En helt vanlig …

... lördag i denna kokboksförfattares liv. Just lördagen den 13 oktober började vid halv 9 med frukost och tidning. Linfröbröd med smör och ost och kaffe.

I dag skulle vi fotografera tre rätter och dessutom ha middagsgäster. Jag började med att beundra mina nystädade skåp där tallrikar, glas, skålar och koppar numera står sorterade efter färg. Eftersom jag har väldigt mycket udda porslin är det lättare när det är lite ordning. Så här mycket ordning har det nog aldrig varit.

En timmes träning på Friskis på förmiddagen. Hann inte duscha så turen till nya stora ICA här i byn blev med den efterhängsne Svettis. Men eftersom jag ville vara effektiv så fick det bli så. Botaniserade bland grönsaker och firrarna i fiskdisken. Som vanligt bestämde jag en del av rätternas slutgiltiga ingredienser utifrån det jag hittade i affären.

Väl hemma blev det en dusch och sedan vävdes fotografering och förberedelser inför kvällens middag samman i köket. Alltid bra med lite kombination. I dag blev en örtsås till laxen även tillbehör på kvällens buffébord och biffarna vi fotograferade var två av många som vi sedan skulle äta.

Varmrökt lax, svarvad morot med citronolivolja, vinäger, salt och peppar. Örtsåsen med mycket hackad färsk dill, persillade och salt och peppar smakar bra till.

LCHF-pasta med tomatsås och chorizo

4 portioner

  • 4 ägg
  • 
125 g philadelphiaost eller annan färskost
  • ½ kruka färsk basilika
  • ½ dl fiberhusk
  • 1 krm salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl grädde
  • salt och peppar
  • 300–400 g chorrizo
  • smör att steka i

Sätt ugnen på 150°. Vispa äggen pösigt. Blanda i färskosten, finhackad basilika, fiberhusket och salt och vispa så att det blir en slät smet. Låt stå ett par minuter och vispa sedan en gång till.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg över ett inoljat bakplåtspapper. Kavla försiktigt ut smeten så att den blir så tunn som möjligt. Om du får ut smeten på hela ytan är det lagom tjockt.

Grädda med pappret på i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Dra av det översta pappret och skär sedan pastan i strimlor.

Riv eller pressa vitlöken och fräs i smör i en kastrull. Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra en stund. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Mixa slät och blanda sedan ner pastan. Servera med stekt korv och rucola.

Kryddiga köttfärsbiffar med hyvlad zucchini i gräddig svampsås

4 portioner

  • 500–600 g färs
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 dl crème fraiche
  • salt och peppar
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • smör eller kokosfett att steka i
  • 3 dl kantareller
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 stor zucchini

Blanda färsen med lökpulver, crème fraiche, salt och peppar, spiskummin och paprikapulver. Forma till biffar och stek i fett.

Rensa svampen och skär i mindre bitar. Fräs i smör och tillsätt sedan grädde. Smaka av med salt och peppar.

Hyvla zucchini med en osthyvel. Blanda ner i svampsåsen och låt det bli varmt.

Sedan en snabb röjning av köket och dags att ta tag i resten av middagsförberedelserna. Kvällen blev trevlig och i dag söndag blir det nog lite vila för denna kokboksförfattare.

Print Friendly

Kommentera