserverad majs med sockerlösning i Sverige. Blir väldigt fel att referera till det.
  Ja majs är sött. Nej det beror inte på att den skulle ligga i någon sockerlösning.

 5. Ingela Jönsson

  Inläggsförfattare

  Hej Jenny, konserverad majs läggs i vatten i burkarna, det jag skriver om är vad som ibland (inte alltid) görs med importerad majs INNAN den läggs i vatten i burkarna, då har de redan absorberat sockerlösning.

 6. Maria

  Tack för ett bra inlägg! Gällande soja-produkter... Jag gillar verkligen många av sojaprodukterna som ersättning för laktosprodukter. Om man köper ekologisk sojayogurt tex, är det lika illa?

 7. Mattias

  Mia Haegg Hawley

  Hundar har inte förmågan att ta upp näringsämnen från grönsaker. Deras metabolism är byggd att ta upp näring från kött och fett. Behöver dom vitaminer så äter dom andra djurs lever och så vidare.

  Bara så att du vet. Och ris är kolhydrater. Det går bara rätt igenom det med.

  Jag ger mina hundar rent kött och inälvsmat. Det räcker så 🙂

Kommentera