»Kål Bolognese«

Jag älskar bra mat! Följaktligen tycker jag också väldigt, väldigt illa om dålig mat. Och då menar jag dåliga råvaror. Det är bara när man använder dåliga råvaror som man behöver fuska med tillsatser och smakämnen. Om man däremot utgår från högkvalitativa råvaror så får man så att säga smaken på köpet. Allra mest avslöjas det när man gör enkla rätter. Prova till exempel att göra en omelett med konventionella butiksköpta fabriksägg, komjölksbaserad ”fetaost”, bleka växthustomater och lågprisbacon. Gör sedan samma omelett på KRAV-märkta ägg från utegångshöns, äkta grekisk fetaost gjord på fårmjölk, solmogna tomater och ett varmrökt fläsk. Jag lovar, skillnaden är total!

»Men bra råvaror är ju dyrare och jag har inte råd«, tänker du kanske nu och visst är det så – det är få av oss som är gjorda av pengar. Själv är jag arbetslös för tillfället så vi måste tänka mer än vanligt på hur vi förvaltar slantarna. Därmed inte sagt att vi måste äta tråkig/dålig mat. Jag har nämligen tre tips:

1. Låt mat få kosta!
Vi svenskar är ofantligt fokuserade på att mat inte får kosta något. Vi älskar att läsa om var man köper den billigaste matkassen och folk kan vallfärda till stormarknaderna för att de säljer färskpotatis för 99 öre lagom till midsommarafton. Ibland är det kanske klokt att tänka bakåt. Om baconet är tokbilligt, hur har djuren mått tror du? Om osten kostar 49 kronor kilot, hur mycket tror du att den smakar? Om tomaterna kostar 6,90, hur mycket har tomatodlaren fått betalt? Maten är så viktig, både för smakupplevelsen vid bordet och för hur vi mår. Du hade aldrig fyllt bilen med dålig bensin så varför fylla kroppen med dålig mat?

2. Lite räcker ofta!
Fördelen av att använda ett bra livsmedel är att man ofta kan använda mindre av det, eftersom det smakar mer. Köp en god, dyrare fetaost och använd hälften i omeletten istället för att köpa en smaklös variant och använda hela. Det som blir över är bara att frysa in till en annan gång.

3. Släng inte mat!
Det låter otroligt men i snitt slänger svensken var tredje matkasse i soporna. Det om något är dyrt! Istället för att köpa dålig mat och slänga den, köp bra mat och var rädd om den. Får du en ostkant över så riv den och använd när du lagar gratänger eller bakar LCHF-bröd. Blir det en köttskiva över vid middagen, släng den i frysen. Tillsammans med en överbliven korvsnutt, ett par köttbullar eller en skiva köttfärslimpa har du snart basen till en god pyttipanna.

Oj, vad många förmaningar, blir det inget recept idag, tänker du kanske nu? Jodå, här kommer det. En smakrik köttfärssås som serveras med snabbkokt vitkål. Blir det något över så passar du förstås på att göra en matlåda till jobbet, eller använder resterna på en pizza, eller fryser in, eller... ja, du hajar! 😉

Lite god, lagrad ost på toppen blir pricken över i!
Lite god, lagrad ost på toppen blir pricken över i!

Kål Bolognese, 4 portioner

  • 500 g ekologisk nötfärs
  • 1 selleristjälk
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 g bra bacon eller varmrökt fläsk
  • 2 msk tomatpuré, rågade
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 400 g krossade tomater av bra kvalitet
  • 2 tsk worcestershiresås
  • 1 msk torkad oregano
  • salt
  • svartpeppar från kvarn
  • smör till stekning
  • 2 msk olivolja
  • lite riven, lagrad ost till servering

Skölj sellerin och tärna den fint. Skala lök och vitlök. Hacka löken fint och vitlöken finare. Finhacka baconet. Hetta upp en gryta, smält en rejäl klick smör och tillsätt selleri, lök, vitlök och bacon. Låt allt fräsa på svag värme i några minuter, utan att ta färg.

Lägg i köttfärsen och låt den fräsa med tills den är genomstekt. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med någon minut, då blir smaken härligt mjuk. Häll i vinägern och låt den koka in innan du tillsätter tomaterna och låter det hela stå och puttra under lock medan du fortsätter med kålen.

Smaka av köttfärssåsen med worcestershiresås, oregano samt generöst med salt och svartpeppar. Avsluta med att röra ner olivoljan.

"Vitkålsspaghetti"

  • 500 g vitkål

Börja med att koka upp  vatten med en rejäl nypa salt i en stor kastrull. Strimla vitkålen fint och lägg ner den i det kokande vattnet. Låt koka ett par-tre minuter tills kålen mjuknat. Slå därefter av vattnet.

Lägg upp kål och köttfärssås på tallrikar och toppa med lite riven, lagrad ost.

Print Friendly

One thought on “»Kål Bolognese«

  1. Oj, jösses, ser att köttfärsen har ramlat bort ur receptbeskrivningen. Så här ska det vara:
    • Hetta upp en gryta, smält en rejäl klick smör och tillsätt selleri, lök, vitlök och bacon. Låt allt fräsa på svag värme i några minuter, utan att ta färg.
    • LÄGG I KÖTTFÄRSEN OCH LÅT DEN FRÄSA MED TILLS DEN ÄR GENOMSTEKT.
    • Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med någon minut, då blir smaken härligt mjuk.
    Ska be administratören att ändra i receptet så att det blir rätt. /Matgiken

Kommentera