Smaskig middag alla kan lyckas med!

kök

I tisdags hade jag äntligen invigning av mitt nya kök med en matlagningskurs. För drygt ett år sedan byggde vi om köket för att kunna vara fler vid grytorna. Dubbla vaskar, spisar och ugnar. Dessutom mer bänkyta och större kylskåp. Sedan kom mitt uppdrag på Expressens LCHF-bilaga i vägen och jag har inte aktivt gått ut och gjort reklam för några kurser, helt enkelt för att tiden inte funnits där. Lustigt hur saker och ting kan utveckla sig. Men så hörde en kompis kompis av sig och ville samla ett gäng hon kände för att få inspiration och nya idéer vad gäller matlagning.

Underbart roligt att få lära känna nya människor, och lite extra roligt med folk som redan är en ganska trygg grupp. Lätt att prata och lätt att samarbeta i köket! 

Det här lagade vi, snabbt, enkelt och gott!

 

Lax med fetaosttäcke

4 portioner

  • 4 portionsbitar lax
  • olja till formen
  • 150 g fetaost
  • 3-4 msk soltorkade tomater, crème
  • 3-4 msk crème fraiche/majonnäs
  • salt och peppar

• Sätt ugnen på 225°.

• Lägg laxen i smord form.

• Mosa fetaosten och blanda med tomatcrèmen och crème fraiche/majonnäs. Salta och peppra.

• Bred röran på fisken och låt stå i ugnen 20 minuter.

 

Kålmos med citron

4 portioner

  • 1 blomkålshuvud
  • 1 broccolistånd
  • 1 1/2-2 dl crème fraiche/majonnäs
  • rivet skal av 1 ekologisk citron (+ lite saft)
  • salt och peppar

• Skär kålsorterna i buketter. Ta gärna med stammen på broccolin, men skala den innan och skär den i tunna skivor.

• Koka den mjuk och häll sedan av vattnet. Mixa den med stavmixer tillsammans med crème fraiche/majonnäs.

• Riv skalet av citronen och blanda ner.

• Smaka av med salt och peppar och lite citronsaft.

 

Gurk- och tomatsallad

4 portioner

  • 1 gurka
  • 1 ask cocktailtomater
  • 1/2 kruka basilika
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • salt och peppar

• Skala gurkan och dela den på längden. Kärna ur den med en liten sked och skär den sedan i halvmånar. Lägg dem i en skål.

• Halvera tomaterna och blanda ner dem med gurkan.

• Häll på olivolja, vinäger och hackad basilika. Smaka av med salt och peppar.

chokladmousse

Chokladmousse

4 portioner

  • 100 g mörk choklad, ca 70 %
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 dl vispgrädde
  • dekoration

• Smält chokladen i vattenbad. Vispa äggen mycket fluffiga med vaniljpulver. Vispa också grädden. Blanda ner äggsmeten i chokladen och tillsätt sedan den vispade grädden.

• Blanda försiktigt men väl och fördela smeten i 4 portionsglas. Ställ kallt i väntan på servering.

• Dekorera med lite färska blåbär eller hallon. På bilden har jag ju även lite extra grädde och lite riven choklad.

Print Friendly

Postad i Efterrätter, Festmat, Fisk den av .

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

6 thoughts on “Smaskig middag alla kan lyckas med!

    1. Tack Kikki! Ja, vi är mycket nöjda med vårt kök. Att mura glasblock med cement (endast för proffs sa killen i affären) är nog det svåraste min man och jag gjort när det gäller renovering. Men det blev bra till slut!

Kommentera