Håll den varma årstiden några dagar till!

Nu har det varit ett par riktigt varma dagar, i alla fall här nere i Skåne. I dag lördag hade vi över 18 grader och jag kunde sitta ute och äta lunch. Då blir man allt sugen på att hålla kvar känslan av att sommaren fortfarande är hos oss.

Så passa på och njut av dessa två lätta rätter innan temperaturen sjunker igen! Detta är två recept från min kommande bok Klaras bästa LCHF-recept. Den kommer precis i slutet av året!

 

Somrig sallad med kött och goda ostar

4 personer

  • 200 g gröna ärtor
  • 2 paprikor, gärna gula eller oranga
  • rejält med blandad sallad, t.ex. frisée, spenat, mâche
  • 5 msk olivolja
  • 2 tsk vit balsamvinäger
  • salt och peppar
  • en stor bit god ost, t.ex. taleggio eller brie
  • 150–200 g charkuterier, t.ex. parmaskinka eller coppa

Koka ärtorna och skölj dem sedan i kallt vatten. Skär paprikorna i skivor.

Lägg upp sallad, ärtor och paprika på ett stort fat eller gör i ordning en tallrik till varje person. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Salta och peppra.

Skär osten i skivor. Fördela kött och ost på salladen.

 

Kycklingrullar med vitlök och salvia

4 portioner

  • 4 kycklingfiléer
  • salt och peppar
  • 50 g philadelphiaost
  • 1/2 kruka färsk salvia
  • tandpetare
  • smör eller kokosfett att steka i
  • rivet skal och saft av 1/2 citron
  • 1 zucchini
  • 1 aubergine
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 g rucola
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 25 g rostade pinjenötter

 

Sätt ugnen på 200°. Banka ut kycklingfiléerna så att de blir lite plattare. Salta och peppra.

Bred ut philadelphiaosten på filéerna och lägg salviablad över. Rulla ihop kycklingfiléerna och fäst med tandpetare. Stek kycklingrullarna i smör eller kokosfett så att de får färg. Lägg dem sedan på en ugnsplåt, strö över citronskal och pressad citronsaft.

Tillaga i ugnen i 20 minuter. Skär zucchini och aubergine i bitar. Skiva rödlöken. Riv eller pressa vitlöken. Stek grönsakerna i smör eller kokosfett i någon minut på varje sida. Strö på salt, peppar och den pressade vitlöken.

Lägg rucolan på ett fat och ringla olivolja och balsamvinäger över. Salta lätt och lägg på kycklingrul- larna, de stekta grönsakerna och pinjenötter.

Foto: Hans Desser

Print Friendly

Postad i Chark (korv, skinka m.m.), Kyckling & kalkon, Sallad som huvudrätt den av .

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

2 thoughts on “Håll den varma årstiden några dagar till!

Kommentera