AZO-färger har negativ effekt på barn

AZO-färger har negativ effekt på barn
AZO-färger har negativ effekt på barn

Vad är AZO-färger?

Azofärgämnen är en grupp syntetiska färgämnen.
E102 Tartrazin
E104 Kinolingul
E110 Para-orange
E122 Azo-rött
E124 Nykockin
E 129 Allurarött
Livsmedel som innehåller ovan azofärger och kinolingult (E 104) kräver särskild märkning på livsmedlet där det ingår som ingrediens.

PDF-LISTA ÖVER ALLA E-NUMMER
(extern länk till Äkta Varas kompletta lista över färgämnen E100-E180)

Följande färger är också tillåtna i Sverige men förbjudna i andra länder:

E 131 - Patentblått V
E 132 - Indigotin/Indigokarmin
E 151 - Briljantsvart BN/svart PN
E 154 - Brun FK
E 161g – Kantaxantin
E 180 - Litolrubin BK

Var finns Azofärger?

AZO–färger var helt förbjudna i Sverige före EU-medlemskapet men de godkändes i samband med inträdet i EU tillsammans med många andra tillsatser. AZO-färger är förbjudna i andra länder, exempelvis i Australien och Nya Zeeland.
Sedan maj 1999 får azofärgämnena användas i flera livsmedel än tidigare, till exempel vissa drycker, desserter, tårtor, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, räkor, sylt, senap, soppor, såser, kosttillskott och smaksättningspreparat. Titta till exempel på alla trendiga cupcakes och specialaffärer fyllda av produkter för rolig bakning i allsköns färger. Gissa vad de färgerna innehåller. Självklart AZO-färgämnen.

Till och med vanliga receptfria läkemedel som Panodil (storsäljande paracetamol) har varumärket tryckt på varje tablett med AZO-färgen briljantblått E133. I Sverige finns totalt 120 läkemedel, som innehåller azofärger visar en kartläggning gjord av Råd & Rön 2008. Många av medicinerna är avsedda för barn.

Krav på märkning

Från och med den 20 juli 2010 ska färgämnena märkas med en varning så att var och en kan ta ställning och undvika produkter med detta innehåll. Varningstexten lyder:

”Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration”.

Ett problem när det gäller märkningskravet kan vara oförpackade livsmedel, som exempelvis lösgodis. Butiken är skyldig att informera och kunna upplysa kunden. Azofärgämnen kan också förekomma i lösglass, restaurangmat och färdiglagad mat. Hur ofta frågar du på sådana ställen om det är AZO-färger i det som serveras?

Värt att notera är att AZO-färger inte är tillåtna i djurmat. Jordbruksverkets foderexpert Torbjörn Malm uttryckte följande för några år sedan på SvD-s mat och hälsa-blogg: ”Människan ska ha sitt fria val”, förklarar han. ”Vill vi äta ihjäl oss själva i förtid så ska vi ha rätt att göra det. Men djuren kan inte själva läsa innehållsdeklarationen och det är egentligen den enda skillnaden som gjort att reglerna för djurfoder är betydligt strängare.”

Vad händer i kroppen?

Azofärger kan ge överkänslighetsreaktioner. De kan orsaka allergier, hudutslag, huvudvärk, nässelfeber, astma, hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter och inlärningsproblem. Ofta drabbas personer som redan har någon form av allergi eller besvär eller biokemisk känslighet. Den här typen av reaktioner är ofta vanligare hos barn än hos vuxna varför det främst är barn som drabbas.

AZO-färger och skolan

Riksdagen har beslutat att goda matvanor och säkra livsmedel är ett av ett av målområdena i den svenska folkhälsopolitiken. Barn bör ha rätt till livsmedel som är säkra och det gäller naturligtvis även färgämnen. Azofärger är exempel på ämnen som uppenbart motverkar hälsan. Det är experter överens om. Hur kan de då ännu vara tillåtna i mat?

Reflektion

Varför tillsätts färger i livsmedel över huvudtaget? Vad är det för fel på det naturliga utseendet? Vad motiverar handlare och tillverkare av livsmedel att tillsätta färger som är konstaterade att ge negativ påverkan på framför allt barn? Skulle de vilja ge det till sina egna barn?


Cecilia

 

Fördjupa dig själv vidare:
http://www.radron.se/upload/Pdf%20tidningen/090130_1_%20Azo_2_lista.pdf Råd & Röns Lista över livsmedel som innehåller misstänkta färgämnen

http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Azofargamnen/ Livsmedelsverket om AZO-färger

http://www.aktavara.org/Guide.aspx?f_id=9525 Äkta Vara om Azo-färger

http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article11913541.ab Aftonbladet rapporterar om Azofärger i barnmedicin

Vill du läsa mer och fördjupa dig kring AZO-färger? Ta gärna en titt in på mitt hjärteprojekt Naturlig Mat i Skolan och temat om tillsatser. Där finner du ännu fler länkar till artiklar, forskningsrapporter och andra dokument.

Print Friendly

Postad i Barn, Energibarn, Tillsatser den av .
Cecilia Blidö

Om Cecilia Blidö

Kostrådgivare och Certifierad Massör som driver friskvårdsföretaget Cecilia of Sweden med mottagning i Lerum utanför Göteborg. Cecilia ger individuell kostrådgivning, friskvårdande behandlingar och håller kurser i kost och hälsa. Cecilia är även initiativtagare och grundare av det nationella hjärteprojektet ”Naturlig Mat i Skolan” för barn & ungas hälsa med välbesökt blogg och aktivt forum på Facebook. Cecilia är skribent och kan också anlitas som föreläsare i hela landet.

2 thoughts on “AZO-färger har negativ effekt på barn

Kommentera