Grekiska färsbiffar med grönsakssås

Idag bjuder jag på ett sådant där bra recept. Ni vet ett sådant som kräver minimal arbetsinsats men ger maximal smakutdelning. Som alltid när det handlar om enkla, rena smaker finns det en grundregel – slarva inte med råvarorna. Börjar jag bli tjatig? 😉 Paprikan kan du antingen grilla och skala själv eller köpa färdig på burk, det spelar mindre roll. Men välj äkta grekisk fetaost och krossade tomater av bra kvalitet, till exempel Saltå Kvarn eller Mutti. Det gör hela skillnaden.

Vill du göra det enkelt för dig så kokar du bara haricots vertes till biffarna och såsen. Enkelt och gott. Har du lite mer tid så gör du gratängen med aubergine och zucchini, recept här nedanför, och då hoppar du helt över de gröna bönorna. Gratängen är en personlig favorit som passar superbra just till kötträtter, men den som äter vegetariskt kan med fördel låta den spela förstafiol och servera den med en god och krispig sallad till.

Lättlagat med fantastiskt goda smaker!
Lättlagat med fantastiskt goda smaker!

Grekiska färsbiffar med grönsakssås, 4 portioner
Biffar
400 g nötfärs

1 ägg
2 msk pofiber
1 dl grädde
100 g fetaost
0,5 tsk havssalt
0,5 tsk torkad mynta
svartpeppar från kvarn

Sås
1 gul lök
2 +1 msk olivolja
1 röd eller orange rostad paprika
400 g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
3 cm röd chili (spansk peppar)
0,5 tsk rödvinsvinäger
salt & peppar

  • Börja med såsen. Hacka lök, paprika, vitlök och chili. Värm två matskedar olivolja på svag värme och låt grönsakerna puttra försiktigt i oljan på låg värme i fem minuter.
  • Häll på de krossade tomaterna och låt såsen fortsätta att puttra medan du gör biffarna.
  • Blanda grädde, pofiber och ägg i en bunke. Rör ner salt och mynta och några rejäla drag svartpeppar.
  • Smula ner fetaosten och blanda slutligen ner köttfärsen. Det hela ska blandas ihop, men överarbeta inte. Då blir färsen trist och trådig.
  • Forma tolv små biffar av färsen, det görs lättast med händerna. Skölj dem i kallt vatten så fastnar inte färsen.
  • Stek biffarna i generöst med smör och låt dem sedan stå på låg värme medan du gör klart såsen.
  • Mixa såsen slät med mixerstav.
  • Rör ner vinäger, en extra matsked olivolja och salta och peppra. Smaka av och finjustera om det behövs.
  • Servera biffarna med såsen och kokta haricots vertes eller gratäng med aubergine och zucchini.
Aubergine och zucchini är fina smakkamrater.
Aubergine och zucchini är fina smakkamrater.

Gratäng med aubergine & zucchini, 4 portioner
1 aubergine (ca 350 g)
1 zucchini (450 g)
olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 cream cheese
1 dl grädde
1+1 dl riven ost
oregano
smör att steka i
salt & svartpeppar

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skär aubergine och zucchini i skivor, en halv centimeter ungefär, och fördela dem på en bakpappersklädd plåt. Pensla skivorna med lite olivolja, salta och peppra lätt, och sätt in i ugnen i 25 minuter medan du fortsätter med resten.
  • Skala löken och vitlöksklyftorna. Dela löken i två och skär i strimlor. Hacka vitlöken fint.
  • Fräs löken i smör i en stekpanna på svag värme. Löken ska bli genomskinlig, det tar kanske tio minuter.
  • Blanda cream cheese, grädde och en deciliter av osten i en skål. Salta och peppra en aning.
  • Smörj en liten eldfast form och täck botten med en blandning av aubergine och zucchini. Strö över lök och bred ut lite av oströran ovanpå. Fortsätt att varva aubergine, zucchini, lök och oströra så långt det räcker. Se till att ha lite oströra kvar att lägga på toppen.
  • Avslutningsvis, strö den sista decilitern ost över gratängen, smula över lite torkad oregano och grädda i 30–40 minuter.
Print Friendly

7 thoughts on “Grekiska färsbiffar med grönsakssås

    1. Pofiber binder mycket vätska och gör biffarna väldigt saftiga och goda. Precis som du säger så är pofiber en potatisprodukt. Det begår av potatisfibrer och fiberinnehållet är så högt som 70g/100g! Vad gäller kolhydraterna så är det 12g/100g, mer än de 5g/100g som ofta används om riktlinje för bra lchf-val. Men pofiber väger fjäderlätt och de matskedar som används i receptet ger knappt ett gram kolhydrater, fördelat på fyra portioner.

      Vad gäller tomaterna så tål det att upprepas — vi är alla olika! För många som äter Lchf så är tomater en god och användbar grönsak som innehåller många nyttigheter. För några som sliter med ett svårt sockerberoende eller som av viktminsknings- eller sjukdomsskäl försöker att "nolla" kolhydratsintaget är kanske tomater något att vara försiktig med.

    2. Ingela Jönsson

      Hej Kikki! Jag var inne o kikade på din hemsida. Förvånas över att du hänger upp dig på tomater i LCHF recept (som de flesta tål) när jag ser att väldigt många av dina egna LCHF recept innehåller just tomater, torkade tomater, tomatpuré, cocktailtomater....
      Vanliga tomater innehåller under 4% kolhydrater - det är verkligen ingenting att oroa sig över.
      Koncentrerad tomatpuré, soltorkade tomater och cocktailtomater får man däremot vara försiktig med ifall man är sockerkänslig.

Kommentera