Tacofredag!

Tacos på fredag är väl nästan lika förankrat som fredagsmys?!  I vår familj blir det gärna tacos på fredagarna 😉

Tacoskryddan är full av socker för att inte tala om majsskalen, inget för någon som försöker hålla sig borta socker och stärkelse.
Här kommer lite bra tacosalternativ!

Vi börjar med tacokryddan:

Ingredienser

1½ tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar

Blanda allt och förvara i burk!

Tacogratäng

4 personer

500 g nötfärs
200 g philadelphiaost original
2 dl creme fraiche 34%
1 hackad paprika
1 hackad gul lök
1 avokado
salt, peppar
2 msk tacoskrydda
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 vitlök
lite soja
3 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 g.
Blanda fraiche och philadelphiaost och bred en gratängform med det.
Bryn lök och nötfärs och blanda i vatten, tacokrydda, vitlök, tomatpuré och en skvätt soja.
Lägg ovanpå fraicheblandningen. Dekorera med paprikan, avokadon skuren i bitar, lite salt och peppar och sedan osten och sätt sedan i ugn i ca 25 min.

Tacowrap

Guacamole 2-3 personer
1 avokado
0,5 dl creme fraiche
0,5 tomat
saften av en 0,5 lime
en skvätt chilisauce (D’elidas tex)
1 vitlök solo (liten)
salt efter smak

Mosa avokadon
Skär tomatköttet i tärnor (släng kärnhuset)
pressa i vitlöken
lägg i övriga ingredienser och rör runt! Ställ kallt.

Salsa/Tacosås 3 dl

1/2 gul lök
1 grön chilifrukt
1 burk tomatkross
2 tsk vinäger
(1 tsk honung)
1/2 tsk salt
Olja

Hacka lök och grön chili och fräs mjuk i olja på mellanstark värme. Lägg i övriga ingredienser och låt koka ihop några minuter. Sola bort överflödig vätska och häll upp i skål.

Wrap, 2 stycken

4 ägg
6 msk grädde
1 msk fiberhusk

Vispa ihop och låt stå ett tag, steg sedan i smör på medelvärme.
Låt svalna i kylskåp någon timme innan!

Addera sedan era favorittillbehör! Vi har alltid: Jalapenos, lök, tomat, gurka, riven ost, sallad, gräddfil.


Har man lite mer tid på sig, så blir dessa fantastiska!!

3 stora tortillas:

2 dl mjölk
2 ägg
50 g riven ost
2 msk fiberhusk
1,5 dl pofiber
1 tsk bakpulver
2 krm salt
olja

Sätt ugnen på 200 g.
Värm mjölken så den blir ljummen.
Vispa ihop ägg, riven ost och mjölk.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner. Blanda ihop allt till en deg och låt svälla i 10 minuter.
Forma tre (eller fyra mindre) bullar och lägg en bulle på ett pakplåtspapper. Lägg plastfolie eller silikonpapper ovanpå och platta ut bullen till en jämn platta med händerna så gott det går. Kavla sedan ut jämt så du får en tunn rund platta på ca 3 mm.
Ta av foliet och pensla med olja och baka av i 10 minuter. Ta ut tortillan när den börjar bli brun på kanterna.
Låt svalna under bakduk sedan och fyll med favorittillbehören!

Skön fredag på er!!

Print Friendly

Kommentera