Ännu en trevlig matlagningsträff

I tisdags hade jag mina trevliga matlagningsentusiaster hemma i köket, eller köken!

Vi lagade en god trerättersmeny på nolltid. Ja, kanske inte en festmeny, men en avslappnad och välsmakande mysmeny.

ärtsoppa

Grön ärtsoppa

4 portioner

  • 1 liten gul lök
  • smör att steka i
  • 350-400 g små gröna ärtor
  • vatten så att det täcker ärtorna
  • 1 burk kokoskräm/mjölk
  • limesaft (smaka av)
  • 1-2 vitlöksklyftor (1/4-1/2 solovitlök)
  • ½ kruka mynta
  • salt och peppar

Hacka löken. Stek den i smör så att den blir mjuk men inte tar färg.

Häll i ärtorna och vatten så att det täcker. Koka upp och tillsätt sedan kokoskrämen.

Mixa slätt. Smaka av med limesaft, vitlök, hackad mynta och salt och peppar.

bröd+ost

Snabbmacka

1 styck (vi gjorde 2 till 5 personer)

  • 1 ägg
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 klickar smält smör eller kokosfett

Vispa ihop och häll i en liten skål med flat botten, typ filmjölksskål.

Ställ in i mikron på näst högsta effekt i 2 minuter.

(Jag gjorde under tiden en ostkräm av philadelphiaost, hackade örter, lite salt och peppar. )

efterrätt

Bär, yoghurt och nöt

4-6 portioner

  • 1 ask med blandade bär
  • 2 dl rysk yoghurt
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 krm kardemumma
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl pistaschnötter
  • 1/2 dl valnötter
  • 1/2 dl solrosfrön
  • Lite honung om så önskas

Lägg bären i 6 skålar. Blanda yoghurt med vaniljpulver och kardemumma. Vispa grädden och vänd ner. Fördela ovanpå bären.

Hacka nötterna och rosta tillsammans med frön och eventuellt honung i en torr stekpanna.

Låt svalna och strö sedan överst.

laxpaj

Paj med lax och spenat

6-8 bitar

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 40 g smör
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 purjolök
  • smör att steka i
  • 200 g färsk babyspenat
  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g rökt lax
  • 4 ägg
  • 200 g riven smakrik ost
  • salt och peppar
  • rivet skal av 1 citron

Sätt ugnen på 175°.
Knåda ihop mandelmjöl, sesamfrön, smör, fiberhusk, salt och ägg i en bunke.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant.
Förgrädda skalet i 8–10 minuter.

Höj sedan värmen till 225°.
Strimla purjolöken och fräs i smör. Tillsätt grovt hackad spenat och låt det hela bli mjukt. Häll det stekta i en bunke och blanda med crème fraiche.

Skär laxen i strimlor och blanda ner.
Rör ner ägg och ost och smaksätt med rivet citronskal, salt och peppar. Blanda ihop och häll allt i pajskalet.
Låt stå i ugnen 20–25 minuter.

Sallad

Gör en trevlig sallad med strimlad spetskål, lite spenatblad, kanske lite riven morot, olivolja, vinäger, kryddor!

 

Print Friendly

Postad i Äggrätter, Fisk, Paj, pizza, taco den av .

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

2 thoughts on “Ännu en trevlig matlagningsträff

Kommentera