Vad har du i badrumsskåpet? Lektion 2

Idag fortsätter kunskapsskolan där du kan lära dig identifiera och undvika värstingarna på badrumshyllan. Nu kör vi vidare!

Är det bara naturligt i badrummet?
Är det bara naturligt i badrummet?

Har du funderat över vad du har i badrumsskåpet? Vilka produkter du använder och vad de innehåller? Egentligen.

Har du funderat över hur många produkter du brukar använda varje dag? Varje vecka? Varje månad? Det är förstås individuellt och vissa människor säger ”jag använder inte sånt” medan andra har badrumsskåp stora som garderober fyllda till brädden med allsköns hudvård. Någonstans däremellan befinner vi oss. Vad använder du?

Schampo, balsam, antirynkkräm, hårinpackning, mousse, hårspray, hårvax, hårgelé, duschcreme, läppcerat, duschgel, badskum, badbomb, deodorant, deospray, våtservetter, eau de toilette, barnolja, After Shave, Ansiktscreme, Rengöringsmjölk, Cellulitcreme, rengöringsgelé, ansiktsvatten, raklödder, ögonbrynsfärg, rakgele, parfym, handcreme, fotsalva, kroppslotion, body butter, kroppsscrub, ansiktsmask, peelingcreme, nagelolja, tvål, ögoncreme, hårglans, bodyspray, hårborttagningscreme, tandkräm, varmvax, kallvax, eye makeup remover, fotscrub, tandskölj, läppbalsam, hårfärgningsmedel, fotcreme, handscrub, kroppsolja, imtimtvål, intimcreme, fotspray, deostick, coverstick, hårserum, face primer, vaselin, underlagscreme, brun-utan-sol-creme, decolltagecreme, brun-utan-sol-spray, solcreme, solspray, aftersun lotion, dagcreme, nattcreme, foundation, makeupcreme, makeupstick, puder, rouge, mineralpuder, läppkonturpenna, läppglans, läppstift, ögonpenna, ögonskugga, mascara, nagellack, ögonbrynspenna, eyeliner, raktvål, aftershave balm . . .

Tillhör du "jag använder inte sånt"-kategorin använder du med största sannolikhet i alla fall tandkräm, tvål, schampo och kanske en deodorant. Har du funderat över vad alla dessa produkter gör på din hud? Vad de innehåller? Hur de påverkar miljön när de far ut genom duschavloppet? Och sist men inte minst hur de påverkar din hälsa?

Veckans ingrediens – Parabener

En mycket ifrågasatt ingrediens i hudvårdsprodukter är parabener. Det märks inte minst i marknadsföringen av hudvårdsprodukter där det börjar bli ett säljargument att produkten inte innehåller just parabener. ”Fri från parabener”, ”Paraben-fri” och så vidare. Vad är då parabener?

Det är syntetiskt framställda konserveringsmedel som används i hudvårdsprodukter och i så kallade farmaceutiska preparat, det vill säga läkemedelspreparat. Börjar man läsa INCI, ingredienslistor så finner man de i apotekshyllan, i mascaran till ögonen, barnsminket i leksaksaffären, i schampot, läppbalsamet och så vidare. De är också billiga att framställa vilket är positivt för tillverkarna varför det är så lätt att påträffa det i ”allt”.

Parabener hämmar tillväxten av bakterier, mögel, jäst och svamp vilket resulterar i en betydligt förlängd hållbarhet på produkten. Det är ju egentligen fantastiska egenskaper då det för tillverkaren innebär att produkten kan stå i lager och på butikshyllan i flera år utan att härskna.

Det har dock också visat sig att parabener kan vara allergiframkallande och verka hormonstörande. De långa parabenerna liknar det kvinnliga könshormonet östrogen vilket påstås kunna ställa till rackartyg och elände i kroppen. De tar sig in genom huden och ut i blodomloppet. Man har funnit parabener inne i brösttumörer varför vissa forskare säger att det kan finnas ett samband mellan parabener och cancer.

