Salta tips

Gissa vad detta är?
Det är vitt, raffinerat, blekt och innehåller kemikalierester av aluminium och ofta också spår av dextrose...
Ja just det! Salt!
Livets salt brukar man ibland säga, men då borde man verkligen inte syfta på det kemiska industrisaltet som vi till vardags kallar vanligt bordssalt. Förutom att bordsaltet har renats från alla mineraler tillsätter man ofta tiocyanater, klorogensyra och metallsalter, det tillsätts också olika klumpförebyggande medel, vilka tillverkarna inte behöver redovisa i innehållsförteckningen. Det vita rena saltet måste neutraliseras av andra mineraler och spårämnen i kroppen för att kropens PH ska förbli neutralt och då kan kroppen urlakas på sitt förråd av bl.a kalium, kalcium och magnesium vilket på sikt kan leda till mineralbrister.
saltDet salt som jag vill sprida kunskap om mår kroppen bra av, det är nästan som ett "tvärt-om-salt" för det reglerar blodtrycket, hjälper tarmen att öka näringsupptaget, reglerar vätskenivån i kroppen och underlättar för kroppen att reglera syra/bas balansen och det  innehåller naturliga mineraler och spårämnen (bl.a kalcium, magnesium, kalium, fosfor, koppar, bor, krom, zink, selen, jod, mangan, guld och järn) i samma koncentration som vårt blod och det är då det blir så perfekt o bra för vår kropp - saltet kan verka på cellnivå!

saltpipaÄkta havssalt eller rosa Himalayasalt (färgen kommer från järn och mangan) är just sådana naturliga salter. I eroupa finns många spa som erbjuder saltterapi och på fler o fler ställen i Sverige dyker det upp saltgrottor och terapeuter som arbetar med saltterapi. Att andas in luft via en sk. saltpipa fylld med saltkristaller kan hjälpa den som har astmatiska besvär, saltet läker ut och dödar bakterierna i lungorna/luftrören, många med KOL får bättre livskvalitet och barn med astma kan ofta bli helt bra.
Att göra en 26% saltlösning av himalayasalt och rent vatten  för att sedan ta en tesked i ett glas vatten på fastande mage varje morgon är en god idé.  Då aktiveras peristaltiken och i sin tur även matsmältningen och ämnesomsättningen inom endast några minuter.

Hur blandar man en saltlösning?

Det är bäst att använda Kristallsalt i form av större stenar  tillsammans med rent vatten.
Lägg en stor saltkristall i en ren glasburk med lock. Täck saltkristallen med vatten. Efter några timmar ser du efter om saltet har löst sig. Om hela saltkristallen har har löst sig lägger du i ytterligare en kristall. Fortsätt på detta sätt tills vattnet inte längre löser saltet och den senaste i lagda saltkristallen ligger intakt på botten. Lösningen blir steril och förhindrar alla sorters parasiter, virus, bakterier och svamp från att växa i burken.

Print Friendly

Postad i Reflektioner den av .
Ingela Jönsson

Om Ingela Jönsson

Jag började äta lågkolhydratkost i hopp om viktras efter många års rörelsehinder som jag fått efter en ryggolycka som gjort mig förlamad i benen. Trots 6 års rehabilitering med sjukgymnastik, styrketräning, vattengympa och flera operationer kunde jag inte gå utan kryckor. Jag kunde inte cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid eller ha en aktiv fritid. Jag plågades av ständig värk och trots att jag åt kalorisnålt med minimalt med fett & mycket fullkorn gick jag upp i vikt. Efter omläggning till lågkolhydratkost gick jag ner 10-15 kg väldigt snabbt, sedan tog det stopp. Eftersom jag hela tiden kunde äta gott utan att vara hungrig beslöt jag mig för att fortsätta äta enligt kostplanen. Efter ca 6 månader kunde jag börja röra på mina förlamade tår, balansen kom tillbaka, jag kunde successivt släppa mina kryckor och trots att läkarna sagt till mig att "du blir inte bättre" kan jag idag: cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid och ha en aktiv fritid. Min kroniska värk har försvunnit och jag har återfått min livskvalitet. Idag driver jag en Handelsbod med café och hälsomottagning i Arlöv mellan Malmö och Lund tillsammans med Kicki Käller som är specialiserad på Biokemisk reparation och sockerberoende. Hela vårt sortiment är naturligt glutenfritt och lågkolhydrat, vi är båda utbildade kostrådgivare. Lågkolhydratkost är anti-inflammatorisk och med rätt matplan kan man äta bort många krämpor. Vi hjälper gärna dig som har en besvärlig kropp, du som har provat allt och inte fått den hjälp du behövt av vanliga sjukvården, läs mer om oss på: http://www.arteget.se

7 thoughts on “Salta tips

 1. P kommenterade :

  Du kanske ska nämna att Himalayasalt inte innehåller Jod, men faktiskt innehåller Aluminium.

