Vilken röra!

Förra veckan bjöd jag på grönsakstillbehör och nu är det dags för en himla massa röror. Ett förträffligt sätt att variera maten på. Kombinationen mellan olika såser och kött, kyckling, fisk är stor bara man har en liten repertoar att använda.

I slutet även några tilltugg att börja middagen eller festen med!

Chilisås

  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 1 dl tjock yoghurt, 10 %
  • 1–2 msk sambal oelek
  • salt och peppar
  • lite pressad citronsaft

Blanda crème fraiche, yoghurt och sambal oelek. Ta lite i taget och testa styrkan. Smaka av med salt och peppar och pressad citron.

Örtsås

  • 1 knippa persilja, helst slätbladig
  • 30 g babyspenat
  • 1 msk kapris
  • 1/2–1 vitlöksklyfta
  • ca 1 dl olivolja
  • lite pressad citronsaft
  • salt och peppar

Ta bort stjälkarna från persiljan och lägg den i en mixer tillsammans med spenat, kapris och vitlöksklyftan i bitar. Kör mixern samtidigt som du häller i lite olivolja. Kör tills det blir en slät sås. Smaka av med citron, salt och peppar.

Avokadosås

  • 2–3 avokador
  • 1 citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och peppar

Dela, kärna ur och skala avokadorna. Mosa och mixa avokadon med citronsaften. Tillsätt riven eller pressaa vitlök och smaka av med salt och peppar.

Paprikasås

  • 100 g mandel
  • 200 g rostad paprika på burk
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar

Mixa mandel och paprika med balsamvinäger till en jämn smet. Häll i oljan medan maskinen är igång och anpassa mängden efter konsistens. Riv eller pressa vitlöken och blanda i. Smaka av med salt och peppar.

Zucchinistubbar

15 stycken

  • I burk gröna oliver med citron à 300 g
  • 3–4 sardellfiléer
  • 1 msk kapris
  • 1 msk raps- eller olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • svartpeppar
  • 1 normalstor zucchini eller 2 små
  • 50 g pinjenötter
  • cirka 200 g parmaskinka
  • några kvistar färska örter

Mixa oliver, sardeller, kapris och olja till en slät massa. Riv eller pressa vitlöksklyftan och blanda ner den. Smaka av med svartpeppar.

Skär zucchinin i 1–1 1/2 cm tjocka skivor och lägg upp på ett fat. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Lägg en halv skiva skinka på varje stubbe och toppa med en klick av olivröran. Strö över pinjenötterna och dekorera med lite örter.

Selleribåtar

15 stycken

  • 200 g fetaost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl kapris (små)
  • salt och peppar
  • 1 knippa rädisor
  • 1 blekselleristånd

Mosa fetaosten med crème fraichen och blanda ner kaprisen. Smaka av med salt och peppar.

Hacka rädisorna i små bitar och skär selleristjälkarna i cirka 7 cm långa båtar. Bred ostmassan i urgröpningen i varje båt och lägg upp dem på ett fat. Strö över rädisorna.

Foto: Hans Desser

Print Friendly

Kommentera