Tacogratäng till fredagsmyset

Klockan sex på fredagseftermiddagarna är jag glad att ingen ser oss. Jag har i regel precis packat ihop datorn och börjat förbereda middagen när sambon kommer inramlande genom dörren. Han tittar på min trötta uppenbarelse vid köksbänken, jag tittar på hans skitiga arbetsbyxor och håglösa uppsyn. Så höjer vi armarna mot taket, flinar brett och utbrister... haaaaaaaaaaappy friiiiiiiidaaaaaaay!

Hur gärna jag än skulle vilja iscensätta högtravande gastronomiska projekt så är förutsättningarna i regel inte de rätta just på fredagar. Mest av allt önskar jag bara att få krypa upp i soffhörnet, bli mätt och glad i magen och kanske smutta på ett glas rött medan något lättsmält rullar på tv:n. Trerättersmiddagarna och räddningsaktionerna för världen får helt enkelt vänta. Känns det igen?

Det är i sådana lägen jag hemfaller åt världens enklaste tacogratäng. Med färdig tacokrydda i skafferiet och ajvar på burk är den löjligt lättlagad, och trots sin enkelhet brukar det bli succé varje gång.

Haaaaaaaaaaaaappy friiiiiiiidaaaaaaay!

PS: Den funkar naturligtvis jättebra även en annan dag! 😉

Tacogratäng är fredagsmys för både stora och små.
Tacogratäng är fredagsmys för både stora och små.

Tacogratäng, 4 portioner
500 g köttfärs
ca 2 msk tacokrydda (recept här!)
2 röda paprikor
1 liten purjolök
200 g cream cheese
200 g crème fraiche
1 dl stark ajvar relish
1/2–1 tsk sambal oelek
riven ost
smör till stekning

  • Bryn köttfärsen i smör i en stekpanna.
  • Tillsätt tacokryddan och eventuellt en skvätt vatten om det känns torrt, och låt färsen puttra på svag värme medan du fortsätter med resten.
  • Skär paprika och purjolök i mindre bitar.
  • Fräs grönsakerna i en smörklick i en annan stekpanna. Var lite pass på värmen, purjolök bränner lätt!
  • I en skål, rör ihop cream cheese, crème fraiche, ajvar och sambal oelek.
  • Häll blandningen i botten på en stor ugnsform.
  • Blanda färs och grönsaker och fördela sedan i formen, ovan på paprikaröran.
  • Toppa med generöst med riven ost.
  • Gratinera i 200° grader tills ytan är gyllene och det puttrar ordentligt. Det tar omkring en halvtimme.
  • Servera gärna med en grönsallad!
Print Friendly

2 thoughts on “Tacogratäng till fredagsmyset

    1. Kikki, ajvar relish är en östeuropeisk paprikaröra, finns ofta mild och stark. Kolla i din matvaruaffär, brukar kunna finnas vid oliver etc. En riktigt bra liten genväg till mycket smak, bra också till kalla såser.

Kommentera