Grekisk souvlaki med tzatziki

Fläskfilé på spett

Just nu befinner jag mig på Kreta på en hälsoresa. Att få komma hit till värmen, träna, delta i föreläsningar med Anna Hallén och Bea Ahlperby är en mycket bra investering i min hälsa och välmående. Passade på att fylla år under veckan också, så resan blev en fin present till mig själv. Lägger mycket hellre pengar på min egen hälsa  istället för kläder, smink och smycken.

Det varma och behagliga klimatet nu på hösten är perfekt för en resa med mycket aktiviteter som pilates, zumba, bergsvandring och vattengymnastik. Att få sitta utomhus och lyssna på intressanta föreläsningar om kost och hälsa, med Medelhavet alldeles nedanför, är den mest inspirerande miljö jag kan tänka mig. Jag som annars är smått allergisk mot skolbänkar trivs med att ta in massor av ny kunskap.

Jag kommer också att delta på ett hörn genom att bjuda deltagarna på en liten Mezebuffé, så de får testa mina favoriter bland de grekiska smårätterna.

Idag bjuder jag här på en varmrätt som många av oss förknippar med semester i Grekland. Har många ljuvliga smakminnen av souvlaki med tzatziki från resor till olika grekiska öar.

De här spetten gjorde vi när jag och Särbo L  bodde en månad på just Kreta häromåret. Där köpte vi väldigt fin fläskfilé hos slaktaren. Här hemma säljs ofta väldigt billig importerad fläskfilé, men mitt tips är att hellre lägga några kronor extra på kött från en lokal grisbonde. Både smak och kvalitet är så otroligt mycket bättre och framför allt får grisen leva ett värdigt liv.

Souvlaki

  • 300 gr Fläskfilé
  • ½ pressad Citron
  • 2 msk kallpressad Olivolja
  • 1 tsk torkad Oregano
  • Havssalt och nymald Vitpeppar
  • 2 msk Smör till stekning

Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften. Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.

Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt. Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tillbehören.

Tzatziki

  • ½ Gurka
  • 1-2 Vitlöksklyftor
  • ½ tsk Havssalt
  • 1 dl Grekisk Yoghurt 10%
  • 1 msk kallpressad Olivolja
  • ½ tsk pressad Citron
  • Nymald Vitpeppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter. Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Skiva aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur. Då blir smaken ännu godare.

Cocktailtomater i Rosmarinbalsamico

  • 15 Cocktailtomater
  • 3 msk Smör
  • 2 msk färska Rosmarinbarr
  • 1 tsk Balsamvinäger
  • ½ tsk Timjanhonung
  • Havssalt

Halvera tomaterna och rör ner i det smälta smöret i en kastrull. Rör i vinäger, honung och salt. Ge ett hastigt uppkok, stäng av plattan.

Låt puttra ett par minuter, men inte så tomaterna blir mosiga. Låt svalna en stund innan serveringen.

Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem.

Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.

Servera spetten med tillbehören och njut av en middag med grekiska smaker.

Jag bjöd härliga Anna Hallén på ett glas retsina med lite tilltugg på balkongen på födelsedagen. Fick en fin present som verkligen passar mig som är en fullfjädrad matnörd. Kallpressad, ekologisk olivolja, balsamvinäger med honung och en fantastiskt god tapenade med fetaost.

Print Friendly

3 thoughts on “Grekisk souvlaki med tzatziki

  1. Hej Birgitta, så underbart ni har det 🙂 och stort grattis på födelsedagen. Imorse när jag cyklade till bussen väldigt tidigt, var det små isdroppar på cykelsadeln. Det slipper du nu i alla fall. Längtar tillbaka till Kreta och den goda maten. Var där för länge sedan....

  2. Pingback:

Kommentera