Du har alltid ett val

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-sweet-adorable-grandmother-holding-pan-freshly-baked-chocolate-chip-cookies-photographed-over-red-background-room-text-image29713495Jag vet att det ibland kan vara svårt att hålla kostplanen på grund av omgivningen. Ständiga påhopp från arbetskamrater, släktingar o vänner som propsar på att truga med bullar, mackor och andra kolhydratstinna livsmedel.
Till alla er som brottas med detta vill jag säga: Valet är ditt!
Om du absolut inte kan eller vill säga nej till svärmors nybakta kanelbullar och väljer att äta en, två eller tjugo så är det inte hennes fel eller skuld - det är DITT val och bara du kan ta ansvar för vad som hamnar i magen. Även om det efteråt kan vara skönt att ge skulden på någon annan är det faktiskt du själv som är ansvarig. Väljer du att äta något utanför kostplanen väljer du också att ta det eventuella obehaget som uppstår i form av avbruten ketos, sötsug, tarmproblem, viktuppgång etc - och bara du själv vet och äger svaret ifall det var värt det.
En jordnötsallergiker skulle aldrig äta en näve jordnötter för att vara snäll mot någon annan och  en glutenallergiker äter knappast en limpa bröd bara för att bästa kompisen bakat den.
Själv har jag gjort det väldigt enkelt för mig. Jag har helt enkelt beslutat mig för att ALDRIG låta någon annan styra mina matval mot min egna vilja, det är JAG som bestämmer vad och om jag äter. Ibland avviker jag från min optimala plan, men då är det mitt egna val och jag får snällt ta konsekvenserna som för mig brukar innebära ledvärk och tarmproblem. Jag kan säga att det blir enklare för varje snedsteg jag gjort att hålla mig till den optimala planen. Det är numera enkelt och helt utan dåligt samvete som jag svarar den som vill bjuda på något jag inte kan äta "Nej tack, mitt blodsocker blir för högt och jag får problem med min värk om jag äter xxx " Det är ytterst sällan som jag behöver höja rösten o säga "Är det ett stort problem för dig att jag inte äter saker som jag blir sjuk av?" Om mantrat om att "Alla kan äta lite av allt...men inte alltid" och "Lagom är bäst" kommer upp svarar jag bara: " Hur mycket är lagom mycket sprit för en alkoholist, hur många jordnötter tror du en nötallergiker klarar utan att dö och kan det vara lagom med bara en flugsvamp i pajen jag ska bjuda dig på nästa gång vi ses?"
Hur gör du när omgivningen försöker styra ditt kostval?

Print Friendly

Postad i Reflektioner den av .
Ingela Jönsson

Om Ingela Jönsson

Jag började äta lågkolhydratkost i hopp om viktras efter många års rörelsehinder som jag fått efter en ryggolycka som gjort mig förlamad i benen. Trots 6 års rehabilitering med sjukgymnastik, styrketräning, vattengympa och flera operationer kunde jag inte gå utan kryckor. Jag kunde inte cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid eller ha en aktiv fritid. Jag plågades av ständig värk och trots att jag åt kalorisnålt med minimalt med fett & mycket fullkorn gick jag upp i vikt. Efter omläggning till lågkolhydratkost gick jag ner 10-15 kg väldigt snabbt, sedan tog det stopp. Eftersom jag hela tiden kunde äta gott utan att vara hungrig beslöt jag mig för att fortsätta äta enligt kostplanen. Efter ca 6 månader kunde jag börja röra på mina förlamade tår, balansen kom tillbaka, jag kunde successivt släppa mina kryckor och trots att läkarna sagt till mig att "du blir inte bättre" kan jag idag: cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid och ha en aktiv fritid. Min kroniska värk har försvunnit och jag har återfått min livskvalitet. Idag driver jag en Handelsbod med café och hälsomottagning i Arlöv mellan Malmö och Lund tillsammans med Kicki Käller som är specialiserad på Biokemisk reparation och sockerberoende. Hela vårt sortiment är naturligt glutenfritt och lågkolhydrat, vi är båda utbildade kostrådgivare. Lågkolhydratkost är anti-inflammatorisk och med rätt matplan kan man äta bort många krämpor. Vi hjälper gärna dig som har en besvärlig kropp, du som har provat allt och inte fått den hjälp du behövt av vanliga sjukvården, läs mer om oss på: http://www.arteget.se

5 thoughts on “Du har alltid ett val

 1. Camilla Tomas

  Hej!
  Jag förstår dig helt. Jag har hållit mig till LCHF sen juli-augusti förra året och har aldrig mått dåligt av kosten. Däremot mår jag skit av alla felval och snedsteg. Men jag har alltid känt att det var mitt eget fel eftersom jag gjorde valet att äta den maten jag blir dålig av.
  Om någon frågar svarar jag att jag inte äter socker och vete. Socker klarar jag i små mängder men undviker helst pga vad det gör med min kropp. Men vete mår jag skit av. Och trugar de så kör jag med förklaringen att "Jag får magkramper och diarré i ett par dagar efter." Detta har jag provat ett par gånger och idag är jag inte villig att testa igen! Men vill de dra det så långt är jag villig att tala om det vid matbordet, sen kanske ingen annan äter efter det heller. Inte mitt problem, bara jag slipper 😉
  Jag var länge skeptisk till LCHF men totalvände efter ett par veckor på riktig mat. Jag saknar inte bröd, pasta eller något annat ur kostcirkeln som jag har slutat med.

  Tack för era bra bloggar, böcker och hemsidor som har hjälpt mig att hitta en lugn mage och den rätta formen.

 2. Viveca

  När det börjar bli tjat och disskutioner om vad jag äter och inte äter, brukar jag svara: "-Jag kan äta allt, men jag VILL inte."
  Då brukar det bli tyst. För det fattar dom flesta att det är mitt val vad jag stoppar i munnen.

 3. LottaJ

  Jättebra skrivet, valet är mitt och det känner jag faktiskt numera att det helt och hållet är. Valet vad jag stoppar i min mun.
  I början sade jag att jag åt inte socker och vetemjöl, att jag uteslutit det och det provocerade folk (speciellt när det handlade om godsaker). Sedan sade jag att jag blir dålig i magen och så blev det en diskussion om att "lite" kan du väl äta?
  Nu har jag insett att jag faktiskt är allergisk mot vete (korsallergi med gräspollen) och det är lättare att säga att jag "tål" inte vete. Då blir det faktiskt ingen diskussion längre.
  Konstigt och tråkigt att det måste vara något "legitimt" som en allergi för att folk ska fatta/acceptera ett val...

Kommentera