”I stället för” – mina favoriter.

Vi är så olika alla vi som äter LCHF.

Vi har alla olika utgångslägen och olika mål och ibland är det svårt att se utanför vår egen fyrkantiga låda och inse att alla inte har samma behov som vi eller måste  äta så som vi mår bäst av att äta.

Och där kommer just ersättarna in. En del förstår inte alls varför vissa livsmedel som är "fel" måste lchf:as som bröd, pasta, ris, bakverk, sötsaker. För andra så är det just dessa substitut som hjälper oss att hålla fast vid lågkolhydratkosten i vardagen. Vad som är rätt eller fel kan bara vi bestämma.

Här kommer mina bästa recept på ersättningar som i alla fall uppskattas i min familj och av mina barn.

PIZZA

1 plåt 4 portioner

3,75 dl (samma i vikt) keso
3 ägg
2,25 msk fiberhusk
2 dl riven parmesan

Mixa allt utom osten med stavmixer, rör ner osten och smeta ut på bakplåtspapper.

Grädda i 225 g (eller t.o.m 250) ca 15 minuter tills bottnen blivit gyllenbrun. Ta sedan ut den och lägg på dina ingredienser och grädda sedan klart på lite högre värme i ca 15 minuter.

 

TORTILLA

3 stora tortillas:

2 dl mjölk
2 ägg
50 g riven ost
2 msk fiberhusk
1,5 dl pofiber
1 tsk bakpulver
2 krm salt
olja

Sätt ugnen på 200 g. Värm mjölken så den blir ljummen. Vispa ihop ägg, riven ost och mjölk.

Blanda de torra ingredienserna och vispa ner. Blanda ihop allt till en deg och låt svälla i 10 minuter.

Forma tre (eller fyra mindre) bullar och lägg en bulle på ett pakplåtspapper. Lägg plastfolie eller silikonpapper ovanpå och platta ut bullen till en jämn platta med händerna så gott det går. Kavla sedan ut jämt så du får en tunn rund platta på ca 3 mm.

Ta av foliet och pensla med olja och baka av i 10 minuter. Ta ut tortillan när den börjar bli brun på kanterna.

Låt svalna under bakduk sedan och fyll med favorittillbehören!

 

SOLROSBRÖD

12 skivor

0,5 dl sesamfrön
1 dl rostade solroskärnor
1/2 dl kruskakli
2 msk linfrön
1 dl riven lagrad ost
4 ägg
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta solroskärnorna i het panna. Mal sesamfrön och solroskärnor i en mixer eller blender. Vispa äggen riktigt pösiga och blanda under tiden övriga ingredienser. Blanda sedan ner fröer och osten i äggen och låt stå en stund. Häll i liten bakpappersklädd form och toppa med solroskärnor. Grädda i ca 20 minuter.

 

VÄSTERBOTTENPAJ

Pajdeg:

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.

Grädda skalet i 175 g i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj ugnen till 200 grader.

Pajinnehållet:

300 gram riven västerbottensost
3 ägg
3 dl vispgrädde
lite salt

Lägg den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde och häll i pajskalet, över osten.

Grädda i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen. Serveras ljummen eller rumsvarm.

 

 MUFFINS

Ca 12 stycken mellanstora muffins

3 dl mandelmjöl)
1 msk fiberhusk
Sockerersättningsströ motsvarande 75 gram socker *
125 gr smält smör
100 gr färskost som philadelphiaost
1 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
4 ägg

Sätt ugnen på 175 g. Vispa sockerersättning och ägg poröst, smält smöret. Vispa ner smör och philadelphiaost. Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
Portionera upp i muffinsformar och grädda i ca 25-30 minuter!

* (finns så många olika varianter nu så jag nämner inga märken, personligen använder jag björksocker (från finska björkträd). Man får använda det man tåler och mår bra av och anser bäst.

Print Friendly

4 thoughts on “”I stället för” – mina favoriter.

  1. Hehe, jag brukade fnysa lite diskret åt vegetarianernas sojakorv och sojahamburgare..."varför ska de ha korv när de är vegetarianer?" typ...nu är jag där själv, med pizzor och pastor och mos...fast jag inte äter gluten och spannmål...
    Tur man inte är sämre än att man kan ändra sig! 🙂
    /M

Kommentera