Vad har du i badrumsskåpet? Lektion 5

Det du smörjer på huden är lika viktigt som det du äter - nästan! Det kan hända att det låter otroligt men kroppen tar upp cirka 60 % av det du smörjer den med på huden. Och det händer snabbt. Så visst påverkar valet av kropp, hud och hårvård din hälsa.  

Är det bara naturligt i badrummet?
Är det bara naturligt i badrummet?

Idag avslutas kunskapsskolan där du får lära dig identifiera och undvika värstingarna på badrumshyllan.  Det är ett stort ämne som vi har anledning att återkomma till många gånger. Men för att väva ihop säcken någotsånär den här gången fokuserar vi idag på om det finns bra naturliga alternativ till konventionella produkter och vad man ska tänka lite extra på när man står och ska välja sina produkter.

Här kommer mina bästa tips:

Förpackningens utformning – välj gärna produkter i vakuum-förpackning eller pumpflaska. Det är en del i konserveringen av produkten och skyddar innehållet mot syre och bakterier. På så sätt håller sig innehållet fräscht och rent längre.

INCI / Innehåll på svenska – produkter som stoltserar med en svensk lättförståelig innehållsförteckning är lättare att få förtroende för och det ger ofta en indikation på att tillverkaren står för innehållet ”på ren svenska” så att säga.

”Dryga” produkter - kolla de 4-6 första ingredienserna, de brukar utgöra huvudingredienserna och säger en hel del om innehållet. Vatten eller ”aqua” ingår ofta och innebär mindre koncentration. Vissa lotioner kräver förstås vatten för att få en smidig konsistens medan andra produkter inte behöver det.

Undvik ”jumboförpackningar” – fall inte för frestelsen att köpa storpack till billigt pris. Det innebär stor härskningsrisk och om förpackningen lovar lång hållbarhet på många år är det dags att dra öronen åt sig. Den produkten är garanterat full av skräp.

Lär dig känna igen ”värstingarna” i INCI-listan – de mest ifrågasatta ingredienserna som du har anledning att ha extra koll på och undvika är mineraloljor, parabener, SLS/SLES och PEG-ämnen. Det finns förstås fler men börja någonstans och läs vidare på egen hand för att ringa in din egen kravlista på sådant du vill undvika. Vill du satsa på mer att undvika kan du gärna lägga till ftalater, syntetiska parfymer, färgämnen och aluminium.

Välj produkter med mer än ett användningsområde – var produktsmart genom att försöka att välja produkter som kan användas på mer än ett sätt. Exempelvis en duschgel som passar utmärkt som fotbad eller rakgelé blir mer användbar, ekonomisk och miljövänlig. Dessutom behöver du inte lika stor necessär eller badrumsskåp för att husera alla produkter för olika användningsområden. Andra exempel är ansiktsvatten som kan användas som aftershave, ansiktspeeling som kan användas som fotskrubb och så vidare. Medvetna och kunniga säljare och tillverkare ska förstås ge tips och råd om sådant här till dig som konsument.

Välj så ”rena” naturliga produkter som möjligt - välj ekologiska produkter så långt du kan – de är oftast mer medvetna, ofta mer koncentrerade och med mindre andel skräp i än andra produkter.

Kika gärna efter miljömärkta och certifierade produkter – det är ofta ett bättre alternativ även om det finns en uppsjö olika märkningar på marknaden. Att de är märkta eller certifierade innebär däremot inte per automatik att de är 100% naturliga eller 100% ekologiska. Det finns många sammanslutningar och organisationer med skiftande krav när det gäller hur stor andel syntetiska ämnen som tillåts för att få miljö eller eko-märkas i någon form. Detsamma gäller andelen naturliga respektive ekologiska ingredienser samt vilka krav på ursprung som ställs på råvaran i produkten.

Ett exempel på en mer tillåtande och ”snällare” märkning är den svenska Svanen-märkningen. Snällare gällande krav på andelen naturliga eller ekologiska ingredienser. Exempelvis tillåts det löddrande ämnet SLS - sodium laureth sulfate - i tvålar och aluminium i deodoranter.

