Meny med många smaker

kurs2

 

Även denna vecka får ni njuta av min senaste matlagningskurs-meny. Det gick bra även denna gång, så förmodligen är recepten just så enkla och lättlagade som jag önskar. Mina kursdeltagare tycker det är fantastiskt gott och är ofta förvånade över hur enkelt det trots allt är att laga bra och nyttig mat. Ändå är det många som inte får ihop det i vardagen fast de så gärna vill.

Vi har pratat om planering och även om "omlottätning". Att man helt enkelt gör lite fler portioner av något man lagar. Till exempel morotssallad eller coleslaw. Då kan man minska på matlagningstiden kommande dag eftersom man har en sak färdig. Kanske har man även köttbullar kvar sen i förgår och då räcker det med att koka blomkål och göra ett mos. En större sats köttfärssås kan ena dagen serveras med LCHF-nudlar eller hyvlad zucchini och två dagar senare blandas med frästa grönsaker till en gryta. Eller med två burkar krossade tomater, lite extra vitlök och kryddor så blir det en god och mättande soppa tillsammans med en klick majonnäs.

Att våga blanda och prova nya kombinationer är A och O. Att inte fastna i föreställningen att en maträtt behöver heta något eller likna något. Det kan se ut hur som helst! Helst ska det förstås vara gott och det är nedanstående meny. Lycka till!

Parmesanköttbullar

4 portioner

  • 1 dl riven parmesanost
  • 500 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk lökpulver
  • salt och peppar
  • smör eller kokosfett att steka i

Blanda parmesanosten med färsen och ägget. Blanda ner olivolja, lökpulver och salt och peppar.
Forma färsen till köttbullar och stek i smör eller kokosfett.

Kålsallad

4 portioner

  • 300 g vitkål eller spetskål
  • 1 knippa rädisor
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 kruka basilika
  • salt och peppar

Strimla kålen tunt. Skär rädisorna i skivor.

Blanda olivolja, vinäger och hackad basilika i en salladsskål.

Blanda ner kålen i salladssåsen och rör runt. Smaka av med salt och peppar.

Avokadoröra

4 portioner

  •  2-4 avokador (beroende på storlek)
  • saften av 1 lime
  • 1/2 dl crème fraiche eller majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och peppar

Mosa avokadorna med en gaffel och blanda med limesaft och crème fraiche. Riv ner vitlöken.

Smaka av med salt och peppar.

Morotssallad

4 portioner

  • 500 g morötter
  • 3 msk citronolivolja
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • salt och peppar
  • 1/2-1 dl solrosfrön

Skala morötterna och skär dem i grova bitar. Koka dem mjuka men med lite spänst kvar.

Häll av vattnet och blanda med citron-olivolja och vinäger när morötterna fortfarande är varma. Smaka av med salt och peppar.

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna och strö över morötterna.

Mandelmuffins

4 styck

  • 2 ägg
  • 1 msk råsocker, honung eller valfri sötning
  • 60 g smör
  • 60 g mald mandel
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 200°.

Vispa äggen med det söta så att det blandas.

Smält smöret. Blanda mald mandel, bakpulver och vaniljpulver. Rör ner detta i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret.

Häll i 4 muffinsformar. Grädda i 12 minuter.

Hallonyoghurt

4 portioner

  • 2 dl hallon
  • 1 dl yoghurt

Blanda! Klicka på de avsvalnade muffinsarna. Dekorera med lite färska hallon.

Print Friendly

2 thoughts on “Meny med många smaker

  1. Låter härligt att kursdeltagarna fick upptäcka att det inte är så svårt att laga sin egen mat från grunden! Läste nyss i vår dagstidning om matlagningskurser på ett studieförbund här i stan...där en pensionärsgrupp lagade avslutningsmiddag: plankstek, potatismos och så pulverbéa för annars hade det blivit för svårt...SUCK SUCK!

Kommentera