Slottsstek med pressgurka

Slottsstek med pressgurka

(4 personer)

  • 800g fransyska
  • 30g smör
  • 1 strimlad gul lök
  • 2 slantade morötter
  • 10 vitpepparkorn
  • 6 kryddpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 6 anjovisfiléer
  • 5dl oxbuljong

Putsa köttet och salta det runt om, smält smöret i en stekgryta, när smöret har tystnat så lägg i köttet och bryn det runt om. Lägg i löken, morötterna, övriga kryddor samt anjovisfiléer. Tryck ner en stektermometer i köttet och stek under lock tills köttet har fått en kärntemperatur på 68 grader. Ös lite då och då.
Ta upp köttet och låt det vila inlindat i aluminiumfolie och under tiden görs såsen.

Gräddsås

  • 1½msk ättikssprit 12%
  • 1msk sötrix
  • 5dl grädde
  • Guarkernmehl

Reducera stekskyn till hälften och sila sen över den i en ny panna, tillsätt ättikssprit, sötrix och grädde. Låt allt sjuda i ca 15 minuter. Red med Guarkernmehl.

Pressgurka

  • 1tsk salt
  • 1dl vatten
  • 1½msk ättika
  • 1msk sötrix
  • 3msk hackad persilja

Skiva en halv gurka tunt med en osthyvel eller en mandolin, strö på salt och lägg under press i 30min. Häll av vätskan som blir i gurkan, blanda i vatten med ättika och  sötrix, häll över gurkan och lägg till sist i hackad persilja. Rör runt och låt dra i 30-40 min.

Ugnsstekta morötter

  • 5st morötter
  • 50g smör
  • salt och peppar

Skär morötterna i stavar och stek med smöret i ugnen på 200grader/20min. Eller tills dom får en fin färg.

Servera med primörer ni själva tycker om, vi valde Broccoli och haricots verts.

Print Friendly

One thought on “Slottsstek med pressgurka

  1. Pingback:

Kommentera