ECO-cert är Europas största certifieringsorgan och de kräver minst 95 % naturliga ingredienser, varav minst 10% från ekologiska odlingar och 5 % av innehållet kan vara syntetiskt.

Andra märkningar är till exempel: NaTrue, Vegan, BDIH, CosmeBio, USDA Organic och Soil Association.

Få inte slängpanik – nu när du börjar lusläsa innehållsförteckningar och kolla in hur dryga dina produkter är, hur mycket de löddrar och så vidare. Fasa ut efter hand hemma i badrummet och var noggrann när du köper nytt. Välj då med omsorg och prova dig fram. Tänk dock på att efter att du öppnat en produkt är den generellt hållbar ungefär 12 månader (se märkning på förpackningen). Om du exempelvis  har solkrämer kvar från förra sommaren så ska du definitivt byta ut dem.  Kanske det är den änden du ska börja i när du vårstädar i badrummet?

Avslutningsvis, välj så rena, naturliga och milda produkter du kan till din hud, ditt hår och din kropp.
Du kommer märka skillnaden!

Cecilia

Vill du veta mer om kropps, hår och hudvård? Kolla in Naturligt Online där du hittar ett noga utvalt sortiment av ekologisk naturlig kroppsvård.

Till lektion 1, om mineraloljor

Till lektion 2, parabener

Till Lektion 3, SLS/SLES

Till Lektion 4, PEG-ämnen

 

Print Friendly

Postad i Kroppsvård, Reflektioner den av .
Cecilia Blidö

Om Cecilia Blidö

Kostrådgivare och Certifierad Massör som driver friskvårdsföretaget Cecilia of Sweden med mottagning i Lerum utanför Göteborg. Cecilia ger individuell kostrådgivning, friskvårdande behandlingar och håller kurser i kost och hälsa. Cecilia är även initiativtagare och grundare av det nationella hjärteprojektet ”Naturlig Mat i Skolan” för barn & ungas hälsa med välbesökt blogg och aktivt forum på Facebook. Cecilia är skribent och kan också anlitas som föreläsare i hela landet.

12 thoughts on “Vad har du i badrumsskåpet? Lektion 5

 1. Himla smart tips att kolla efter produkter som man kan ha till flera saker så det alltid är fräscht! Annars känns det som vi blir matade från reklamen med att ha trillioner OLIKA produkter... Tack för en jättefin och viktig skola!

  1. Cecilia Blidö

   Inläggsförfattare

   Tack Pia för värmande ord. Kul att kunna inspirera till att faktiskt kunna minska antalet produkter istället för att hitta fler specialare som är "smala i sitt användningsområde". Och tänk på alla dessa burkar och flaskor många har hemma i sina gömmor som de aldrig använder och bara står där och blir dåliga, tar plats och har belastat miljön. Nej, välj då hellre bra medvetna produkter som kanske kostar någon krona mer men som kommer till användning på mer än ett sätt, det är miljötänk på flera sätt.

 2. Cecilia Blidö kommenterade :

  Tack Pia för värmande ord. Kul att kunna inspirera till att faktiskt kunna minska antalet produkter istället för att hitta fler specialare som är "smala i sitt användningsområde". Och tänk på alla dessa burkar och flaskor många har hemma i sina gömmor som de aldrig använder och bara står där och blir dåliga, tar plats och har belastat miljön. Nej, välj då hellre bra medvetna produkter som kanske kostar någon krona mer men som kommer till användning på mer än ett sätt, det är miljötänk på flera sätt.

  1. Cecilia Blidö

   Inläggsförfattare

   Tack Kikki. Roligt att du uppskattar mina tips. Bra att du tänker medvetet när det gäller kroppsvårdsprodukter.

   Tyvärr är det så att många stora varumärken utger sig för att vara så naturliga och miljövänliga i sin marknadsföring utan att egentligen vara det. Många spinner på att de innehåller ingredienser från växtriket, inspireras av naturen och har fina bilder på gröna växter och blommor för att tilltala oss konsumenter. Det stämmer säkert i de flesta fallen ganska bra men är långt ifrån hela sanningen.

