Hur allt började och ett sockerkaksrecept

Sockerkaka

Jag får ofta frågor om hur allt började, hur jag började baka, skriva recept och sedan böcker. Det hela var lite av en "slump", inte för att jag tror på den så värst mycket.

Jag började äta lågkolhydratkost för mer än tio år sedan och för dryga 7 år sedan gick det över LCHF-kost (jag minns inte riktigt längre för åren har en förmåga att gå snabbare och snabbare). Jag insåg ganska snabbt att mjöl och socker inte hade någon naturlig plats i mitt liv och skulle jag baka så blev det till speciella tillfällen. Vid dessa speciella tillfällen satt jag och åt med dåligt samvete och visste att jag allt som oftast inte bara skulle ha dåligt samvete utan också väldigt ont i magen pga mjölet. Jag tyckte det var sorgligt att jag inte kunde få njuta av att baka och att även få äta något gott (för mig sött) någon gång då och då, utan att "skämmas".

Jag sökte då efter böcker med recept på sockerfria, glutenfria och näst intill kolhydratsfria bakverk. Det jag då fann var glutenfria recept som var kolhydratsstinna alternativt diabetikervänliga recept fulla med mjöl (hmmm, hur nu det går ihop). Ingenstans kunde jag köpa en bok med recept som erbjöd ALLT. Jag började då att själv experimentera fram de kakor jag ville ha och som fortfarande var LCHF-riktiga, gluten- och sockerfria. Efter att ha tagit fram en hel drös med recept så insåg jag att det måste finnas fler än jag med samma behov. Det var då boken "Bakglädje och LCHF - Baka utan socker och mjöl" föddes. Mitt förlag Optimal tände på idéen och boken blev lite av en storsäljare, vilket kändes otroligt roligt, överumplande och häftigt.

Det första recept jag skapade var sockerkakan. Efter det så har det blivit många sockerkakor bakade och därför tänkte jag bjuda på ett av mina sockerkaksrecept, hoppas ni gillar det!

Sockerkaka

Ingredienser
2 ägg
0,5 dl sukrin+
150 g smält smör
0,5 dl vatten
0,5 tsk vanij
2,5 dl mandelmjöl
0,5 dl bakepro
1 tsk bakpulver

Beskrivning
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ägg och sukrin+ fluffigt.
2. Tillsätt det smälta smöret, vattnet och rör samman.
3. Blanda alla torra ingredienser och rör ner.
4. Häll smeten i en silikonform och grädda kakan mitt i ugnen, ca 35 – 40 minuter.

 

Sockerkaka bakad i stugan i somras
Min allra första bok - Bakglädje med LCHF
Print Friendly

Posted in Baka kakor. Tags: , , , , , on by .

Om Annika Rogneby

För 10 år sedan började Annika äta lågkolhydratskost och eftersom hon alltid älskat att baka blev det ett experimenterande som 2010 resulterade i boken ”Bakglädje med LCHF – baka utan socker och mjöl” ut. Den är unik då det är den första boken som innehåller LCHF-riktiga recept utan socker och mjöl. I dagarna kommer Annikas tredje bok, på temat Bakglädje, ut. I boken "Bakglädje och LCHF - Njutning utan socker och mjöl" bjuder hon på bakat men även en hel del fredagsmys med snacks, tilltugg och aptitretare. Hon fortsätter med lchf-riktiga, gluten- och sockerfria recept.

Kommentera