Värmande gulaschsoppa på köttfärs

Midvinterbild

Vintermat

Julhelgerna börjar gå mot sitt slut så nu får tomten snart sin välbehövda vila tills nästa gång han tittar fram, om knappt ett år. Januarikylan biter sig fast i kinderna och mörkret lägger sig som ett täcke över oss tidigt på eftermiddagarna här i Jämtland.

Solen tar sig knappt ovanför trädtopparna på skogspromenaderna, men det är vackert ändå. Såna här dagar passar en varm köttfärsgryta som bäst, att avnjutas i skenet av levande ljus när man kommer in i stugvärmen.

För 20 år sen var jag köksmästare två säsonger på Årekläppens Fjällhotell, beläget mellan Duved och Åre. Ett fint litet hotell med utsikt över hela Åredalen. Där var min gulaschsoppa en storsäljare till hungriga skidåkare.

I den varianten hade jag tärnad potatis, men eftersom jag nästan aldrig äter potatis nuförtiden, så tar jag i extra mycket grönsaker som växer ovan jord i stället. Lök och morot får också hänga med, trots att de växer under jorden. De innehåller inte alls så mycket kolhydrater som potatisen, men mycket viktiga fettlösliga näringsämnen.

Gör gärna en flerdubbel sats, grytor blir ofta godare när smakerna fått sätta sig ordentligt. Soppan fungerar jättebra att ta med i en termos om utflykten i skog och skidspår blir lite längre.

Gulaschsoppa 2-3 port

  • 250 gr nötfärs
  • 1 morot
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 champignoner
  • 10 cocktailtomater
  • 1 msk ekologiskt buljongpulver
  • 2 dl rödvin
  • 3 msk smör
  • 1 tsk stött kummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk Worcestershiresauce
  • 1 msk tomatpuré
  • Salt och peppar
  • 2-3 dl vatten

Skär morot, paprika och lök i små tärningar. Riv vitlöken fint, det blir godare än att pressa den, tycker jag. Dela champignonerna och skiva halvorna i tunna skivor. Dela tomaterna i fyra delar.

Bryn smöret i en gryta och stek färsen en stund. Finfördela färsen med en slev eller ballongvisp.

Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin och paprikapulver. Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer.

Tillsätt morötter och låt dem bryna med en liten stund. Sen kan tomater och champignoner åka ner. Häll så över vin, 2 dl vatten, buljong och Worcestersauce.

Koka upp och låt sen småputtra på svag värme i ca 1 timme. Rör då och då och späd med mer vatten om den blir för tjock. Servera gärna med en sked crème fraiche.

Vinterkyla

Print Friendly

6 thoughts on “Värmande gulaschsoppa på köttfärs

Kommentera