Vad har du i badrumsskåpet? Lektion 3

Nu har vi kommit till det tredje tillfället i kunskapsskolan där du kan lära dig identifiera och undvika värstingarna på badrumshyllan. Turen har kommit till något riktigt skumt, bubbligt och löddrande!

Visst känns löddret från bubbelbadet lent mot din hud och visst upplevs det effektivt om det skummar ordentligt av schampot när du tvättar håret? Jag tänkte särskilt på det när jag var hos frisören senast och fick håret schamponerat. Frisören gjorde vad hon kunde för att skumma och gnugga och skapa ett stort tjockt lödder över hela håret innan det sköljdes ur. Hur kommer det sig att det bubblar? Och är det något vidare bra egentligen? Hur påverkar de där bubblorna hälsan?

Tensider

För att schampon, tvålar, tandkräm och badskum ska rengöra och löddra behövs det tensider. Vi hittar tensider i det mesta som löddrar. Tänk bara på alla handdiskmedel, tvättmedel och rengöringsmedel av olika slag som vi har hemma. Tensider ändrar ytspänningen i vattnet, eller snarare ta bort ytspänningen. Det kan ju tyckas smart när man ska tvätta kläder så kläderna sjunker i vattnet, blir blöta och kan bli rena. Men fundera ett slag över vad som händer när tensiderna kommer ut i naturen, ut i våra sjöar, hav eller den stilla porlande ån. Tensider kan orsaka störningar på fiskarnas andningsorgan, gälarna och påverka deras syreupptagningsförmåga negativt och de kan dö av andnöd.

Tensider har till uppgift att lösa fett men de är också vattenlösliga.

Skumma bubblor kan irritera huden
Skumma bubblor kan irritera huden

SLS /SLES och några till

Syntetiska rengörande skumma ”löddrare” som löser upp naturligt fett. De är uttorkande och kan orsaka irriterade ögon, bekymmer med hårbotten, blåsor i munnen och på läpparna och ge inflammationer på huden. Det är därför produkttillverkarna också tillsätter andra kemiska tillsatser som ska mjukgöra och återfukta. Det kan vara karbamid, silikon eller glycerin. SLS/SLES står ofta först på INCI-n, ingredienslistan på produktflaskorna efter vatten/aqua, vilket betyder att det är den viktigaste ingrediensen och att den står för största delen av innehållet. SLS/SLES är billig att framställa och förekommer också i en hel del produkter som är märkta med Svanen, ”naturligt”, "det bästa från naturen" eller ”organic”. Så bara för att det står miljömärkt eller naturligt på flaskan betyder det inte per automatik att det är utan knasigheter. Som alltid,  måste du vara lite av detektiv och ha koll på vad du bör undvika.

Många av de stora produkttillverkarna som marknadsför sig som naturliga på olika sätt har oftast dessa ämnen i sina produkter och en rad andra kemiska tillsatser.

Hur ska du då veta om din produkt innehåller SLS/SLES? Vanligen förekommande namn är:

Sodium Laureth Sulphate, Sodium Lauryl Sulphate, Ammonium Laureth Sulfat

Finns det alternativ?

Naturkosmetiska schampon innehåller inte SLS eller andra liknande ingredienser och det resulterar oftast i att exempelvis schampot inte får traditionellt lödder när man tvättar det. Istället används andra så kallade ”tvättaktiva ämnen” för att göra rent håret. Det blir minst lika rent, men upplevelsen kan kännas ovan när man är van vid konventionella produkter.

En ganska vanlig tensid i så kallade milda barnschampon och vissa naturkosmetiska preparat är den "halvbra" Cocamidopropyl betain. Den är betydligt mildare än SLS/SLES men vissa visar på överkänslighet och Läkemedelsverket har inte uteslutit miljöpåverkan trots att den bryts ner snabbt.

Ett annat alternativ är att hålla utkik efter sockertensider som bryts ner lätt och är milda för huden. De upplevs effektiva i naturkosmetiska schampon om du inte samtidigt använder andra produkter med silikoner eller petrokemiska mineraloljor. Sockertensider är så mild och klarar inte att lösa petrokemiska tillsatser. Sockertensider hittar du i ingredienslistorna under namn som exempelvis coco-glucoside, decyl glucoside eller andra som slutar på –glucoside.

