Fredagsmysmacka med hallon, ghee- och nöttopping

Här får du två recept i ett! En mejerifri LCHF-brödlimpa och en mycket smaskig pålägg/topping gjord på hallon, tre olika nötmjöler och ghee/skirat smör.

Här är recept på...

Hallon- och nötröra

Du behöver:

  • ca 3 dl hallon (tina upp frysta om du inte har tillgång till färska)
  • 2 msk hasselnötsmjöl
  • 1 msk mandelmjöl
  • 1 msk paranötsmjöl
  • ca 0,5 dl hackade valnötter
  • 2 msk ghee/skirat smör
  • 1 krm vaniljpulver

Så här gör du:
1. Tina upp hallon om det är fryst.
2. Blanda ihop alla ingredienser.
3. Bre på valfri macka.

Här är receptet på...

Mejeri- och glutenfritt formbröd

Du behöver:

  • 10 ägg
  • 2,5 dl kokosmjölk/vatten
  • 1,5 dl kokosnötmjöl
  • 1 dl linfrömjöl/krossade linfrön
  • 0,5 dl hampafrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 1-1,5 tsk bikarbonat
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1-2 tsk salt

Så här gör du:
1. Vispa ägg mycket fluffigt. Tillsätt kokosmjölk/vatten, vitvinsvinäger och salt.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten, lite i taget. Blanda väl.
3. Klä en avlång form med bakplåtspapper. OBS! Viktigt att du gör det, annars fastnar brödet, även om du kanske smörjer formen! Så, på med bakplåtspapper!
4. Häll smeten i formen. Grädda brödet i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 50-60 minuter.
5. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna på galler, gärna under bakduk.

Det här receptet är det bästa brödreceptet jag komponerat ihop! Brödet blir högt och fluffigt, tack vare bikarbonat och vitvinsvinäger!  Och sen tror jag också att fluffigheten "hindras" inte av fet grädde eller crème fraiche... tror nästan att det blir bättre med vatten än med kokosmjölk! 🙂

Här ser du en rostad brödskiva, gott, gott! 🙂

Det var mitt sista inlägg hos Kostrådgivarna. Välkommen åter till min egen sida Ryska dockor!

Print Friendly

Postad i Baka bröd, Fredagsmys (istället för chips), RECEPT * LIVETS LYX *, Såser, röror, kryddsmör den av .

Om Svetlana Driagina

Snart 40-åring som ätit lågkolhydratskost i tre år. Har också ätit mejerifritt sedan januari 2012. Att ta bort mejeriprodukter bidrar att jag mår mycket bra både fysiskt och psykiskt. Troligtvis har för mycket intag av mejerier påverkat mig negativt…mycket depressions- och ångesttankar. Ser klart skillnad nu i min känslomässiga tillstånd - till det positiva! Stort plus är att jag inte längre överäter vilket lätt kunde hända med alla goda gräddsåser, vispad grädde och smarriga feta yoghurtar! Min matlagning baserar jag på smörsåser, hemmagjord majonnäs, tomatbas och kokosmjölk. Hoppas du kommer att gilla mina recept!

3 thoughts on “Fredagsmysmacka med hallon, ghee- och nöttopping

  1. LenaK

    Det låter gott!
    Ett tips jag har är att skaffa en silikonform, så slipper man joxet med bakplåtspappret. Jag har en avlång sådan och liknande bröd med ägg nästan hoppar ur formen.
    Om man smörjer formen kan man dessutom strössla på t ex sesamfrön och/eller pumpafrön på sidor och botten. Mmmmm.....

Kommentera