Lördagsgodis x 4

Alltid på en lördag

Lördagsgodis vill vi väl alla ha, både små och stora barn. När jag var liten, långt tillbaks på 60-talet, då var det just bara på lördagarna vi fick gå lös på godiset.

Idag har vi både fredagsmys och lördagsgodis. Låt gärna de andra dagarna i veckan bestå av naturlig och nyttig mat, då blir det ännu mysigare att njuta av nåt extra gott till helgen.

Idag bjuder jag på två sorters godis, en glass och en chokladmousse, allt riktigt njutbart en lördag.

De första två recepten har jag tillsammans med Anna Hallén tagit fram till hennes kokbok LCHF för familjen. De andra två kommer från min blogg.

Annas kokbok kan du köpa hos Bokus via länken här till höger i marginalen. En perfekt julklapp till alla barnfamiljer 🙂

Bananglass

  • 1 välmogen avocado
  • 1 banan
  • 1 burk ekologisk kokosmjölk
  • 1-2 msk honung
  • 1 krm äkta vaniljpulver
  • ½ tsk mald kardemumma

Skär avocadon och bananen i små bitar. Mixa tillsammans med kokosmjölken till en slät smet, smaksätt med honung och vanilj. Kör i glassmaskin tills det blivit en krämig glass.

 

Kokoschoklad med Kanel

  • 100 gr kokosgrädde
  • 50 gr kokosfett
  • 30 gr kokosflingor
  • 30 gr hackade cashewnötter
  • 1 ekologiskt ägg
  • 3 msk kakao
  • 1-2 tsk honung
  • 1 tsk kanel
  • 2 krm äkta vaniljpulver
  • 1 krm havssalt

Smält kokosfettet och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp. Smaka av om det är lagom sötma och sälta.

Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.

Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.

Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.

Hallonchokladmousse

  • 100 gr mörk choklad 70-85%
  • 2 dl hallon
  • 2 ekologiska äggulor
  • 3 dl grädde
  • Äkta vaniljpulver
  • En liten gnutta havssalt

Smält chokladen i en rostfri bunke som står i en kastrull med sjudande vatten. Se till så inte vattenånga kommer ner i chokladen, för då blir den grynig.

Rör ner äggulorna i den smälta chokladen, blanda ordentligt så smeten blir slät.

Vänd ner hallonen försiktigt i chokladen. Smaksätt med vanilj och lite, lite salt, det förhöjer smaken.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner ett par skedar av grädden i chokladen och blanda ordentligt. Vänd så ner chokladsmeten i grädden.

Servera direkt ur en större skål eller lägg upp i små koppar eller glas. Låt stå i kylen minst 4-5 timmar att stelna.

Garnera med vispad grädde och hallon.

Äppelmarmelad

  • 2 röda ekologiska äpplen
  • 2 lime
  • 1 citron
  • 1 msk honung
  • 5 blad gelatin

Dela äpplena och gröp ur kärnhuset. Riv dem på grova sidan av rivjärnet med skalet kvar, rätt ner i en vid kastrull. Skalet ger en vacker rosa färg åt marmeladen och är nyttigt, om man väljer ekologiskt odlat.

Pressa saften ur citrusfrukterna och häll över äpplena. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 10 minuter.

Blötlägg under tiden gelatinbladen i minst fem minuter i en bunke med kallt vatten. Krama ur vattnet ur bladen och rör ner dem i det färdigkokta moset.

Låt äppelmoset svalna en stund innan honungen rörs i. Då förstörs inte honungens alla goda egenskaper av värmen.

Täck en liten fyrkantig form, ca 15x18 cm, med plastfilm. Häll moset i formen, dra även plast över och ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Strö kokos i ett lager över en skärbräda, stjälp upp marmeladen på kokosen och tryck lite så det fastnar. Ta bort plasten och skär marmeladen i små fyrkantiga bitar.

Häll kokos i en liten bunke, lägg ner bitarna en och en. Vänd och tryck till så det fastnar flingor runt om. Lägg upp bitarna på ett fat och låt stå i kylen och torka till nästa dag.

Förvara mellan lager av smörpapper i en burk i kylen. Tänk på att eftersom det är så lite sötning i receptet så är hållbarheten inte så lång som hos vanlig marmelad.

 

Print Friendly

5 thoughts on “Lördagsgodis x 4

  1. Jag brukar vara skeptisk mot sådana LCHF-varianter, särskilt sådana med mörk choklad, sockret triggar mitt sug direkt. Däremot tror jag att äpplemarmeladen kan funka för min del, då äpplen aldrig har triggat mitt sug 🙂 Ska prova, men ev att jag skippar honungen, hoppas jag inte saknar sötsmaken.

    1. Inläggsförfattare

      Har man ätit LCHF länge så kan sötman från äpplena vara fullt tillräckligt. Mörk choklad är nog i sötaste laget för de flesta som är sockerberoende. Märker själv att jag föredrar den med högre kakaohalt nu än för något år sedan 🙂

Kommentera