  Atlantsalt däremot innehåller naturligt ungefär lika mycket Jod som det salt som har tillsatt Jod.

  Kanske det ökande användandet av bergssalter är orsaken till ökade problem med sköldkörteln? Nåja, försiktighetsprincipen bör råda då man tipsar om saker och ting.

 2. Ingela Jönsson

  Inläggsförfattare

  Hej, ja det stämmer att Himalayasalt innehåller <1mg/Kg aluminium, det är den vanligaste metallen i jordskorpan. Det aluminium som finns i industrisalt framställs elektrolytiskt.
  Äka Himlayasalt har också ett naturligt innehåll av jod på <1mg/kg, däremot tillsätter man inget extra jod som i många industrisalter och jodhalten är lägre än i havssalt.
  Äkta havssalt är också ett mycket gott och bra salt i matlagning som har ett naturligt jodinnehåll på ca 20mg/kg, jag nämner ju även havssalt som ett hälsosamt val i inlägget men i terapeutisk användning är det Himalayasalt som används.
  För att få i sig jod på natuligt vis är det bra att äta skaldjur och rom.

 3. Himalyasalt är nog en av de mest överreklamerade produkterna på livsmedelsmarknaden och jag ställer mig tveksam till att rekommendera det istället för vanligt joderat salt. Himalyasalt innehåller mindre jod än halvsalt. Jodbrist är ett växande och allvarligt problem medan minimala restämnen i vanligt salt som vi bara äter några enstaka gram av per dag av med stor sannolikhet inte är det. Själv rekommenderar jag A.Vogel's örtsalt (Trocomare & Herbamare) som är havssalt, örter samt havsväxten kelp med naturligt jod.

  1. Ingela Jönsson

   Inläggsförfattare

   Hej Per!
   Jag svarar dig detsamma här som på Birgitta Höglunds FB:
   För att få i sig jod på natuligt vis är det bra att äta skaldjur och rom.
   Himlayasalt har ett naturligt innehåll av jod på <1mg/kg, däremot tillsätter man inget extra jod som i många raffinerade industrisalter. Äkta havssalt har ett naturligt jodinnehåll på ca 20mg/kg.
   Jod som finns naturligt i livsmedel har mycket bättre biotillgänglighet än tillsatt kaliumjodid som kan riskera att överbelasta sköldkörteln om det tas i höga doser.
   Visst är det bra med Atlantsalt eller likvärdigt i matlagning men i teraputisk behandling ex.vis i saltinhalatorer är det himalayastenar som används och det ju det som inlägget handlar om.

   Och JA, jag håller med dig A.Vogel’s örtsalt är jättegott men funkar dåligt i saltinhalator 😉

   Ha en härlig dag!

 4. Javisst är salt bra! Kul läsning.

  Här i Torrevieja där jag bor, har vi enligt WHO ett av Europas mest hälsofrämjande mikroklimat just på grund av saltsjöarna som finns här i närheten. Vill man ha riktigt bra effekt är det bara att hoppa i och smörja in sig i bottensedimentet. De som har psoriasis, lär bli symptomfria ett helt år efter några dopp här. Det ger i och för sig också en helt annan betydelse av flingsalt. 😉

  Hursomhelst, här har man under tusentals år badat i saltsjöarna för att kurera allt möjligt och ofta med god effekt.

  1. Ingela Jönsson

   Inläggsförfattare

   Om man använder oraffinerat havssalt eller himalayasalt som har ett naturligt innehåll av mineraler och spårämnen påverkas inte blodtrycket negativt av den höga natriumhalten. Läs på din saltförpackning om det är ett naturligt havssalt eller om det är ett vanligt vitt industrisalt med mineraltillsatser.

Kommentera