   De flesta "stora världsomspännande drakar" i kosmetikaindustrin med denna filosofi har dock en lång bit kvar att kallas helt naturliga och utan kemiska tillsatser av olika slag. Som exempel kan man titta på en av Forever Livings mest populära produkter Propolis Creme som innehåller exempelvis Propylenglykol, PEG-ämnen, Methylparaben, Propylparaben, Parfum (oftast syntetiskt framställd när den omnämns så i INCI). http://www.foreverliving.se/shop/kroppsvard/aloe-propolis-creme Det är många syntetiska ämnen i en och samma produkt som visserligen är godkända enligt lagar och förordningar men också hårt ifrågasatta med tanke på miljö och hälsopåverkan. Intressant också med tanke på att produkterna framställs som något "naturligt" i marknadsföringen.

   Det är inte bara hos Forever detta förekommer utan hos många när man börjar lusläsa INCI och kopplar ihop den med deras marknadsföring. NuSkin, Oriflame och The Body Shop är några andra exempel i samma anda och börjar du googla så ser du att det finns många många fler. Det är verkligen en djungel där ute.

   Hoppas att jag inte grusat dina och andras positiva tankar om sina favoriter och sitt medvetna tänkande att använda "bara naturligt" med detta svar, det är inte avsikten. För mig handlar det om krass verklighet och att kika på det finstilta med de skarpaste glasögonen
   och det är inte det lättaste alla gånger.

 3. Kikki Sandström Inspiratör o Coach kommenterade :

  En mycket välkommen och bra redovisning! Själv har jag nästan bara Forever Living Aloe vera på hyllorna. Produkter jag är helt såld på. De är dryga och nyttiga och jag använder dem både för utsidan och insidan. 2012 blev jag själv återförsäljare efter att ha varit brukare i flera år.

 4. Cecilia Blidö kommenterade :

  Tack Kikki. Roligt att du uppskattar mina tips. Bra att du tänker medvetet när det gäller kroppsvårdsprodukter.

  Tyvärr är det så att många stora varumärken utger sig för att vara så naturliga och miljövänliga i sin marknadsföring utan att egentligen vara det. Många spinner på att de innehåller ingredienser från växtriket, inspireras av naturen och har fina bilder på gröna växter och blommor för att tilltala oss konsumenter. Det stämmer säkert i de flesta fallen ganska bra men är långt ifrån hela sanningen.

  De flesta "stora världsomspännande drakar" i kosmetikaindustrin med denna filosofi har dock en lång bit kvar att kallas helt naturliga och utan kemiska tillsatser av olika slag. Som exempel kan man titta på en av Forever Livings mest populära produkter Propolis Creme som innehåller exempelvis Propylenglykol, PEG-ämnen, Methylparaben, Propylparaben, Parfum (oftast syntetiskt framställd när den omnämns så i INCI). http://www.foreverliving.se/shop/kroppsvard/aloe-propolis-creme Det är många syntetiska ämnen i en och samma produkt som visserligen är godkända enligt lagar och förordningar men också hårt ifrågasatta med tanke på miljö och hälsopåverkan. Intressant också med tanke på att produkterna framställs som något "naturligt" i marknadsföringen.

  Det är inte bara hos Forever detta förekommer utan hos många när man börjar lusläsa INCI och kopplar ihop den med deras marknadsföring. NuSkin, Oriflame och The Body Shop är några andra exempel i samma anda och börjar du googla så ser du att det finns många många fler. Det är verkligen en djungel där ute.

  Hoppas att jag inte grusat dina och andras positiva tankar om sina favoriter och sitt medvetna tänkande att använda "bara naturligt" med detta svar, det är inte avsikten. För mig handlar det om krass verklighet och att kika på det finstilta med de skarpaste glasögonen
  och det är inte det lättaste alla gånger.

Kommentera