Våfflor som utflyktsmackor

Dags för vinterpicknick

När jag var liten var våfflor med olika pålägg den godaste mackan jag visste, att ta med på skidutflykter och fisketurer.

Suveränt som underlägg till all sorts ost, korv och skinka. Några skivor paprika på så är c-vitamindosen också räddad. Våffelmackorna är bara att lägga ihop två och två, ner i en plastpåse och sen kan man ha dem i fickan.

Mandelvåfflor 4 små

  • 2 ekologiskt ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1½ msk smält smör
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt mandelmjöl blandat med fiberhusk under vispning. Rör ner smält smör i äggsmeten, smaksätt med salt. Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i. Smeten blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet. Grädda våfflan gyllenbrun. Låt kallna på galler.

Varm choklad att ha med i en termos till är alltid lika gott.

Varm choklad med vispgrädde 4 muggar

  • 8 dl gammaldags mjölk
  • 8 rutor mörk choklad, minst 70%
  • Lite havssalt
  • Nymald kardemumma
  • 2 dl lättvispad grädde

Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Bryt ner chokladen i mindre bitar. Värm mjölken till strax under kokpunkten, vispa under tiden. Smaksätt med lite salt och kardemumma. Saltet framhäver chokladsmaken och gör drycken ännu godare.

Häll chokladen på en termos och häll grädden i en burk. Stoppa ner tillsammans med muggar i en ryggsäck, gör iordning några våfflor med pålägg och ta med familjen på en utflykt ut i vårvintervädret.

Print Friendly

3 thoughts on “Våfflor som utflyktsmackor

  1. Inläggsförfattare

    Tack för hjälpen med svaret, Marie 🙂 Du kan också testa att göra våfflorna med pofiber, Anne-Maj. Har inga proportioner i huvudet, men finns säkert något bra recept på nätet även där.
    Njuter just nu av solen på Madeira, därav är jag inte så ofta vid datorn 🙂

Kommentera