Nyårsmeny à la LCHF

Laxmousse

Festmiddag

Så var det då slut på julen för den här gången. Många har nog ätit sig väldigt trötta på den traditionella julmaten misstänker jag, så mitt tips för en trerätters nyårsmiddag blir av annat slag.

Som inledning på min festmåltid blir det en len laxmousse, varmrätten består av mustiga älgfärsbiffar med en smakrik blåbärsgräddsås. Efter den kraftiga middagen passar det fint med en liten, god chokladtryffel till kaffet på maten, min är smaksatt med passionsfrukt.

Själv kommer jag hem till Sverige på nyårsafton efter två månader i Turkiet. Firar 12-slaget med Särbo L på hotell på Arlanda och åker vidare hem till Östersund på nyårsdagen, medan han styr kosan mot Kungsholmen.

Blir hemma i Sverige ett tag nu, ska sätta igång med att skriva en ny kokbok direkt när jag kommer hem. Har ju laddat upp batterierna ordentligt under de här månaderna på vår hälsoresa, så nu blir det roligt att skapa nya rätter och skriva igen. Temat på boken är än så länge hemligt, men kan lova att den kommer att innehålla mängder av mina favoriträtter. Kokboken kommer ut i oktober.

Laxmoussen som får inleda festmiddagen har jag använt på många bufféer och som förrätt under mina 18 år på olika krogar. Den är väldigt lätt att göra, perfekt att förbereda i god tid inför både en liten middag men också för en större bjudning. Eller bara som en liten lyxig kvällsrätt, då gärna serverad i en halv avocado.

Moussen blir också god på rökt lax om Du föredrar den. Smaksätt då gärna med chili, purjolök och lime, så får den lite mer sting. Gravlax har så mild smak, så den passar bäst ihop med bara lite citron och örter.

Laxmousse

Laxmousse 4-6 port

  • 150 gr gravad lax
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk pressad citron
  • 2 msk hackad dill
  • 1 msk hackad gräslök
  • Havssalt och nymald vitpeppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet. Tillsätt crème fraiche, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om Det behövs mera kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg moussen på gurkskivor. En liten klick sikrom är gott till. Garnera med dill.

Älgfärsbiffar med blåbärsgräddsås

Älgfärsbiffar 4 port

  • 600 gr älgfärs
  • 2 ekologiska äggulor
  • ½ dl grädde
  • 2 msk riktigt finhackad lök
  • 1 msk finhackad rosmarin
  • 1 msk finhackad timjan
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 tsk Worcestershiresauce
  • ca 1 tsk havssalt
  • ca ½ tsk nymald vitpeppar
  • 50 gr smör till stekning

Blanda snabbt ihop alla ingredienser till biffarna i en bunke. Ställ i kylen en halvtimme. Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma till mindre biffar.

Blåbärsgräddsås och älgfärsbiffar

Blåbärsgräddsås

  • 2 dl blåbär
  • 1 ekologisk köttbuljongtärning
  • ½ dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 dl steksky från biffarna
  • 1 tsk balsamvinäger
  • Några droppar Worcestershiresauce
  • Havssalt och nymald vitpeppar
  • 50 gr smör i små bitar

Koka upp blåbär med köttbuljongtärning och vatten, låt puttra tills det blir en tjock sylt. Häll i grädde, vinäger, Worcestersauce och kryddor, låt småputtra i en halvtimme.

Stek under tiden biffarna i smör, ca fem minuter på varje sida. Krydda lite med salt och peppar. Lägg upp dem på ett fat, täck med folie  och håll dem varma bredvid plattan.

Vispa ur stekpannan med ½ dl vatten, sila ner skyn i såsen. Ta såsen från värmen, sila bort blåbärsskalen genom en nätsil och vispa ner smöret, en liten bit i taget. Smaka av om Du vill ha mer vinäger eller kryddor.

Servera biffarna på en spegel av blåbärssås, med små buketter av kokt blomkål. Några blåbär och en kvist rosmarin blir fin garnering.

Chokladtryffel med passion och kokos

Passionerad chokladtryffel

  • 100 gr 70-90% mörk choklad
  • 20 gr ekologisk kokosolja
  • ½ dl + 2 msk grädde
  • 2 passionsfrukter
  • 2 msk vatten
  • 2 dl kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull. Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram. Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosfett över vattenbad. Ta från värmen och blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite. Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.

Ställ in i kylen att svalna 20 minuter. Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp. Vispa tills chokladen blivit fluffig. Ställ in i kylen 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna. Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om. Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar.

Satsen ger ca 40 tryfflar. Förvara i en burk i kylen eller frysen, ta fram bara några stycken i taget.

Islyktor

Print Friendly

5 thoughts on “Nyårsmeny à la LCHF

Kommentera