Fredagsmys med lax och jordnötsgodis

På fredagen är det skönt att komma hem och ta det lite lugnt samtidigt som man gärna vill äta något gott. Mitt förslag är att äta lax. Så enkelt att tillaga och samtidigt så gott!

Det här är ett recept som går fort att göra samtidigt som det känns mer tillagat och speciellt än vad tillagningstiden ger sken av. Som tillbehör till lax tycker jag det är väldigt gott med stekt sparris.

Lax med tomatröra och stekt sparris

Lax med ett täcke av tomatröra och sparris med fetaost 4 port

  • ca 800-1000 g laxfilé
  • 2,5-3 dl crème fraiche
  • 0,5-1 dl philadelphiaost
  • 10 soltorkade tomater
  • 0,5-1 dl riven parmesanost
  • salt och peppar
  • fryst sparris, ett paket 300 g
  • Fetaost eller den ost du föredrar

Värm ugnen till 225 grader. Lägg laxen i en ugnsfast form. Salta och peppra. Skär de soltorkade tomaterna i strimlor. Blanda crème fraiche, philadelphiaost och tomater i en skål och bred sedan över laxen. Lägg över den rivna parmesanosten. Skicka in laxen i ugnen i ca 30-40 min beroende på hur tjock den är. Du kan behöva titta efter om den är stekt helt igenom innan du serverar den. (kortare tid om du använder portionsbitar.)

Stek den frysta sparrisen i smör. Salta gärna med flingsalt. Servera sparrisen till laxen och sprid över fetaost.

stekt sparris
Stekt sparris med Apetina ost

Vill du ha något gott till fredagsmyset med barnen? Varför inte göra eget godis tillsammans med barnen? Jag gillar skarpt jordnötsgodis som är både enkelt och gott att göra.

Jordnötsgodis, ca 20 små

  • 80 g mörk choklad
  • 1 dl grädde
  • 2 msk ekologiskt osötat jordnötssmör
  • 1 dl hackade salta jordnötter

Blanda grädde och jordnötssmör i en kastrull på låg värme, lägg ner chokladbitar och låt smälta sakta. Blanda ner jordnötterna. Använd små skedar och portionera ut i knäckformar. Perfekta små munsbitar!

Jordnötsgodis

Du hittar fler av mina recept på bloggen Vardagsliv med LCHF!

 

Print Friendly

Kommentera