Oxstek med zucchinitimbal

kött med zucchinitimbal

Att steka en köttbit i lägre temperatur men på längre tid ger ett saftigt kött. En stektermometer är ett utmärkt redskap för att hålla koll på temperaturen. Det som blir över av steken passar perfekt till en kall måltid. Smart matlagning som jag gillar. Även om det tar tid i ugnen så räcker det många måltider och du kan lägga din tid på annat. 

4 portioner

Kött

  • oxstek, ca 1 kg (som räcker till fler måltider)
  • 1 tsk grillkrydda
  • salt och peppar

Zucchinitimbal

  • 1 zucchini
  • 3 ägg
  • ½ dl majonnäs
  • 2 dl riven ost, gärna långlagrad
  • 1 krm muskotnöt

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • smör att steka i
  • 1 burk krossade tomater
  • salt och peppar
  • blandad sallad
  • pinjenötter

Sätt ugnen på 150°.

Gnid in köttet med krydda, salt och peppar. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar i mitten på den tjockaste delen. Låt stå i ugnen till termometern visar 55-60°.

Ta ut köttet och svep in det i lite folie. Höj ugnstempteraturen till 200°.

Riv zucchinin och lägg den i ett durkslag. Salta lätt och låt den vätska sig och sedan rinna av.
Lägg zucchinin i en skål, tillsätt ägg, majonnäs, riven ost och muskotnöt. Smaka av med salt och peppar.

Fördela smeten i 4-6 muffinsformar, beroende på storlek. Pensla dem gärna med lite olja först. Låt stå i ugnen i 20 minuter.

Hacka löken och fräs i smör. Tillsätt tomaterna, salt och peppar. Mixa slätt.

Servera köttet i skivor med zucchinitimbal, tomatsås, blandad sallad och lite pinjenötter.

Print Friendly

Postad i Kött (fläsk, nöt) den av .

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

2 thoughts on “Oxstek med zucchinitimbal

Kommentera