Glutamat skadar hjärnan

Jag är mycket engagerad i barns och ungas hälsa. Främst syns det i hjärteprojektet Naturlig Mat i Skolan där det ofta dryftas kring olika råvaror i skolköken och hur kosten påverkar våra barn. En av de hetare potatisarna för många är smakförstärkare som kan påverka hälsan en hel del. Här nedan får du ta del av ett inlägg som tidigare rönt en del diskussioner bland de som följer Naturlig Mat i Skolan på facebook och på bloggen. Vad tycker du?

Glutamat E621-E625, benämns även som smakförstärkare, jästextrakt, MSG/monosodium glutamate, Mononatriumglutamat. Allt är samma sak men med olika namn.

Gör maten godare

Glutamat hittar du exempelvis i kryddmixer, buljongtärningar, färdigmat, halvfabrikat. Tillsätts i allt fler produkter. Smakförstärkare som ”gör maten godare”.

Vad är glutamat?

Glutamat eller glutaminsyra är en aminosyra som finns naturligt i kroppen. Glutaminsyran är viktig för immunsystems funktion, samt för mag-tarmkanalens funktion och för att förhindra att mikroorganismer tar sig in i kroppen. Den finns även naturligt i mat.

Men livsmedelsindustrin tillsätter kemisk glutamat för att göra maten godare, förstärka matens smak. De flesta experter är överens om att vissa personer kan få akuta överkänslighetsreaktioner av glutamat. Flera menar också att glutamat är ett nervgift.

Byt väg och undvik glutamat
Byt väg och undvik glutamat

”Glutamat är ett nervgift som kan skada hjärnan” – säger Charlotte Erlanson Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet i en artikel i Expressen (länk nedan). Hon menar också att det är dåligt att det inte finns något förbud mot mat med glutamat på dagis och i skolan. (extern länk till uttalandet som gjordes 2007 återfinns nedan)
Amerikansk forskning har funnit att barn med adhd-liknande symtom lagrade glutamat i hjärnan och kunde ha två och en halv gång mer glutamat än normalt.

Vad händer i kroppen?
Glutamat ökar aptit och minskar mättnadssignaler. Människor har som med allting annat olika känslighet för glutamat. Speciellt barn är extra känsliga mot glutamat. Rimligen beror detta på att glutamat så starkt påverkar de delar av hjärnan som styr informationen om uppmärksamhet, impulskontroll och motorik. Dessutom är små kroppar som barns mindre motståndskraftiga mot gifter.

I stora doser har det visat sig att glutamat kan framkalla svettningar, huvudvärk, illamående, tryck över bröstet, migrän, nästäppa, sömnproblem, ADHD, autism, astma, diabetes, depression, epilepsi, fibromyalgi, IBS, tinnitus och övervikt.

Alla tillstånd, sjukdomar och brister som sammankopplas med för stort (beroende på den individuella känsligheten) intag av glutamat är inte komplett bevisade i forskning. Men det finns samband när det gäller inflammatoriska processer/tillstånd och autoimmuna sjukdomar då många med besvären upplever sig friskare och får minskade besvär när de undviker glutamat i sin kost.

Livsmedelsverket menar dock att det inte finns någon risk för skadliga effekter med glutamat i de mängder som används i mat. De nämner däremot att vissa personer kan drabbas av överkänslighetsreaktioner och att man rekommenderas att vara noga med att läsa innehållsdeklarationen och undvika ämnet.

Hur vet du om du är överkänslig?
Prova att utesluta glutamat i så stor utsträckning du kan under en tid och se om du upptäcker förbättringar i din upplevda hälsa.

Glutamat och skolan
Sedan många år är det förbjudet i Sverige att sälja barnmat som innehåller glutamat. Om jag är rätt informerad har det varit så sedan 1970-talet. Förbudet kom efter en studie av neurofysiologen John Olney som visade att en engångsdos av glutamat orsakade hjärnskador hos nyfödda apor.

I vissa andra länder är det förbjudet med glutamat i skolmat och på vissa håll finns det speciell märkning på produkter som innehåller glutamat respektive att man skyltar med att mat är fri från MSG/glutamat/smakförstärkare.

Reflektion
Varför måste vi ha tillsatser för att göra maten godare och dölja smaken av andra tillsatser? Vad är det för fel på ursprungssmaken? Ska det inte smaka naturligt och om det inte smakar så gott som det borde kanske det är bättre att öka kvaliteten på råvarorna istället? Är det verkligen detta vi vill äta själva? Och vill vi ge det till barnen i skolan?

Cecilia

Artikel i Expressen - barnens favoritmat innehåller nervgift
http://www.expressen.se/halsa/barnens-favoritmat-innehaller-nervgift
Forskning.se skriver om ”Glutamat kan spela nyckelroll för drogeffekt på hjärnan”
http://forskning.se/pressmeddelanden/pressmeddelanden/glutamatkanspelanyckelrollfordrogeffektpahjarnan.5.750e225412568041f2880002032.html

Vill du läsa mer och fördjupa dig om glutamat? Ta gärna en titt in på mitt hjärteprojekt Naturlig Mat i Skolan och temat om tillsatser. Där finner du ett intressant filmklipp om gifter i maten från TV4 och länkar till artiklar, forskningsrapporter och andra dokument.
Är du också engagerad i skolmaten på dina barns skola? Hör av dig och berätta om vad ni gör lokalt.

Print Friendly

Postad i Barn, Reflektioner, Tillsatser den av .
Cecilia Blidö

Om Cecilia Blidö

Kostrådgivare och Certifierad Massör som driver friskvårdsföretaget Cecilia of Sweden med mottagning i Lerum utanför Göteborg. Cecilia ger individuell kostrådgivning, friskvårdande behandlingar och håller kurser i kost och hälsa. Cecilia är även initiativtagare och grundare av det nationella hjärteprojektet ”Naturlig Mat i Skolan” för barn & ungas hälsa med välbesökt blogg och aktivt forum på Facebook. Cecilia är skribent och kan också anlitas som föreläsare i hela landet.

2 thoughts on “Glutamat skadar hjärnan

  1. Tony Berglund

    Det är som vanligt, om man tar bort fettet, som normalt bär både nyttigheter och smak, så måste man ersätta det med något annat i stället för att maten skall gå att äta överhuvudtaget.
    Sluta ta bort det naturliga fettet i maten så slipper vi såna här dumheter.

Kommentera