Välj så milda produkter du kan till din hud, ditt hår och din kropp. Vi tycker om lödder men många gånger är det en vanesak och när alla rester av silikoner tvättats ur ett hår och när en hud kan andas fri från minerloljor uppskattar du garanterat känslan av mindre lödder i badrummet. Vad sägs om ett rent naturligt näringsrikt oljebad istället för skumbad nästa gång? Prova.

Cecilia

 

Vill du veta mer om kropps, hår och hudvård? Kolla in Naturligt Online där du hittar ett noga utvalt sortiment av ekologisk naturlig kroppsvård.

Till lektion 1, om mineraloljor

Till lektion 2, om parabener

 

Print Friendly

Postad i Kemikalier, Kroppsvård, Reflektioner den av .
Cecilia Blidö

Om Cecilia Blidö

Kostrådgivare och Certifierad Massör som driver friskvårdsföretaget Cecilia of Sweden med mottagning i Lerum utanför Göteborg. Cecilia ger individuell kostrådgivning, friskvårdande behandlingar och håller kurser i kost och hälsa. Cecilia är även initiativtagare och grundare av det nationella hjärteprojektet ”Naturlig Mat i Skolan” för barn & ungas hälsa med välbesökt blogg och aktivt forum på Facebook. Cecilia är skribent och kan också anlitas som föreläsare i hela landet.

7 thoughts on “Vad har du i badrumsskåpet? Lektion 3

 1. Lyx-LCHF

  Om man inte vistas i smutsiga miljöer, så behövs inte schampo alls. Jag kör med W.O (water only) sen sista mars förra året, och mitt hår är hur fräscht som helst.

  Det naturliga sebumet som bildas ur hårbotten, skyddar håret. De som tvättar håret ofta/dagligen med schampo, tvättar ur sebumet, och då obalans uppstår, så produceras extra mycket sebum, varvid håret snabbt upplevs bli fett. Och så håller det på för de stackarna...

  1. Blir nyfiken, vet inte om jag vågar, men om man ska skippa schampo, hur lång tid tar det innan det blir rent/balanserat? Mitt hår blir flottigt efter bara något dygn och om jag förstår dig rätt så kan man alltså rätta till det genom att inte använda shampo.

   1. Lyx-LCHF

    Det är olika från person till person, om hur lång tid det tar innan kroppens produktion av sebum normaliseras. Viktigt är dock i sammanhanget att man kör en sista tvätt med sls-fritt schampo, som Anna Lindholm skriver om här.

    Kroppen är självrengörande, och om man slutar torka ut hårbotten med schampo kommer den att balansera sig själv genom att producera mindre fett.

    Lösningen är att bara tvätta håret med hjälp av vatten och en grundlig huvudmassage varje dag. Efter en omställningsperiod på ungefär fyra-sex veckor, så upplever många att de inte längre har fett hår, utan glansigt, livfullt, “fluffigt” hår som dessutom är friskare än någonsin.

    Om man längre fram har vistats i smutsiga miljöer, så kan man tvätta håret med t ex bikarbonat, men då behövs en eftertvätt med äppelcidervinäger, då bikarbonat är basiskt. Det sura i ÄCV balanserar upp pH-värdet till det normala igen.

    Tips på sajter om alternativa tvättmetoder hittar du här: http://lockig.se/index.php, http://www.nopoo.se/ eller http://www.shenet.se/index.html

    Något som många inte tänker på, är att schampots innehåll av en massa kemikalier letar sig in genom huden, vid schamponering. Hälsosamt? Jaa, fundera på det...

 2. så kul att kostrådgivarna kan vara en kanal för detta också. Själv använder jag balsammetoden som är ganska vanlig bland folk som kör no poo (no schampoo eller "ingen skit"). ska testa rasullera snart istället tänkte jag.

  Något som kan vara bra är att använda ett sista shampoo och tvätta bort alla silikoner innan man börjar med slsfritt shampoo. Om man vill återställa ph:t i hårbottnen kan man göra surskölj men antingen utspädd äppelcidervinäger eller utspädd citronsyra som sista sak man häller över håret innan man går ur duschen. Obs ska ej sköljas ur.

Kommentera