Påskens lax och sill

Påsk är en bra helg när det kommer till maten tycker jag. Jag menar, ägg, ägg, ägg! Och så lite lax, lamm och härliga grönsaker. Lösgodis i påskägg blir jag sällan som tur är inte så lockad av ändå, utan jag äter mig mätt på maten och tar möjligtvis lite mörk choklad som avslutning.

gravadlax

Jag älskar gravad lax när jag gör den själv. Här kommer ett grundrecept. Något som är vackert är att riva en stor okokt rödbeta och blanda i saltet och sockret vid gravningen. Då blir laxen härligt rödskimrande. Det socker man använder vid gravningen är försumbart med tanke på att en hel del skrapas och sköljs av och att receptet är för många personer.

Gravad lax

  • ca 2 kg färsk laxfilé
  • 1 dl socker
  • 1 dl salt
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 msk grovstött vitpeppar

Ta bort alla ben i filéerna med hjälp av en tång och dela laxsidan i två lika stora bitar. Blanda socker och salt och gnid in fiskfiléerna med blandningen. Hacka dillen fint och lägg ett tunt lager i bottnen av en form. Lägg först den ena filén med skinnsidan ner på dillen. Strö över dill och peppar och lägg den andra filén ovanpå, med köttsidan ner.

Täck med folie och ställ fisken i rumstemperatur tills sockret smält. Låt den sedan stå i frysen 2 dygn. Ställ den sedan i kylen och vänd ett par gånger under upptiningen, som tar ca 12 timmar. Skrapa bort det mesta av kryddorna och skär laxen i tunna, sneda skivor.

5-minuterssill är en sill som är ätklar men behöver kryddning av olika slag. Den kan varieras i det oändliga och här är några av mina favoritinläggningar.

 

Grön sill

  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 kruka bladpersilja
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • salt och peppar
  • 75 g valnötter, grovhackade
  • 1 förpackning 5-minuterssill

Mixa basilikan och persiljan med yoghurt och häll i en skål. Krydda med salt och peppar och blanda i de grovhackade nötterna. Häll av sillagen och skär sillen i lagom stora bitar och blanda alltsammans i yoghurtsåsen.

Dijonsill

  • 1 förpackning 5-minuterssill
  • 4 msk dijonsenap
  • 2 morötter
  • 2 msk färsk dragon
  • 1 1/2 dl salladslök

Häll av lagen från sillen i en skål. Skär sillen i fina bitar. Vispa ut senapen i lagen. Skiva morötterna fint, hacka dragonen och skär salladslöken i strimlor. Lägg sill, morötter, dragon och

salladslök i en skål och blanda ner lagen.

 

Currysill

  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk tjock yoghurt, 10 %
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk curry
  • ett par kvistar slätbladig persilja
  • 1 förpackning 5-minuterssill

Blanda majonnäs och yoghurt. Riv eller pressa vitlöken och blanda i den tillsammans med curry. Hacka persiljan fint och blanda ner den. Häll av sillagen och dela sillen i portionsbitar. Blanda sillbitarna med majonnässåsen och rör om.

 

Kaprissill

  • 1 förpackning 5-minuterssill
  • 1 msk hackad kapris
  • 1/2–1 msk riven färsk pepparrot
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 knippa gräslök
  • salt och peppar

Låt sillen rinna av och skär den i bitar. Hacka kaprisen och riv pepparroten. Blanda kaprisen och pepparroten med crème fraiche. Klipp gräslöken fint och blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Blanda sillbitarna med såsen.

Foto: Hans Desser

GLAD PÅSK!

Print Friendly

Postad i Fisk, Jul & Påsk den av .

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

2 thoughts on “Påskens lax och sill

    1. Hej Kicki!
      Jag har googlat runt och en del menar att man kan ta mindre mängd socker. Förslagsvis 1/2 dl i denna sats. Men det minskar hållbarheten och laxen blir inte lika mjuk. Dock skulle den hålla ett par dagar i kylen.

      Jag upplever när jag gör gravad lax själv att det är ganska mycket som skrapas bort, men är man känslig så är det klart bättre att välja en sill inlagd med bara ättika och salt. Men det är ju inte gravad lax. Tyvärr.

Kommentera