Snabbt skaldjursrecept och filmtips

Snabbmat med anor från stenåldern

Idag får du ett riktigt snabblagat recept på skaldjur. Musslor och andra skaldjur var den mat som hjälpte till att skapa vår stora och för det mesta välfungerande hjärna.

Eftersom våra förfäder oftast bodde nära vatten, så var skaldjur och fisk en stor del av deras kost. Det var ju betydligt lättare att samla in musslor som bara satt still, än att jaga uroxe eller mammut.

Vill du veta mer om våra förfäder och deras matvanor vid kusterna i södra Afrika? Då kan du i Vetenskapens Värld på Svt Play se en film av Lasse Berg.

Han har forskat på stenåldersmänniskan i många år och bland annat skrivit den mycket intressanta boken Gryning över Kalahari, som handlar om människans ursprung.

Fler länkar till intressanta filmer om kost och hälsa hittar du längst ned på sidan. Tipsa gärna om du ser något bra program om vår mat, så fler kan få chansen att ta del av det.

Musselgratäng för 2

  • 1 litet Blomkålshuvud
  • 2 dl Bearnaisesås
  • 1 burk rökta Musslor
  • ½ Halloumi
  • ½ dl Pumpakärnor

Förväll blomkålshuvudet i lättsaltat vatten, tills det blivit halvmjukt. Skär loss buketterna och lägg runt en ugnsform.

Skiva stocken tunt och lägg i botten. Bred ett lager bearnaisesås över och täck ytan med musslor.

Skiva halloumin och lägg omlott över musslorna. Strö pumpakärnor över och gratinera på 175° i 15 minuter.

Print Friendly

Kommentera