Värmande soppor i höstrusket

Sopptider

Jag brukar plocka en hel del svamp på höstarna, försöker lära mig någon ny sort varje år. Det är så gott att ha på lut i frysen, för att ta fram under vintern och förgylla maten med en god sås eller stuvning.

Ett perfekt sätt att dryga ut matkontot är det också, svampen står där ute i skogen alldeles gratis. Frisk luft i mängd och motion får man på samma gång.

Första receptet ut blir en krämig svampsoppa. Jag använde tegelröd björksopp, men det går förstås bra med andra sorter också. Citronen sätter en väldigt god smak på soppan.

Den andra soppan idag blir en broccolisoppa. Här har jag förstärkt den med en rejäl portion räkor och kräftstjärtar, så proteininnehållet blir högt. Skaldjur kunde vi äta lite oftare, de är ju så goda och dessutom mycket rika på mineraler. Västerbottensost sätter extra smak och soppan blir riktigt fyllig.

Båda recepten är beräknade för 4 personer.

Svampsoppa med Lök och Bacon

  • 4 dl fint tärnad Svamp
  • 1 gul Lök
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 3 msk Smör
  • Havssalt och nymald Vitpeppar
  • 2 tsk pressad Citron
  • 1 Ekologiskt Buljongpulver
  • 2 dl Vatten
  • 2 dl Grädde
  • 2 dl Crème Fraiche
  • 3 msk finhackad Gräslök
  • 2 msk hackad Citrontimjan
  • 1 pkt strimlat, knaperstekt Bacon

Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök.

Krydda med salt, peppar, citron och buljongpulver.

Häll på vatten, grädde och crème fraiche. Låt koka upp under omrörning.

Koka i 30 minuter, rör då och då. Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.

Servera soppan med knaperstekt bacon över och en kvist färska örter.

Broccolisoppa med skaldjur

  • 500 gr Broccoli
  • 1  gul Lök
  • 25 gr Smör
  • 4 dl Gammaldags Mjölk
  • 2 dl Grädde
  • 1 dl riven Västerbottensost
  • 2 tsk Ekologiskt Buljongpulver
  • Havssalt och nymald Vitpeppar
  • 1 burk Kräftstjärtar
  • 2 hg skalade Räkor

 

 

Skär broccolin i mindre bitar och finhacka löken. Bryn smöret lätt, lägg i grönsakerna och låt fräsa några minuter utan att få färg.

Krydda lätt med salt, peppar och strö buljongen över. Häll på mjölk och grädde, ge soppan ett uppkok under omrörning.

Låt sjuda på svag värme i 30 minuter. Pressa eller mixa broccolin och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar.

Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega.

Servera soppan med en kokt ägghalva och färska örter. Jag ringlade lite kallpressad olivolja med citron över, det blev riktigt gott.

Print Friendly

Kommentera