Det finns flera olika typer av parabener och vanligen brukar man tillsätta flera då de har olika egenskaper och man vill uppnå så effektiv konservering som möjligt.

konserverar fett:
proylparaben och butylparaben
konserverar vatten:
methylparaben  och ethylparaben

Är det då ett säkert kort att handla parabenfritt? Nej, det är inte per automatik ett bra alternativ. Det betyder sällan att produkten är fri från syntetisk konservering, tillverkaren har ofta istället valt en annan sort än just paraben, så var vaksam när du handlar. Det kan vara exempelvis phenoxyetanol, metyldibromo glutarnonitril (förbjuden inom EU men förekommer fortfarande) och triclosan.

Det finns däremot konserveringar som anses lite bättre än andra. Bensoesyra (finns naturligt i lingon), salicylsyra, sorbinsyra och tokoferoler E-vitamin har konserverande effekt. Väljer du naturkosmetiska produkter är chansen större att du får en produkt med naturlig konservering. Dessutom är naturkosmetiska produkter ofta förpackade med omsorg i täta pumpflaskor eller vakuumpump för att undvika kontakt med syre i onödan. Det gör att hållbarheten blir bättre. Priset är många gånger lite högre men de är ofta mer koncentrerade och drygare att använda vilket är bra för kroppen, plånboken och miljön.

Cecilia

Vill du veta mer och få hjälp att hitta rätt?
Kolla in Naturligt Online där du hittar ett noga utvalt sortiment av ekologisk naturlig kroppsvård.

Till Lektion 1 Vad har du i badrumsskåpet (om mineraloljor)

 

 

Print Friendly

Postad i Kemikalier, Kroppsvård, Reflektioner den av .
Cecilia Blidö

Om Cecilia Blidö

Kostrådgivare och Certifierad Massör som driver friskvårdsföretaget Cecilia of Sweden med mottagning i Lerum utanför Göteborg. Cecilia ger individuell kostrådgivning, friskvårdande behandlingar och håller kurser i kost och hälsa. Cecilia är även initiativtagare och grundare av det nationella hjärteprojektet ”Naturlig Mat i Skolan” för barn & ungas hälsa med välbesökt blogg och aktivt forum på Facebook. Cecilia är skribent och kan också anlitas som föreläsare i hela landet.

7 thoughts on “Vad har du i badrumsskåpet? Lektion 2

  1. Cecilia Blidö

   Inläggsförfattare

   Roligt att du väljer produkter med omsorg.
   Ett tips är att vara noga med att kolla innehållsförteckningen även på "ekologiska", "organic", "organiska" och "naturliga" produkter. Tyvärr är det alltför ofta många (välkända och stora) varumärken som marknadsför sig på det sättet men inte lever upp till att vara fria från kemiska tillsatser. Parabener exempelvis är mycket vanligt att du hittar där också.
   Dessutom är sällan eko-certifierade produkter helt fria från kemiska tillsatser. Där varierar reglerna beroende av vilken certifiering som man anslutit sig till. Japp, det är en djungel där ute för oss som vill ha naturligt på vår hud, kropp och i håret.

 1. Ethel Loberg

  Förutom lite ögongrönt och svart så finns där inget mer, inte ens tandkräm. Tänderna får numer enbart tandborste och vatten plus oilpulling med kokosfett. Men just i dag inköptes en påse bikarmonat, den kommer att hamna i badrumsskåpet för att utprovas som "medel för vitare tänder". Spännande!

  Javisstja, jag använder ju kokosfett som hudkrem också. Häpp!

 2. Lyx-LCHF

  Man kan göra egen tandkräm av bikarbonat, vatten och pepparmyntsolja. Häll upp bikarbonat i en liten glasburk, tillsätt lite vatten, och några droppar olja. Rör om med en tesked, och din egengjorda tandkräm är klar.
  Lätt som en plätt.

Kommentera