Vad har du i badrumsskåpet? Lektion 1

Är det bara naturligt i badrummet?
Är det bara naturligt i badrummet?

Häng nu med i kunskapsskolan och lär dig identifiera och undvik värstingarna på badrumshyllan.
Nu kör vi!

Vi kostrådgivare pratar dagligen om innehållet i vår kost, vad vi stoppar i oss och vad livsmedel i mataffären innehåller. Vi pratar om tillsatser och hur obegripliga ämnen påverkar våra kroppar. Men har du funderat över vad du har i badrumsskåpet? Vilka produkter du använder och vad de innehåller? Egentligen.

För man vill ju vara hel, ren och dofta gott. Men till vilket pris? Och om vi bryr oss om vår kost i mängder och vad vi stoppar på insidan, hur mycket tänker vi på det som vi smörjer oss med på huden, häller i håret, rengör oss med och vilken ofantlig mängd produkter vi kan omge oss med. Vågar du läsa det finstilta på tvålen, schampoflaskan eller kroppslotionen?

Som friskvårdsföretagare har jag jobbat i många år jobbat med kosmetiska produkter av olika slag, både sålt till kund men också lång erfarenhet av att använda dem professionellt i behandlingar. Och jag lovar, det är en djungel där ute och det är hur lätt som helst att gå vilse. Inte minst är det en föränderlig värld där det ständigt kommer uppdaterade ”ännu bättre” och ”new and improved” och så vidare. Många frågor dyker upp både hos mig själv men också hos kunder som glädjande nog blir mer medvetna och kunskapstörstiga nu jämfört med för bara några år sedan.

Ämnet kring hud, hår och kroppsvård (och då har vi inte ens vidrört makeup!) är minst lika stort som hela den sammantagna kostfrågan men det finns en del saker som är bra att tänka lite extra på för att om inte direkt hitta rätt i djungeln men åtminstone hamna på en snitslad bana som håller dig någorlunda på vägen.

En ”vanlig väldoftande helt underbar flytande tvål med tvålpump innehåller det som gör dig ren, fräsch och härligt doftande. Du hittar den i vilken parfymeributik eller välsorterad matbutik som helst Och den gör väl gott?

Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Glycerin, Cocamidopropyl Betaine, Cocamide MEA, Isopropyl Palmitate, Acrylates Copolymer Styrene, Acrylates Copolymer, PPG-12, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Chloride, Citric Acid, Sodium Benzoate, Parfum, Alpha-Isomethyl Ionone, Benzyl Alcohol, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool

Ja det ser ju vem som helst att det är några vanliga formgivare, mjukgivare, fuktgivare och en släng av lösningsmedel och förstås en hel hoper doftgivare för vi vill ju dofta gott. Eller? Nähä, inte? Att detta är godkända ämnen och snällt för vår hud och kropp får vi bara hoppas och lita på när vi står där i affären och ska välja vilken tvål vi vill köpa. Och att flaskan som beskriver innehållet lite mer på ”ren svenska” stämmer. Som att den rengör, doftar gott och inte torkar ut är några vanliga exempel. Eller inte minst att den inte irriterar ögonen på barnen. Men ska man vara riktigt krass känns det som om man nära nog måste vara kemist för att förstå innehållet.

Veckans ingrediens – Mineralolja

En av de mer ifrågasatta ingredienserna i hudvårdsprodukter är mineraloljor. De utvinns ur råolja och ingår i hudvårdskrämer som en mjukgörare. Den syftar till att ge en mjuk känsla vid kontakt med huden.

Mineralolja har sina fördelar. Den är billig att tillverka och har lång hållbarhet. Nackdelarna är att oljan är hårt processad, är en restprodukt ur petroleumindustrin och den lägger sig som en hinna ovanpå huden. Den kan täppa till porerna vilket i förlängningen ger motsatt effekt till dess tänkta syfte och kan därför bidra till att skapa obalanser i huden. Dessutom saknar mineraloljor nyttig näring och vitaminer. I min värld är det just nyttig näring och vitaminer vi vill ge en torr hud som behöver lite extra omsorg som en kroppscreme.

Mineraloljor används också i tex symaskinsolja, motorolja och träolja. Är det den typen av hårt processad produkt vi vill använda i ansiktet och på kroppen?

Hur ska du då veta om din produkt innehåller mineralolja? De kan identifieras i ”INCI”, innehållsförteckningen, på förpackningen under flera olika namn. Vanligen förekommande är:

Paraffinum, Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Vaselin Oil, Liquid paraffin, Paraffin, Paraffin Oil, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, E 905,Oleum petrolen, Oleum vaselini.

Väljer du istället produkter med naturliga växtoljor är chansen betydligt större att du får en produkt som ger nyttig näring och vitaminer. Dessutom är de oftast mycket drygare och räcker längre. Priset är många gånger lite högre men de är ofta mer koncentrerade.

Som massör skulle jag till exempel inte drömma om att använda mineralolja i behandling. Där är det en självklarhet att ge det bästa till klienten genom att välja naturliga och helst också ekologiska oljor för att få en verksam produkt som stärker huden. Samma tanke bör gälla hemma i badrummet där oljor ingår som ingrediens i en produkt.

Cecilia

Vill du veta mer och få hjälp att hitta rätt?
Kolla in shopen Naturligt Online där du hittar ett medvetet sortiment av ekologisk naturlig kroppsvård.

 

Print Friendly

Postad i Kemikalier, Kroppsvård, Reflektioner, Yttre påverkan den av .
Cecilia Blidö

Om Cecilia Blidö

Kostrådgivare och Certifierad Massör som driver friskvårdsföretaget Cecilia of Sweden med mottagning i Lerum utanför Göteborg. Cecilia ger individuell kostrådgivning, friskvårdande behandlingar och håller kurser i kost och hälsa. Cecilia är även initiativtagare och grundare av det nationella hjärteprojektet ”Naturlig Mat i Skolan” för barn & ungas hälsa med välbesökt blogg och aktivt forum på Facebook. Cecilia är skribent och kan också anlitas som föreläsare i hela landet.

6 thoughts on “Vad har du i badrumsskåpet? Lektion 1

  1. Kalista

    Egentligen var det ju bara en tidsfråga innan du eller nån annan här skulle ta upp detta med vad vi lägger på huden. I ca 10 år har jag varit noga med att använda hudprodukter med så få och ok ingredienser som möjligt- och dit hör inte mineraloljor. Trots att jag ätit lchf i 3 år har hyn inte blivit nämnvärt bättre, är stresskänslig, har torr och fnasig hy, men visst blir det skillnad om jag någon gång slarvar. Då känns det kladdigt i ansiktet.
    Jag är under utredning för en sjukdom (vill inte säga så mycket om det) men jag börjar fundera om inte kroppsliga symptom kan påverka ansiktet också? Kom att tänka på det när jag såg kostdoktorns inlägg om SLE. Men bra att du tar upp detta!

  2. Lyx-LCHF

    Jag använder kokosolja blandat med lite bikarbonat under armarna, och resten av kroppen får en omgång med kokosoljan. Naturligt, billigt och hälsosamt.

    Ingen svettlukt alls, och huden känns len enligt de som kommit nära.

Kommentera