Lördagsmeny: Hummercocktail, oxfilé och saffranspannacotta!

Jimmies hummerskola

I lördagsmenyn hittar du hummer. Helt klart är färsk hummer att föredra men fryst är billigare och inte fyskam det heller - funkar mycket bra. Börja med att bryta loss klorna, dela sedan hummern på hälften rakt över med ett kraftigt och bestämt tryck med en kockkniv. Ta sedan baksidan på kniven och knäck klorna med den och ta ut köttet.

Hummercocktail med limeaioli med avocadoolja

  • Stjärtköttet och klorna från två hummrar
  • 1dl gröna ärtor
  • 4st gröna sparrisar skurna i ½cm tjocka skivor
  • 2st finhackade kokta ägg
  • 3msk finhackad gräslök
  • 2dl machesallad
  • 120g sikrom
  • 2st fintärnad avocado

Skär stjärtköttet i mindre bitar. Koka sparrisen i lättsaltat vatten, spara knopparna till garnering. Blanda alla ingredienser förutom sikrom och sparrisknopparna. Lägg blandningen i cocktailglas och garnera med sparrisknopparna och sikromen.

Limeaioli med avokadoolja

  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 2st äggulor
  • 2dl rapspolja
  • 1msk avocadoolja
  • ½tsk Dijonsenap
  • salt och peppar

Vispa gulorna och senapen krämig, tillsätt avocadooljan och rapsoljan under vispning. smaka av med salt och peppar.

Oxfilé Provensale

  • 600g putsad oxfilé
  • 2msk kokosfett
  • salt och peppar

Salta och peppra oxfilén. Smält kokosfettet i en stekpanna och bryn köttet runt om. Mjukstek den i ugnen på 100 grader tills filéen får en kärntemperatur på 58 grader, slå in den i aluminiumfolie och låt vila 15 minuter.

Skala och skiva zucchini i 3mm tjocka skivor. Salta och lägg dem mellan hushållspapper i 1 timme , torka av dem ordentligt och stek skivorna i smör.

Vitlökssmör

  • 200g smör
  • 2st finrivna vitlöksklyftor
  • 2msk hackad persilja
  • 2msk Philiadelphiaost
  • 1msk pressad citron

Vispa alla ingridienser.

Lägg zucchinin på en ugnssäker form, placera oxfiléen över och klicka på vitlökssmöret. Baka av i ugnen på 200 grader tills smöret smält.

Saffranspannacotta med trädgårdsbär

  • 2 gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 paket saffran
  • 1/2 dl sötrix
  • ½ tsk vaniljpulver

Låt gelatinet ligga i vatten i ca 5 minuter. Koka upp grädde, saffran och sötrix i en kastrull.

Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet.  Lägg ner det i gräddblandningen så att de smälter. Låt svalna och tillsätt vaniljpulvret. Häll upp i formar eller i glas. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar. Garnera med bären.

Print Friendly

Kommentera