Köttbullar i tomatsås

 

Medelhavsköttbullar

Svenska köttbullar är välkända över hela världen, idag blir det istället en variant med smaker från Medelhavet. Här i Alanya köper jag mycket fin köttfärs hos den lokala slaktaren, mald medan jag väntar.

Svenska köttbullar med gräddsås i all ära, men bullarna blir också riktigt goda med örtkryddning och en gräddig tomatsås till. Turkarna använder mängder av tomater i sin dagliga mat. Kan vara en bidragande orsak till att Medelhavskosten är så nyttig.

Tomater innehåller ett nyttigt ämne, Lykopen, som vi kan tillgodogöra oss ännu bättre om tomaterna hettats upp. Som kryddning i köttbullarna, hade jag också soltorkade tomater. Så dagens recept är rena hälsokosten.

  • Örtiga köttbullar med tomatsås 4 port

  • 600 gr Blandfärs, jag hade nöt och lamm
  • 2 ekologiska ägg
  • 6 soltorkade tomater
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 gul lök
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 msk kallpressad olivolja
  • 1 msk oregano
  • 1 msk mynta
  • Havssalt
  • Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint. Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla köttbullar och stek i smör.

  • Gräddig Tomatsås

  • 4 tomater
  • 1 lök
  • 50 gr smör
  • 4 dl grädde
  • 1 kruka färsk timjan
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • Havssalt
  • Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar. Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund. Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10-15 minuter. Rör på slutet ner finhackad timjan.

Servera med en grönsallad med kallpressad olivolja och citron. Några gröna oliver smakar gott till.

 

 

Print Friendly

2 thoughts on “Köttbullar i tomatsås

  1. Hej Kikki. Hade med det här receptet i mitt matreportage i Hello Alanya Magazine den här månaden, då utan fiberhusk som inte finns här i Turkiet.
    Fiberhusk som du hittar i glutenfria hyllan i (nästan) alla matbutiker binder ihop färsen på samma sätt som gluten i ströbröd. Men kan alltså uteslutas om man så vill, bullarna kan ha lite svårare att hålla ihop vid stekningen bara 🙂

Kommentera