Tapas/plockmat

Plockmat är en stor favorit hemma hos mig som jag aldrig får nog av. Det blir ofta någon typ av plockmat på fredagkvällarna för att fira in helgen. Det är perfekt mat att förbereda och plocka fram när magen kurrar och det går att variera maten i det oändliga. För oss LCHF:are är ju plockmat perfekt eftersom vi kan välja och vraka av de saker vi vill äta. Idag bjuder jag på några härliga recept att prova på om ni är sugna på plockmat.

FYLLDA PARMARULLAR

12 st

12 skivor parmaskinka
2 dl crème fraiche
Ett knippe färsk basilika
100 g strimlade soltorkade tomater
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Blanda crème fraiche, riven basilika, soltorkade tomater, salt och peppar. Lägg en klick på varje skiva parmaskinka och rulla ihop.

UGNSBAKADE FÄRSKOSTFYLLDA CHAMPINJONER

Champinjoner
Färskost, valfri smak (jag valde naturell och smaksatte själv med gräslök)

Gör så här:
Ta bort champinjonfoten och fyll hålet med färskost. Gratinera i 5-10 minuter i 200 grader.

VÄSTERBOTTENCHIPS MED TOPPING

Riven västerbottenost
Crème fraiche
Nymalen svartpeppar
Finhackad rödlök
Röd stenbitsrom

Gör så här:
Lägg små högar med västerbottenost på en plåt med bakplåtspapper. Låt osten smälta i ugnen ca 10 minuter i 200 grader i mitten av ugnen, kolla noga så att chipsen inte bränns. Låt svalna. Toppa chipsen precis innan servering med crème fraiche, svartpeppar, rödlök och rom.

MINIVÄSTERBOTTENPAJER (LCHF)

3 st

150 g riven västerbottenost
2 ägg
1 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar
Riven muskot

Tillbehör:
Crème fraiche
Finhackad rödlök
Röd stenbitsrom

Gör så här:
Smörj tre små pajformar, diameter 9-10 cm, med smör. Fördela ut den rivna osten i pajformarna (50 g i varje form). Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt, svartpeppar och lite muskotnöt. Fördela äggblandningen över osten i varje pajform. Gratinera i ugnen 10-15 minuter i 225 grader. Låt pajen svalna något. Servera med crème fraiche, finhackad rödlök och röd stenbitsrom.

SKAGENRÖRA

250 g skalade räkor
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2 msk dill
En skvätt citron
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Hacka räkorna i mindre bitar. Rör ihop crème fraiche och majonnäs och smaksätt med citron, salt och peppar. Häll i räkorna och blanda. Gott att lägga på en avokadohalva.

Förslag på andra smårätter att duka upp på tapasbordet:

 

Ni hittar fler av mina recept på bloggen ”LCHF till vardag och fest

Hälsningar
Erika – LCHF till vardag och fest

Bilderna i inlägget är mina egna och det är inte tillåtet att låna dem utan mitt tillstånd.

Print Friendly

Kommentera