Oj vad det fuskas…

http://www.dreamstime.com/-image24939954LCHF betyder inte bara att äta mindre kolhydrater och större mängd naturligt fett, det är också ett kostval som innebär renare matval. I den mån man kan försöker man att välja bort onödiga och rentav skadliga tillsatser i maten. Kroppens biokemi påverkas av giftiga ämnen och om vi äter stora mängder blir det svårt för kroppen att sköta förbränningen och produktionen av hormoner o signalsubstanser, det blir med andra ord grus i maskineriet.

En bra grundregel är att börja läsa på innehållsförteckningen på livsmedel, låter ingredienserna som en komplicerad kemilektion bör du överväga att lägga tillbaka produkten i hyllan.
Många produkter är uppblandade med billiga utfyllnadsmedel för att sänka produktionskostnaderna:  kryddmixer, buljongpulver, bakmixer & mjölk/gräddpulver är produkter som ofta blandas upp med ingredienser som drygar ut, dessa höjer också vårt blodsocker. Se upp för ingredienser som heter Maltodextrin eller liknande.

När en produkt har blandats ut mycket blir ju smaken fadd och tråkig, då tillsätts ofta glutamat eller ett hydroliserat protein (som egentligen bara är ett tjusigare namn på glutamat)

Hydrolys är en kemisk process där en molekyl klyvs i två delar efter att en vattenmolekyl har adderats. Vid en sådan kemisk process frigör man det glutamat som normalt finns bundet i växt-proteinet, det kan bildas mellan 10 – 40 % fritt glutamat efter en sådan process. I och med denna process är inte produkten längre naturlig och kroppen tar skada, bl.a banar hydroliserat protein/glutamat väg för andra neurotoxiska ämnen rakt in i hjärnan. Många producenter försvarar sig med att det finns glutamat i svamp, frukt, vin o grönsaker, det stämmer men det naturliga glutamat som finns i dessa  livsmedel är bundet till andra aminosyror och inte i fri form som det kemiskt processade. Om ordet hydrolys finns med framför eller efter ett ord i en innehållsförteckning bör du inte köpa.

Det är inte bara pulvriserade varor som det fuskas med. Ett exempel är Svarta oliver som vi ju vet är hälsosamma. Tyvärr vill inte alla olivodlare vänta tills oliverna mognat fullt ut och hunnit bli svarta, de skördar när oliverna fortfarande är gröna och omogna sedan  läggs de i ett bad med lut. Därefter syrabehandlas de, det är detta som förändrar färgen. Slutligen använder man järnglukonat (E579) för att svärtan ska stabiliseras. Voila! Så har man fuskat fram svarta oliver som är jämnt svarta och mjuka. Om man vill veta att det är äkta svarta oliver i burken kan man välja grekiska Kalamataoliver som är ursprungsskyddade.

 

Print Friendly

Postad i Biokemisk obalans, Kemikalier, Reflektioner, Tillsatser den av .
Ingela Jönsson

Om Ingela Jönsson

Jag började äta lågkolhydratkost i hopp om viktras efter många års rörelsehinder som jag fått efter en ryggolycka som gjort mig förlamad i benen. Trots 6 års rehabilitering med sjukgymnastik, styrketräning, vattengympa och flera operationer kunde jag inte gå utan kryckor. Jag kunde inte cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid eller ha en aktiv fritid. Jag plågades av ständig värk och trots att jag åt kalorisnålt med minimalt med fett & mycket fullkorn gick jag upp i vikt. Efter omläggning till lågkolhydratkost gick jag ner 10-15 kg väldigt snabbt, sedan tog det stopp. Eftersom jag hela tiden kunde äta gott utan att vara hungrig beslöt jag mig för att fortsätta äta enligt kostplanen. Efter ca 6 månader kunde jag börja röra på mina förlamade tår, balansen kom tillbaka, jag kunde successivt släppa mina kryckor och trots att läkarna sagt till mig att "du blir inte bättre" kan jag idag: cykla, simma, gå i trappor, arbeta heltid och ha en aktiv fritid. Min kroniska värk har försvunnit och jag har återfått min livskvalitet. Idag driver jag en Handelsbod med café och hälsomottagning i Arlöv mellan Malmö och Lund tillsammans med Kicki Käller som är specialiserad på Biokemisk reparation och sockerberoende. Hela vårt sortiment är naturligt glutenfritt och lågkolhydrat, vi är båda utbildade kostrådgivare. Lågkolhydratkost är anti-inflammatorisk och med rätt matplan kan man äta bort många krämpor. Vi hjälper gärna dig som har en besvärlig kropp, du som har provat allt och inte fått den hjälp du behövt av vanliga sjukvården, läs mer om oss på: http://www.arteget.se

10 thoughts on “Oj vad det fuskas…

  1. Ingela Jönsson

   Inläggsförfattare

   Hydroliserat protein har många användningsområden beroende på vilket protein man utgår ifrån (vete, majs, soja, ärtor....finns massor!) Alla får dock samma otäcka konsekvenser för kroppen oavsett hur mycket/lite smak de bär fram/tillför. Att proteinet enklare kan tas upp i muskelvävnaden betyder inte att den är hälsosam för kroppen, att muskelbyggare använder sig av detta för att snabbare bygga muskler betyder heller inte att det är hälsosamt för kroppen/hjärnan.
   Förutom att det hydroliserade proteinet tas upp i muskelvävnaden öppnar det upp för giftgenomsläpp till hjärnan.

 1. Sen jag blev medveten om fusket med svarta oliver för ett par år sen så tycker jag det bättrat sig avsevärt på hyllorna. Vissa producenter skriver t o m ut på sina etiketter att oliverna är naturligt svarta och inte färgade. Men om man plockar i en salladsbuffé på vanliga lunchrestauranger ligger gärna "äckel-oliverna" där...

  1. Ingela Jönsson

   Inläggsförfattare

   Hel rätt Gunilla!
   Det är verkligen ingen nyhet att det fuskas med maten!
   Tråkigt att man hela tiden ska behöva lusläsa alla innehållsförteckningar, rätt som det är har tillverkaren bytat inköpskanaler och ändrat på något!

 2. Tack för en informerande artikel. Matfusket blir allt värre och man kan inte lita på något längre känns det som. Jag startade min blogg En Salig Soppa delvis av denna anledning och den går ut på att göra all mat från grunden i den mån det går. Det har visat sig att det faktiskt inte är svårt att göra just detta!!
  Det är mycket diskussioner kring fusket vilket är bra, men räcker det till? Sprid infon!

Kommentera