Vad har du i badrumsskåpet? Lektion 4

Idag peggar vi upp för fjärde omgången i kunskapsskolan där du kan lära dig identifiera och undvika värstingarna på badrumshyllan. Idag blir det en riktig djupdykning i petrokemiska ämnen.  

Att lusläsa innehållsförteckningar på schampoflaskan, hudlotionen, tvålen och handkrämen kan vara smått frustrerande, eller hur? Det är det ena krångliga ordet efter det andra. Och det är koder och siffror och förkortningar, bokstavskombinationer av alla de slag. Som gjort för att vi konsumenter ska kollras bort och vara tvungna att lita på budskapet på framsidan på förpackningen eller den glossiga superlativ-reklamen i butiken.

Vad har du i badrumsskåpet egentligen?
Vad har du i badrumsskåpet egentligen?

Veckans ingrediens – PEG

PEG-ämnen är petrokemiska syntetiska emulgeringsmedel, det vill säga förtjockningsmedel. De tillsätts för att ge en jämn blandning av en emulsion/kräm och används för att förhindra att produkter som består av fett och vatten skär sig. De verkar också återfettande för att förhindra den uttorkande effekten som många andra ingredienser i produkten kan ha. Dessutom stabiliserar de skum i exempelvis flytande tvålar och badskum.  Som du förstår används dessa ämnen i en stor rad produkter.

Vad är det med det då?

PEG, eller polyetylenglykol, utvinns ibland ur cancerframkallande ämnen i tunga kemiska processer. Det är rena kemiska reaktionen att låta etylenoxid reagera med vatten under inverkan av en katalysator. Etylenoxid är cancerframkallande, giftig och kräver hög säkerhet då den är explosiv. Ämnena oxiderar lätt vid kontakt med luften och då bildas allergiframkallande formaldehyder som är giftiga vid hudkontakt, inandning och förtäring, allergiframkallande och cancerframkallande. Vissa PEG-ämnen kan också innehålla rester av 1,4-Dioxan och etylenglykol som är utvecklingsstörande och stör reproduktion/fertilitet. PEG gör dessutom huden mottaglig för främmande ämnen.

PEG-ämnen finns i många olika kemiska varianter. Polymerer, plaster, som till exempel olika vaxer och silikoner, används flitigt i många hårvårdsprodukter för att ge extra glans, mjukt hår och ge stadga.

I del 3 av kunskapsskolan tog vi upp SLS/SLES som är skumbildande och som kan irritera huden. Detta upplevs sällan då man i dessa produkter också tillsätter PEG-ämnen som har en smärtlindrande effekt. Är det bra? Är det dåligt? Ja, det får du avgöra själv.

De kemiska molekylföreningarna kan vara långa eller korta. De korta förefaller mer skadliga och kan lagras i våra och djurs kroppar och sägs vara svårare att bryta ner och det finns liten dokumentationen kring påverkan vid användning.

Vissa PEG-ämnen är godkända i produkter som märkts Bra Miljöval, medan flera naturkosmetiska märkningsorgan och sammanslutningar är mer restriktiva och tillåter inte dessa alls.

Hur ska du då veta om din produkt innehåller PEG? Vanligen förekommande namn är:

Polyethylene glycol, ”nummer”, tex PEG 50 Stearate

PEG och Regalskeppet Vasa

PEG-ämnen hittar du inte bara i badrummet. Regalskeppet Vasa behandlas också med PEG, polyetylenglykol, för att bevaras till eftervärlden. PEG används också inom läkemedelsindustrin, i tillverkningsindustrin och i träindustrin.

Våra kroppar är biologiska. I min värld mår kroppen bäst av att undvika så mycket kemiskt som den kan för vi utsätts ändå av mycket i vår miljö som vi inte kan påverka. Men genom att välja så rena, naturliga och milda produkter du kan till din hud, ditt hår och din kropp ger du kroppen och miljön fantastiska förutsättningar att fungera som det är tänkt. Helt naturligt. Du kommer garanterat att märka skillnaden.

Cecilia

 

Vill du veta mer om kropps, hår och hudvård? Kolla in Naturligt Online där du hittar ett noga utvalt sortiment av ekologisk naturlig kroppsvård.

Till lektion 1, om mineraloljor

Till lektion 2, parabener

Till Lektion 3, SLS/SLES

Print Friendly

Postad i Kemikalier, Kroppsvård, Reflektioner den av .
Cecilia Blidö

Om Cecilia Blidö

Kostrådgivare och Certifierad Massör som driver friskvårdsföretaget Cecilia of Sweden med mottagning i Lerum utanför Göteborg. Cecilia ger individuell kostrådgivning, friskvårdande behandlingar och håller kurser i kost och hälsa. Cecilia är även initiativtagare och grundare av det nationella hjärteprojektet ”Naturlig Mat i Skolan” för barn & ungas hälsa med välbesökt blogg och aktivt forum på Facebook. Cecilia är skribent och kan också anlitas som föreläsare i hela landet.

One thought on “Vad har du i badrumsskåpet? Lektion 4

Kommentera